Românii care nu au casele proprii ar cumpăra case, însă nu prea mai pot, de vină fiind dobânzile mari, precum și din cauza băncilor care nu mai dau credite ușor. Astfel, este veste importantă despre casele pe credit imobiliar. Cât mai cumpără românii după creșterea dobânzilor.
Dobânzile mari și înăsprirea regulilor de creditare impuse de bănci au redus numărul românilor care se încadrează pentru un credit în vederea cumpărării unei locuințe.
Astfel, volumul creditelor ipotecare noi a scăzut cu 50% în primul trimestru din 2023, comparat cu perioada similară a lui 2022. În același timp, ponderea achizițiilor cu credit din numărul total al tranzacțiilor s-a diminuat substanțial, mai arată datele BNR.
Băncile acordau credite ipotecare pur noi, adică fără refinanțări, restructurări și conversii, de 15,1 miliarde de lei în martie 2023, cu 50% sub nivelul din martie a anului 2022, mai anunță Banca Națională a României.
De asemenea, creditele noi cu garanții de stat Noua Casă au scăzut cu 29% și cele ipotecare standard cu 51%, în timp ce fluxul creditelor de consum de la bănci s-a micșorat cu 7%.
Conform BNR, n-au mai accesat credite pentru casă din cauza creșterii dobânzilor, precum și condițiilor de creditare impuse de insituțiile financiare. Astfel, în cazul creditelor ipotecare, ratele de dobândă pentru împrumuturile noi în lei s-au dublat în martie 2023, raportat cu la anul trecut, până la 8,4%.
”Impactul creșterii ratelor de dobândă a fost mai accentuat asupra creditelor ipotecare, având în vedere maturitatea semnificativ mai ridicată față de creditele de consum”, anunță banca centrală în Raportul de stabilitate.
De asemenea, indicele de accesibilitate a unei case a scăzut puternic, de la 102% în martie 2022 la 76% în martie a acestui an, pe fondul creșterii dobânzilor.
Indicele se calculează ca raport între venitul mediu net și venitul optim necesar pentru a lua un credit ipotecar în contextul în care se dă un avans de 25% și are unui grad de îndatorare de 45% pe 25 de ani. Cu cât procentul este mai mare, cu atât este mai accesibil creditul.
Nu în ultimul rând, perioada medie de achiziție a unui apartament cu bani de la bancă s-a redus față de 2022: fiinde nevoie de salariul mediu cumulat pe 7,4 ani, ceea ce înseamnă cu 6 luni sub nivelul din luna martie 2022. Asta se întâmplă după ce prețurile la imbiliare a crescut mai lent decât salariile.