10 mai 2023 | 09:33

Ordinea legumelor în grădină. Ce este interzis să plantezi lângă roșii, castraveți, vinete sau ardei. Vei distruge toată recolta

Sfaturi pentru grădinari
Ordinea legumelor în grădină. Ce este interzis să plantezi lângă roșii, castraveți, vinete sau ardei. Vei distruge toată recolta
Ordinea legumelor în grădină

La începutul lunii mai este momentul așteptat de toți cei pasionați de agricultură: cultivarea legumelor. Pentru a vă putea bucura de legume sănătoase și proaspete, primul lucru pe care trebuie să îl stăpâniți foarte bine este ordinea legumelor în grădină. De aceea, în materialul următor vă arătăm în ce ordine să plantezi legume, în așa fel încât să aveți o recoltă cât mai bogată!

În ce ordine se plantează legumele în grădină

Legumele sunt printre cele mai consumate alimente și sunt folosite adesea în alimentația zilnică. La noi în țară, cei mai mulți români preferă să le cultive în grădina lor, însă este important să știe și ordinea acestora atunci când le plantează. Pentru a avea o recoltă bogată și sănătoasă, trebuie să țineți cont de mai multe etape.

De exemplu, ordinea legumelor în grădină joacă un rol important în obţinerea unor recolte cât mai bune. Specialiștii susțin că unele legume cresc mai bine alături de altele, în timp ce altele au nevoie de spaţiu suplimentar, pentru a se dezvolta corect. Pentru acest lucru trebuie să vă asigurați că legumele sunt plantate în ordinea cea corectă.

Prima dată, se recomandă să plantați legumele cu ciclu lung, cum ar fi vinetele, dovleceii, ardeii, fasolea, porumbul şi pepenii. Acestea au nevoie de spațiu mult mai mare pentru a se dezvolta în mod corespunzător și să nu interfereze cu alte legume din grădină. Totodată, trebuie să țineți cont și de soiul de legume potrivit zonei în care vă aflați. Dacă aveți un climat călduros, trebuie să cultivați mai multe vinete, ardei, roșii sau castraveți.

Compatibilitatea legumelor

După legumele cu ciclu lung, se plantează legumele cu ciclu scurt, precum ceapa, usturoiul, morcovii, conopida şi fasolea verde. Aceste legume sunt mai predispuse la boli şi dăunători, iar plantarea lor în apropierea unor culturi mult mai rezistente ar putea ajuta la protecția lor.

Citește și: Ce să faci cu răsadurile de castraveţi la 7 zile de la plantare

Apoi vine rândul legumelor cu rădăcină, precum cartofii, ţelina, ridichea şi păstârnacul, care se cultivă întotdeauna în apropierea altei culturi, astfel încât să nu li se permită să crească prea mult.

De asemenea, legumele cu rădăcină pot fi plantate și în partea de jos, lângă vinete și dovlecei, pentru a le feri de insecte și boli.

Legumele cu frunze, precum lăptucul, spanacul, castraveţii, pătrunjelul şi ţelina, se pot planta în apropierea cepei, a morcovilor sau a conopidei, pentru a le oferi o protecție mare împotriva dăunătorilor.

Este important să țineți cont de ordinea enumerată mai sus atunci când planificați cultivarea legumelor în grădină.

Citește și: Cum îți protejezi roșiile din grădină de dăunători

Calendar horticol

Legumele care se plantează întotdeauna toată luna mai:

  • 1-20 mai: castraveți, fasole, porumb dulce, plantat ardei, roșii și vinete;
  • 20-30 mai: plantat varză pentru producția de vară, plantat varză creață, plantat gulii, castraveți, andive, porumb dulce, mărar, fasole verde.

Legume care se plantează în luna iunie:

  • 1-10 iunie: varză pentru producția de vară, varză creață, gulii, castraveți, andive, porumb dulce, mărar, fasole verde;
  • 10-20 iunie: castraveți, porumb dulce, mărar, fasole verde;
  • 20-30 iunie: varză pentru producția de toamnă, plantat gulii, sfeclă roșie, castraveții, cartofi de toamnă, fasole verde, mărar.

Cum alegi locul cel mai bun pentru plantarea legumelor

Înainte de a vă apuca de cultivat legume în grădină, trebuie să știți că un loc cu soare dimineața și cu umbră după-amiaza poate fi ideal pentru o bună creștere a acestora. De aceea, este recomandat să urmăriți înainte câtă lumină au zonele din grădină, pentru a face o alegere bună la recolta de crudități.

În plus, alege să plantezi legumele în răsadnițe și alege un loc apropiat de o sursă de apă. Este bine ca și locul ales pentru cultivarea legumelor să fie împrejmuit. Mai mult, crează un climat favorabil întregii grădini de legume, de aceea, este recomandat să fie copaci înalți în împrejurimi, pentru a păstra umbra în zilele toride de vară.

Citește și: Când se plantează castraveții

Ce este total interzis să plantezi lângă legume

În grădină, unele plante au benefici unele lângă altele și chiar vor lupta împreună împotriva dăunătorilor. Pe de altă parte, există plante care vor fura nutrienți de la vecinii lor și vor atrage insecte care le pot face rău. Dacă nu vreți să dați greș și să aveți grădina perfectă, iată ce nu trebuie să cultivați niciodată lângă legume.

  • Trandafirii – sunt superbi și frumos colorați, dar evită să-i plantezi lângă plantele tale legumicole. Trandafirii pot atrage anumite insecte ce pot ataca legumele din grădină;
  • Coșărelul cu flori – la fel ca și trandafirii, și această floare poate atrage unele insecte care pot ataca rădăcinile legumelor;
  • Iasomia – această plantă este cultivată foarte des datorită parfumului pe care-l emană florile sale, însă acest miros divin poate atrage și insectele dăunătoare culturilor de legume.
Parteneri
Ce putere are Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva. Poveștile oamenilor cărora li s-a schimbat viața după ce au fost în pelerinaj la Iași
Redactia.ro
O femeie și-a găsit fiica la 44 de ani după ce a fost răpită din fața casei. Ce se întâmplase de fapt cu ea: „Am trăit o viață falsă”
Click.ro
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă de copilul lui și al soției sale. Protagonistul e un actor cunoscut, urmărit de milioane de români la TV!
Unica.ro
Randi, prima reacție după răspunsul IML: Am refuzat să fac testul
EVZ.ro
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews
Reguli ITP 2024. Mașinile care nu mai trec inspecția tehnică periodică
Capital.ro
Imagini fabuloase din casa Andreei Raicu! Vedeta locuiește doar cu Honey și a investit o avere în vila de lux. Terasa, mare cât un teren de baschet, e amenajată ca în Bali
Avantaje
ESTE VESTEA ZILEI! Românii primesc pensie ȘI MAI MARE
Mediaflux
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Mesaje de Sf. Cuvioasa Parascheva. Cele mai frumoase urări pentru sărbătoriți și nu numai pe 14 octombrie 2024
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro