Ca și în anii trecuți, dar acum poate mai greu datorită deficitului bugetar, guvernul a susținut diferitele programe de subvenții pentru anumite cateogrii profesionale. Așa se face că astăzi vorbim de o veste bună în România, anunțându-se că se dau 1.000 euro de la stat. Citește ai departe și vezi cine încasează banii.
Într-un comunicat recent, publicat pe site-ul ministerului, fermeierii români au aflat continuarea unor programe menite să-i susțină, fiind vorba de cei care se ocupă de legumicultură, în baza unui nou sistem de finanțare, denumit ”Programul de guvernare 2023 – 2024 – Agricultură și dezvoltare rurală”.
Vezi și: Vestea săptămânii despre subvențiile acordate fermierilor. Când intră banii pe carduri
Unul din punctele prevăzute în noul program al Miniserului face referire la ”Susținerea producției și diversificarea speciilor autohtone cu valoare genetică ridicată, dar deficitare pe piața internă, în domenii precum legumicultura, creșterea efectivelor la rasele valoroase de suine, taurine și bivoli, sectorul avicol, colectarea și comercializarea lânii, picultură, pescuit și acvacultură, inclusiv prin stimularea cercetării-dezvoltării în domeniul agro-alimentar”
Concret, Ministerul Agriculturii anunță că va continua acordarea de subvenții pentru legumicultori pentru susținerea producției acestora de legume, dar în zonele unde există spații protejate și doar pentru perioada de extrasezon, și anume toamnă-iarnă 2023-2024.
În comunicatul emis se precizează că sumele alocate de Guvern pentru acest punct din proiect, se ridică la peste 22 milioane de euro:
”Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a postat în secțiunea Transparență Instituțională de pe site-ul instituției un proiect de Hotărâre pentru aprobarea Programului de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate pentru perioada 2023 – 2024 și pentru modificarea art.8 din Hotărâre Guvernului nr.1569/2022 privind aprobarea programului de susţinere a producţiei de tomate în spaţii protejate pentru anul 2023.”, se precizează în comunicatul Ministerului Agriculturii.
Vezi și: Subvenţii în agricultură. Când le intră în conturi fermierilor primii bani de la stat
Subvențiile, în valoarea de 1.000 de euro, se vor acorda acestor fermieri în baza unor cereri depuse în termen de 15 zile de la momentul apariției HG, precizându-se, de asemenea, că valorificarea producției de legume se va face pentru perioada 1 noiembrie a.c. și 31 ianuarie anul viitor
Viitoarea Hotărâre de Guvern stipulează și sumele alocate în lei, și anume 109,373 miloane lei, echivalentul a puțin peste 22 de milioane de euro. HG ce va fi emisă în curând, se mai spune în comunicat, prevede schema de subvenții, precizând următoarele:
”Sschema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor/întreprinderilor unice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea producţiei de legume cultivate în spaţii protejate, respectiv:
– producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, valabil până la 31 decembrie 2024;
– producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale;
– producătorilor agricoli persoane juridice.”
Vezi și: Se dau bani de la Stat pentru o categorie de români? Ce condiții sunt
Pentru a putea beneficia de subvenții, viitori beneficiari trebuie să îndeplinească anumite condiții:
Rămâne ca noua HG să intre în vigoare, iar, mai apoi, fermierii să aplice pentru a primi aceste subvenții.