Ministrul Muncii a făcut un anunț de ultim moment despre pensiile din România. Ce se va întâmpla după aprobarea unui nou proiect de lege ce vizează reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu.
Miercuri, Marius Budăi, ministrul Muncii, a făcut o serie de precizări cu privire la o anumită categorie de pensii de la noi din țară. Potrivit oficialului, la baza de calcul nu se va mai ține cont de veniturile ce nu au un caracter permanent, cum ar fi primele acordate în ultimele şase luni sau la drepturile salariale din ultima lună.
După aprobarea proiectului de lege ce vizează reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, nicio pensie nu va mai depăși venitul în calcul.
Astfel, potrivit documentului, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, indiferent de vârstă, dar care au acumulat măcar 25 de ani de vechime realizată doar în funțiile enumerate, vor putea să se pensioneze la cerere și vor primi o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul, însă cuantumul pensiei nete nu poate fi mai mare decât 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul.
„Practic, nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depăşească salariul primit în perioada activă, iar pensiile care sunt deja în plată se vor recalcula pentru a respecta noul principiu şi pentru a elimina inechităţile între beneficiarii care sunt deja în plată şi viitorii pensionari”, a precizat Ministerul Muncii, potrivit News.
În ședința de miercuri, Guvernul a adoptat acest proiect de lege, ce este prevăzut și în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Budăi a precizat că noul act normativ adoptat respectă atât prevederile PNRR, cât şi deciziile CCR şi urmăreşte ajustarea cheltuielilor totale cu pensiile şi indemnizaţiile de serviciu, conform angajamentelor asumate.
„Liniile principale sunt următoarele. În primul şi în primul rând, ajustarea prin reducere a cheltuielilor cu pensiile şi indemnizaţiile stabilite şi plătite în baza unor legi speciale. Mă refer la cele şase categorii de legi, două în domeniul justiţiei, navigatorii, Curtea de Conturi diplomaţii şi, bineînţeles, pensiile militare.
Reducerea cheltuielilor se va face prin ajustarea procentului de calcul de la 80 la 65% în majoritatea cazurilor, excepţie făcând magistraţii care au protecţia deciziei Curţii Constituţionale. Însă şi aici este o ajustaredată de o vechime necesară în magistratură, strict în magistratură, dar şi o reducere a cheltuielilor, astfel încât toate pensiile vor fi recalculate şi numai va exista după aprobarea acestui proiect şi publicarea lui în Monitorul Oficial şi după scurgerea termenului de şase luni de zile necesar recalculării prevăzute în lege, nicio pensie nu va mai depăşi venitul în calcul.
De asemenea, la baza de calcul a veniturilor nu vor mai fi luate în calcul veniturile care nu au caracter permanent şi mă refer la acele prime acordate, se acordau statului ultimele 6 luni sau cîştigări de drepturi salariale care se acordau în ultima lună.
Nu se mai ia în calcul doar ultima lună, ci pe o perioadă de 12 luni, dacă vorbim de magistraţi din ultimii 10 ani şi tot de la 6 la 12 luni pentru tot sistemul militar în ultimii cinci ani”, a explicat ministrul Muncii.