Dacă vrei să te bucuri de gogoşile copilăriei, atunci trebuie să ştii paşii de urmat, dar şi ingredientul care le face să crească chiar şi de trei ori mai mult. Acestea ies mai pufoase ca niciodată, iar mirosul lor îmbietor te va cuceri iremediabil.
Puțini sunt cei care nu își amintesc cu drag de aroma gogoșilor pufoase pregătite de bunici sau mame, acele deserturi simple, dar incredibil de gustoase, care ne umpleau casa de miros îmbietor. Dacă vrei să recreezi acest deliciu în propria bucătărie, trebuie să ştii că ingredientul secret folosit de gospodine este smântâna acră. Aceasta trebuie să aibă cel puţin 30% grăsime şi să fie la temperature camerei atunci când este adăugata în aluat.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Într-un bol, amestecă drojdia cu o linguriță de zahăr și câteva linguri de lapte călduț. Lasă amestecul să se activeze timp de 10 minute, până devine spumos. Cerne separat făina și adaugă zahărul, sarea și coajă de lămâie. În centru, fă o adâncitură și toarnă drojdia activată, ouăle bătute ușor, smântâna, untul topit și esența de vanilie.
Amestecă ingredientele și frământă aluatul timp de 10-15 minute, până devine elastic și nelipicios. Dacă este prea lipicios, mai adaugă puțină făină. Acoperă apoi bolul cu un prosop curat și lasă aluatul la dospit într-un loc cald timp de 1-1,5 ore, până își dublează volumul.
Întinde aluatul pe o suprafață presărată cu făină, la o grosime de aproximativ 1 cm. Taie gogoșile cu ajutorul unui pahar sau al unei forme speciale. Așază gogoșile pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și lasă-le la dospit încă 20-30 de minute.
Încălzește uleiul într-o tigaie adâncă și prăjește gogoșile pe ambele părți, până devin aurii. Scoate-le pe un șervețel absorbant pentru a elimina excesul de ulei. Presară gogoșile fierbinți cu zahăr pudră sau umple-le cu gem, ciocolată sau cremă de vanilie, după preferințe.
Gospodinele care ştiu reţeta pentru gogoşile copilăriei dezvăluie câteva trucuri pentru un desert perfect. În primul rând, uleiul trebuie să fie bine încins, dar nu exagerat de fierbinte, pentru a evita arderea rapidă a gogoșilor. Dacă folosești drojdie proaspătă, dizolv-o în lapte călduț și las-o la activat înainte de a o adăuga în aluat.
De asemenea, cea de-a doua dospire este esenţială pentru ca gogoşile să fie pufoase şi să nu rămână crude în interior. Practic, după ce au fost tăiate în forma dorită, acestea se lasă la crescut acoperite cu un prosop, înainte de a fi prăjite în ulei.