Agricultura este una din cele mai vechi îndeletniciri în aproape toată lumea. De la practicile agricole vechi și până la cele din secolul al XXI-lea, de fiecare dată această ramură a dat mâncarea populației, iar cercetarea în acest domeniu, conform specialiștilor, este esențială. O dovadă a acestui fapt stau și recentele descoperiri făcute la un centru de cercetare din Buzău, fiind vorba despre varza care dispăruse din România în urmă cu un secol și reînviată de cercetătorii de aici.
Așa cum spuneam, agricultura este un sector vital care furnizează alimente pentru consumul uman și hrana pentru animale, materii prime pentru industrii și servește ca sursă de venit pentru agricultori. Sectorul agricol avansează rapid, iar cercetarea agricolă avansată a devenit un factor important în acest domeniu.
Citește despre: Leguma fermierilor români care este refuzată de supermarketurile din țară. Se deteriorează prea repede
Cercetarea agricolă avansată este esențială pentru asigurarea unor practici agricole durabile, pentru creșterea randamentului culturilor și pentru asigurarea unei mai bune securități alimentare.
Dezvoltarea de noi soiuri de culturi care pot rezista la condiții meteorologice dure, precum și readucerea unor soiuri considerate a fi dispărute, la sisteme de combatere la dăunători și boli, crescând în același timp randamentul, reprezintă un aspect crucial al cercetării agricole avansate.
În plus, este de asemenea esențială cercetarea în domeniul practicilor agricole durabile care conservă solul, apa și alte resurse naturale, reduc emisiile de gaze cu efect de seră și cresc profitabilitatea pentru agricultori.
În acest context extrem de larg și bine dezvoltat, o echipă de cercetători români din cadrul unui centru de cercetare agricolă din Buzău au reușit să reînvie o plantă agricolă considerată a fi dispărută din România.
Vezi despre: Cu ce să stropești varza de păduchi, de fapt. Trucul fantastic care te scapă de necazuri
Concret este vorba de un soi de varză dispărut acum 100 de ani, și care poate revigora această zonă din agricultura românească.
Conform cercetătorilor buzoieni, este vorba de un soi de varză regăsit doar pe teritoriul României în urmă cu 100 de ani, denumit ”Licurșica”, și, mai spun aceștia, era folosită mai ales pentru perioada iernii, când românii puneau la murat genul acesta de varză.
Procesul de reînviere al acestui soi de varză a avut loc la Banca de Resurse Genetice Vegetale din Buzău (BRGVB), iar specialiștii spun că au lucrat nu mai puțin de 20 de ani pentru a reînvia varza care dispăruse din România în urmă cu un secol.
”Ea stă la baza multor populaţii locale, care au apărut după 1950. A fost un parcurs destul de lung, timp în care am studiat peste 26 de provenienţe locale de varză, atât din România, cât şi din Bulgaria şi vecinătate. Am restaurat şi stabilit identitatea şi tipicitatea soiului Licurişca”, spune cercetătoarea Bianca Zamfir.
Descoperirea și readucerea soiului în prim-plan a fost, de alfel, premiată recent în cadrul Salonului Inovării și Cercetării.
Varza care dispăruse din România în urmă cu un secol, soiul ”Licurișca” a făcut parte dintr-un număr de peste 280 de cercetări în domeniul agricol premiată de experți din cel puțin cinci state, Polonia, Arabia Suadită, Germania, Thailanda și România.
”Rezultatele au fost apreciate pentru că am reuşit să restaurăm caracteristicile. Vorbim de un soi valoros, de un soi distinct, diferit care merită reintrodus în cultură.
Este foarte bine aclimatizat la condiţiile predoclimatice a ţării noastre”, afirmă Costel Vînătoru, director Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău.
Agricultura este unul din domeniile în care inovațiile făcute de-a lungul anilor au adus capacități sporite de dezvoltare și combatere a unor boli și dăunători, aducând în același timp și noi soiuri de plante rezistente la noile condiții de mediu, care sunt și așa într-o continuă schimbare.