La începutul lunii mai este momentul așteptat de toți cei pasionați de agricultură: cultivarea legumelor. Pentru a vă putea bucura de legume sănătoase și proaspete, primul lucru pe care trebuie să îl stăpâniți foarte bine este ordinea legumelor în grădină. De aceea, în materialul următor vă arătăm în ce ordine să plantezi legume, în așa fel încât să aveți o recoltă cât mai bogată!
Legumele sunt printre cele mai consumate alimente și sunt folosite adesea în alimentația zilnică. La noi în țară, cei mai mulți români preferă să le cultive în grădina lor, însă este important să știe și ordinea acestora atunci când le plantează. Pentru a avea o recoltă bogată și sănătoasă, trebuie să țineți cont de mai multe etape.
De exemplu, ordinea legumelor în grădină joacă un rol important în obţinerea unor recolte cât mai bune. Specialiștii susțin că unele legume cresc mai bine alături de altele, în timp ce altele au nevoie de spaţiu suplimentar, pentru a se dezvolta corect. Pentru acest lucru trebuie să vă asigurați că legumele sunt plantate în ordinea cea corectă.
Prima dată, se recomandă să plantați legumele cu ciclu lung, cum ar fi vinetele, dovleceii, ardeii, fasolea, porumbul şi pepenii. Acestea au nevoie de spațiu mult mai mare pentru a se dezvolta în mod corespunzător și să nu interfereze cu alte legume din grădină. Totodată, trebuie să țineți cont și de soiul de legume potrivit zonei în care vă aflați. Dacă aveți un climat călduros, trebuie să cultivați mai multe vinete, ardei, roșii sau castraveți.
După legumele cu ciclu lung, se plantează legumele cu ciclu scurt, precum ceapa, usturoiul, morcovii, conopida şi fasolea verde. Aceste legume sunt mai predispuse la boli şi dăunători, iar plantarea lor în apropierea unor culturi mult mai rezistente ar putea ajuta la protecția lor.
Citește și: Ce să faci cu răsadurile de castraveţi la 7 zile de la plantare
Apoi vine rândul legumelor cu rădăcină, precum cartofii, ţelina, ridichea şi păstârnacul, care se cultivă întotdeauna în apropierea altei culturi, astfel încât să nu li se permită să crească prea mult.
De asemenea, legumele cu rădăcină pot fi plantate și în partea de jos, lângă vinete și dovlecei, pentru a le feri de insecte și boli.
Legumele cu frunze, precum lăptucul, spanacul, castraveţii, pătrunjelul şi ţelina, se pot planta în apropierea cepei, a morcovilor sau a conopidei, pentru a le oferi o protecție mare împotriva dăunătorilor.
Este important să țineți cont de ordinea enumerată mai sus atunci când planificați cultivarea legumelor în grădină.
Citește și: Cum îți protejezi roșiile din grădină de dăunători
Legumele care se plantează întotdeauna toată luna mai:
Legume care se plantează în luna iunie:
Înainte de a vă apuca de cultivat legume în grădină, trebuie să știți că un loc cu soare dimineața și cu umbră după-amiaza poate fi ideal pentru o bună creștere a acestora. De aceea, este recomandat să urmăriți înainte câtă lumină au zonele din grădină, pentru a face o alegere bună la recolta de crudități.
În plus, alege să plantezi legumele în răsadnițe și alege un loc apropiat de o sursă de apă. Este bine ca și locul ales pentru cultivarea legumelor să fie împrejmuit. Mai mult, crează un climat favorabil întregii grădini de legume, de aceea, este recomandat să fie copaci înalți în împrejurimi, pentru a păstra umbra în zilele toride de vară.
Citește și: Când se plantează castraveții
În grădină, unele plante au benefici unele lângă altele și chiar vor lupta împreună împotriva dăunătorilor. Pe de altă parte, există plante care vor fura nutrienți de la vecinii lor și vor atrage insecte care le pot face rău. Dacă nu vreți să dați greș și să aveți grădina perfectă, iată ce nu trebuie să cultivați niciodată lângă legume.