23 dec. 2022 | 11:37

Veste de ultimă oră pentru o categorie importantă de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile de la 1 ianuarie

Social
Veste de ultimă oră pentru o categorie importantă de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile de la 1 ianuarie
Ce se intampla cu pensiile unei anumite categorii de pensionari

Sunt vești importante pentru o anumită categorie de pensionari din România. Inițial, autoritățile anunțase că acest tip de pensii va fi eliminat, însă, acum, pe final de an, Guvernul s-a răzgândit. Astfel, acum s-a aflat ce se întâmplă cu veniturile acestor pensionari începând din luna ianuarie 2023.

O parte dintre pensionari sunt cu sufletul la gură. Le-ar putea fi eliminate pensiile. Despre cine este vorba

Chiar dacă guvernul, de comun acord cu Comisia Europeană, hotărâse eliminarea acestui tip de pensie, guvernul Nicolae Ciucă încearcă să tranșeze într-un alt mod problema pensiilor speciale din România.

Astfel, Ministerul Muncii a lansat un poriect de lege care este aspru criticat de Cristina Prună, deputat USR.

Pensiile speciale salvate, nu eliminate

Proiectul de lege propus de ministerul Muncii Ministerul vizează modificarea pensiilor speciale pentru mai multe categorii de pensionari, precum și de recalculare a pensiilor speciale ale judecătorilor și procurorilor.

În urma acestei legi, pensiile speciale ar urma să fie salvate, nicidecum eliminate.

Doar 10% din pensiile speciale ar urma să fie modificate

Ea a criticat inițiativa legislativă a guvernului, precizând, totodată, că sunt aceasta vizează doar aproximativ 10% din pensiile speciale care există în prezent. De fapt, proiectul de lege nu ar viza, de fapt, decât 10% din pensiile speciale care sunt acordate în prezent.

Cristina Prună consideră că „toate pensiile speciale trebuie puse pe baze contributive”, însă exact asta nu se regăsește în noua lege, care a apărut deja în spațiul public.

Proiectul de lege ar putea pica dacă va fi contestat la CCR

„M-am uitat și eu pe draftul acela de lege. Din păcate, nu este vorba de o lege care să elimine pensiile speciale, ci o lege de salvare a pensiilor speciale, de păstrare și cosmetizare a lor.

Pe formă, există niște îngrijorări, pentru că noi am spus întotdeauna că această abordare în eliminarea pensiilor speciale trebuie să se facă într-un pachet legislativ, nu să existe o singură lege, pentru că am mai văzut că ea riscă să pice la CCR, dacă este atacată, iar ei au venit în continuare cu o singură lege”, a spus Cristina Prună, conform rfi.ro.

Proiectul de lege este mai mult de formă

De asemenea, Cristina Prună mai precizează proiectul de lege al guvernului nu conține norme de implementare și nici termene de implementare.

„Și apoi, în ceea ce privește normele de implementare, nu există termene, să vedem și noi când ar putea să fie implementată această lege, prin norme.

Sunt atinse cam 10% din pensiile speciale care există în prezent. Nu se menționează nimic despre pensiile primarilor, despre pensiile parlamentarilor, contributivitatea până la urmă nu există, doar se cosmetizează un pic, se modifică anumite formule de calcul pentru magistrați, dar în continuare există acel stimulent să-ți mărești pensia, chiar dacă nu se mai iau în considerare ultimele luni ale salariului în plată, se face o medie a 12 luni care pot fi alese”, a mai declarat Cristina Prună.

Pensiile speciale nu pot fi mișcorate?

Augustin Zegrean, fost președinte al CCR spune că pensiile speciale aflate în plată nu pot fi recalculate astfel încât să fie micșorate.

Astfel, Augustin Zegrean spune că „în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, pensiile de serviciu aflate în plată se recalculează potrivit prevederilor art. 211 din Legea nr. 303 din 2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor”.

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Construcția impresionantă de pe vremea lui Ceaușescu care ascunde 42 de kilometri de galerii subterane. Investiția a fost de 1,5 milioane de dolari
Click.ro
Moscova, atacată cu drone. Cel mai mare atac ucrainean de până acum
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'Faceți loc că începe show-ul!' La 54 de ani, Loredana Groza a renunțat de tot la haine! Imaginile au 'încins' internetul / FOTO
Unica.ro
Rugăciunea către Sfântul Mina. Te ferește de necazuri și boli
EVZ.ro
Vlăduţa Lupău a făcut un anunț la care nimeni nu se aștepta. A luat decizia după aproape un deceniu: „Drumurile noastre se despart” / FOTO
Spynews
Amendă iarna pentru șoferi, chiar dacă au schimbat anvelopele. Se confiscă certificatul de înmatriculare
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Mediaflux
Vlăduţa Lupău a făcut un anunț la care nimeni nu se aștepta. A luat decizia după aproape un deceniu: „Drumurile noastre se despart” / FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Ispita Marcel de la Insula Iubirii a cerut-o de soție pe iubita lui, Armina. Video cu momentul emoționant și ce i-a spus Maluma
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro