Veste cruntă pentru românii din Marea Britanie. Este incredibil ce au pățit

Veste cruntă pentru românii din Marea Britanie. Este incredibil ce au pățit
Românii din Anglia îngrjiorați de actuala situație

În acest moment în Anglia este un adevărat scandal. Medicii fac apel la directorul medical de a reduce decalajul dintre prima și a doua doză de vaccin Pfizer. Specialiștii spun că extinderea așteptării maxime de la trei la 12 săptămâni este o decizie proastă.

Scandal în Anglia pe marginea vaccinării cu produsul Pfizer

Decizia venit din partea șefului medical din Anglia bazată pe noile norme de sănătate publică pentru a da prima doză de vaccini la mai multi oameni din Marea Britanie. Asociația Medicală Britanică a spus că este „greu de justificat” și că ar trebui schimbat la șase săptămâni. Se mai spune că dovezile timpurii sugerează că varianta virusului britanic poate fi mai mortală.

„Pe lângă răspândirea mai rapidă, acum pare, de asemenea, că există unele dovezi că noua variantă – varianta care a fost identificată pentru prima dată în Londra și sud-est – ar putea fi asociată cu un grad mai ridicat de mortalitate.”, declara premierul Boris Johnson, conform BBC.

Românii din Anglia îngrjiorați de actuala situație

Printre cei care vor fi vaccinați, în aceste condiții, sunt și majoritatea românilor aflați pe teritoriul britanic, spune România TV. Mulți dintre aceștia sunt trecuți de 50 de ani, și conform datelor, există riscul de a diminua efectele vaccinului, dacă este administrat atât de târziu de la prima doză administrată. Conform postului TV menționat, unul din aceste cazuri este și cel al românului Eric Dobrescu, în vârstă de 55 de ani.

”Nu am înţeles de ce aici se face rapelul atât de târziu. Eu pe unde am citit, a doua doză se face mult mai repede. La câteva săptămâni. Mi-e teamă că voi face vaccinul degeaba. Că nu o să mai am imunitate”, le-a declarat Eric Dobrescu celor de la România TV.

În aceeași situație mai sunt și alți români care au declarat că le este cam teamă să aștepte trei luni până la a doua doză de vaccin. Decizia de a prelungi perioada dintre cele două doze este în contradicție cu recomandările OMS.

Instituția a recomandat un decalaj de patru săptămâni între doze. Doar în cazuri excepționale să fie prelungit la șase săptămâni. Cu toate astea autoritățile britanice de sănătate nu vor să revină asupra deciziei.

Îngrijorare profundă față de noua abordare a Angliei

Ministrul Robert Jenrick a declarat că actuala strategie a asigurat „cu milioane de oameni mai mulți care pot primi prima doză” și „nivelul ridicat de protecție” pe care l-a oferit.

Îngrijorările BMA vor fi luate în considerare, dar că guvernul urmează „sfatul foarte clar”. Sfaturile, conform oficialului, vin din partea autorității de reglementare a medicamentelor. Consultări au fost și cu cei patru ofițeri medicali din Anglia.

”Prioritatea noastră numărul unu este să oferim protecție împotriva coronavirusului cât mai multor persoane vulnerabile posibil, cât mai repede posibil.”, a declarat un alt oficial din sănătate.

Printre medicii din România care au reacționat la noile decizii date de oficialii din sănătate în Anglia, se numără și medicul Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase la Institutul Matei Balş din Bucureşti. Medicul a declarat pentru România TV:

”Plecând de la realitate și de la faptul că sunt insuficiente dozele, indiferent de ce variantă de vaccin vorbim, încercăm să avem o campanie de vaccinare rapidă. Dacă vorbim de Anglia s-a plecat de la ideea că datele din studiile clinice arată că se poate prelungi a doua administrare până la 42 de zile.

E adevărat că trei luni înseamnă mai mult. Și cred că e o soluție de compromis. Așa s-a încercat. Nu cred că există niște date foarte clare. Date care să vorbească despre eficiență în această situație pentru că nu ne-am mai confruntat cu ea.”, a declarat medicul Adrian Marinescu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI