Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat că se schimbă din nou structura anului şcolar. Decizia nu a fost adoptată încă, urmează să fie luată prin consultare cu părinții, precum și cu cei implicați în sistemul de educație, până la sfârșitul acestei luni, a mai anunțat ministrul Educației.
Sunt vizate schimbări importante în învățământul românesc. Vacanța din luna februarie a fiecărui an școlar nu va mai fi în același timp pentru toții elevii.
Astfel, ar urma ca fiecare școală să decidă în ce interval din februarie vor avea acorda elevilor săi o săptămână de vacanță. Decizia schimbării trebuie luată până la data 30 mai.
„E vorba de o descentralizare la nivelul fiecărui județ, care poate decide dacă intră în vacanță pe 3, 10, 17 februarie 2023”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.
Această descentralizare are un scop bine definit, conform ministrului Educației. Acesta susține că astfel nu se va mai pune presiune pe locațiile turistice și nici pe rețelele rutiere, astfel că elevii vor putea ajunge mai bine în locurile din țară pentru practicarea sporturilor de iarnă.
„Este o măsură care micșorează foarte mult presiunea pe locațiile turistice, rețeaua rutieră. Dorim să fie o uniformizare a acestei presiuni, astfel încât cât mai mulți copii să beneficieze de ceea ce își doresc, sporturi de iarnă, să nu mai fie presiuni asupra locurilor de cazare”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.
În plus, Sorin Cîmpeanu spune că semnalele pe care le-a primit până acum vizavi de schimbarea pe care vrea să o facă sunt bune și că modificarea se va face la finalul lunii în curs.
„Semnalele pe care le-am primit sunt bune. Când sunt înțelese argumentele, există un nivel de satisfacție important. Este foarte important să se cunoască structura calendarului anului școlar. La sfârșitul lunii mai va fi cunoscută și dată vacanței din februarie 2023”, a mai declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Digi 24.
Pe de altă parte, Sorin Cîmpeanu a declarat că vrea să introducă șahul în școli după ce a avut o întâlnire cu marele maestru Garry Kasparov.
„Văzând nivelul de implicare al lui Garry Kasparov pentru susţinerea şahului, mi-am asumat şi eu introducerea acestei discipline în şcoli. Mă impresionează atractivitatea foarte mare pe care şahul o are în rândul elevilor şi profesorilor, chiar şi în această epocă în care IT-ul a prins multă putere. Ministerul Educaţiei are de gând să susţină promovarea şahului în şcolile româneşti”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.