Ministrul dă o veste de ultimă oră pentru profesorii din România! Una din cele mai controversate legi a acestui moment, este, fără doar-și-poate, Legea Educației. Ministrul Sorin Cîmpeanu, care ține strâns de acest proiect de lege, a vorbit azi și despre salarizare. Deși, inițial, se înțelesese că măririle se vor face fără condiționare, realitatea este alta. Modul în care ministrul justifică aceste majorări, ține de condiționarea randamentului profesorilor. În același context, ministrul spune că „salarizarea profesorului debutant trebuie să fie făcută la nivelul salariului mediu pe economia naţională.” Punctul din actualul proiect de lege, referitor la salarizare, este o premieră, mai spune Cîmpeanu, „când o lege sectorială are un articol care se referă la salarizare.”
În demersul său, privind noua Lege a Educației, Sorin Cîmpeanu se bazează pe 3.605,97 miliarde euro în cadrul PNRR, prin programul asumat, „România Educată”. În elaborarea acestui proiect de lege, domnul Sorin Cîmpeanu se justifica apelând la programul cadru inclus în PNRR.
Aducea în discuție, inclusiv punctul legat de descentralizarea Palatelor și a cluburilor copiilor la nivel național. De altfel, acest ultim punct este unul extrem de delicat și volatil, iar discuțiile pe această temă parcă nu ar duce nicăieri.
Ceea ce poate s-a omis, este că în PNRR, pe segmentul Educație, (vezi aici planul PNRR), nu se vorbește nimic despre această descentralizare. Ministrul Sorin Cîmpeanu așa declara, atunci când anunța acest punct din proiectul de lege. În cadrul PNRR se vorbește despre descentralizarea managementului școlar în instituțiile școlare formale.
Prin descentralizarea Palatelor și a cluburilor copiilor la nivel național, toate cadrele didactice vor trece în subordinea primăriilor de sector sau locale. Astfel aceștia vor deveni funcționari publici.
Conform proiectului, profesorii vor avea timp 10 ani pentru a se reorienta profesional. Cu alte cuvinte să se mute în învățământul formal, altfel existând riscul să piardă titularizarea și statutul de profesor.
Este un punct extrem de sesnsibil de discuție. Se pare că ministrul Cîmpeanu pare că nu aude semnalul de alarmă tras de cei aproape 3.000 de profesori din cadrul Palatelor și a cluburilor copiilor.
Pe de altă parte, noul proiect de lege se axează pe doi piloni, preuniversitar și universitar. Acesta vine și cu o premieră.
Sorin Cîmpeanu a vorbit în această seară la Antena 3, spunând că este o premieră „când o lege sectorială are un articol care se referă la salarizare.”
„Este pentru prima oară când o lege sectorială are un articol care se referă la salarizare. E vorba de salarizarea profesorului debutant.
Trebuie să fie făcută la nivelul salariului mediu pe economia naţională. Dacă nu înţelegem acest lucru, toate celelalte măsuri sunt degeaba.
Educație fără profesori este imposibil de realizat”, a declarat ministrul la Antena 3.
Dacă ne uităm la ultimii trei ani, cadrele didactice nu li s-au mărit salariile, în comparație cu restul bugetarilor. Majorarea, promisă încă din 2019, cu 25%, nu a venit nici în 2020, și nici în 2021.
Anul 2022, deși majoritatea sperau, nu a adus nicio majorare considerabilă, dar vorbim despre reformă în educație. Realitatea prezentată de Sorin Cîmpeanu, și cea din teren sunt diametral opuse, iar cadrele didactice supraviețuiesc, având în vedere explozia de prețuri. Cu toate astea, ministrul declară:
„Atunci când salariul cadrului didactic debutant va fi la nivelul salariului mediu pe economia națională raportat la anul fiscal precedent încheiat, toate celelalte salarii în educație vor trebui să crească.”
Noul proiect este încă în dezbatere publică până pe 24 august a.c., dar a fost deja amendat, fiind reclamat la Curtea Constituțională. Rămâne să vedem care va fi forma finală a acestui proiect de lege.