S-a aflat ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci varză murată zilnic. Varza murată, precum și alte alimente fermentate, este aur curat pentru sănătate.
Varza murată face parte dintre alimentele fermentate, care sunt lăsate să se matureze, de la câteva zile la câteva săptâmâni, înainte să fie consumate, astfel că intră în categoria alimentatelor extrem de sănătoase pentru organismul uman.
Varza murată este nelipsită de pe mesele românilor, mai ales în sezonul rece, și este considerată de cei mai mulți un adevărat deliciu. Varza murată este foarte sănătoasă, spun oemnii de știință. Varza mirată este un aliment plin de vitamine, minerale, antioxidanţi, acid folic, și, în plus, are efecte curative şi revitalizante.
Varza murată este bună și în curele de slăbit. Ține de foame şi scade pofta de dulciuri.
Potrivit cercetătorilor, varza murată are proprietăţi care luptă și împotriva cancerului. Cercetătorii finlandezi au descoperit, în urma unui studiu, că prin intermediul procesului de fermentaţie, izotiocianaţii conţinuţi au un rol important în eliminarea substanţelor cancerigene din organism.
”Simbioza dintre apă, sare şi substanţele nutritive, minerale, vitamine dă verzei proprietăţi deosebite după conservare. De asemenea, multe dintre elementele acestea pot creşte în concentraţie, prin fermentare.
Este bine de ştiut însă că cea mai bună pentru murat este varză albă de Buzău, de toamnă, pentru că pe lângă aportul ei alimentar, îşi păstrează calităţile şi după conservare”, spune cercetătorul în horticultură Costel Vânătoru.
În plus, varza murată este indicată în cazul infecţiilor respiratorii, aceasta conţinând cantităţi importante de vitaminele A, E, de zinc, de calciu şi de potasiu. De asemenea, datorită vitaminei C, varza murată întăreşte sistemul imunitar.
În plus, un grup de cercetători de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, a anunțat că produsele lactate fermentate, cum este iaurtul, ar putea reduce riscul de aparitie a diabetului de tip II, cu 25%, pe o durată de 11 ani.
Anumite alimente lasate sa fermenteze, potrivit cercetătorilor, sunt „pre-digerate” de bacterii folositoare, care se gasesc, in mod normal, pe suprafata alimentelor.
Microbii se hranesc cu alimentele înaintea noastră și descompun zaharurile și amidonul din ele. Astfel, nutrienții sunt absorbiți mai ușor de organism. Alte bacterii elimină acid lactic, un conservant natural, ce acidifiază mediul din intestine, stimulând dezvoltarea bacteriilor „bune”. Astfel, alimentele fermentate devin un supliment probiotic natural.
„70 sau 80% dintre celulele sistemului imunitar sunt in intestin„, a declarat Alison Clark, de la British Dietetic Association. Alimentele fermentate stimuleaza bacteriile ce ajuta imunitatea organismului.
Astfel, specialiștii recomandă consumarea acestor tipuri de alimente, inclusiv, măsline, brânzeturi sau murături, pentru sprijinirea sistemului imunitar.