În perioada postului, rețetele tradiționale se transformă în adevărate delicii vegane. Descoperă bucuria gustului cu o rețetă simplă și hrănitoare de varză cu cartofi, perfectă pentru zilele de post, preluată după rețetele poloneze. Află de ce ingrediente ai nevoie și ce secrete trebuie să pui în aplicare pentru un preparat sănătos și gustos!
Cu o tradiție bogată în gastronomie, bucătăria poloneză aduce mereu surprize culinare. Astăzi, vă dezvăluim un preparat de post care cucerește prin simplitate și gust desăvârșit: varza călită cu cartofi, o rețetă poloneză autentică și savuroasă.
Bucătăria poloneză se remarcă prin preparatele sale tradiționale, iar acest preparat reprezintă o opțiune delicioasă, potrivită pentru masa de post. Cu o combinație inedită de ingrediente, această rețetă aduce în prim-plan arome autentice și texturi crocante.
Ingrediente:
• 3-4 cartofi mai mari, tăiați felii
• 1/2 cap de varză (aproximativ 1,5 kg), tăiată
• 4 căței de usturoi, zdrobiți
• 4 linguri de ulei
• 1 legătură de verdeață (mărar sau pătrunjel)
• 1 morcov potrivit, tăiat felii
• 1 vârf de cuțit boia iute afumată (opțional)
• 1/2 linguriță zahăr
• 1 ceapă, tăiată solzișori
• 2 roșii sau jumătate de cutie roșii cubulețe
• 3-4 linguri pastă de roșii
Înainte de a cunoaște modul de preparare al acestui delicios fel de mâncare polonez, trebuie să știi că varza este considerată o legumă versatilă și accesibilă. Pe lângă faptul că satisface papilele gustative în bucătărie, această legumă reprezintă și un aliat puternic pentru sănătate. Studiile recente au evidențiat proprietățile remarcabile ale acestei crucifere, aducând în atenție multiple beneficii pentru organism.
De aceea, adăugarea varzei în dieta zilnică, sub formă de salate, supe sau preparate gătite, poate aduce beneficii semnificative pentru sănătate, precum întărirea sistemului imunitar și al celui osos, ajută la controlul greutății, are efecte antioxidante, precum și beneficii cardiovasculare.
Acum, că știi cu ce sursă de vitamine îți răsfeți organismul, descoperă pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru preparare:
1. Cartofii tăiați felii se sarează și se piperează, apoi se sotează în ulei încins până devin ușor aurii și aproape făcuți. Se scot pe un platou.
2. În uleiul rămas, se adaugă ceapa tăiată solzisor. Când devine sticloasă, se adaugă zahărul, se amestecă și se lasă un minut, apoi se adaugă morcovul și pasta de roșii. Se sotează timp de 5 minute.
3. Varza tăiată grosier se adaugă în oală, se amestecă și se acoperă cu capac. Când varza s-a călit puțin, se adaugă cartofii și se amestecă. Se acoperă cu capac și se mai lasă 15 minute.
4. La sfârșit, se adaugă usturoiul zdrobit, verdețurile, se potrivește de sare și piper după gust, se adaugă boiaua iute (opțional). Se amestecă și se mai lasă 2-3 minute. Se oprește flacăra, iar după 5 minute preparatul este gata de servit.
Varza călită cu cartofi, inspirată din bucătăria poloneză, este un deliciu satios, perfect pentru zilele de post. Poate fi savurat simplu sau alături de murături pentru o experiență culinară autentică. Poftă bună!
CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci varză murată zilnic. E aur curat pentru sănătate