Un nou virus i-a pus pe medici să tragă semnalul de alarmă. Un pacient din Marea Britanie s-a infectat cu ”variola maimuței”. Agenția de securitate sanitară, din Marea Britanie a venit cu mai multe detalii în acest caz.
Persoana identificată cu această boală a venit recent din Nigeria, loc din care specialiștii din domeniul Sănătății cred că a contractat virusul. Pacientul a fost internat și primește îngrijiri medicae la un spital de boli infecțioase din Londra. Experții care lucrează la agenția națională din Anglia de securitate sanitră încearcă să dea de urmă persoanelor cu care a intrat în contact bolnavul.
„Ca măsură de precauție, experții Agenției lucrează îndeaproape cu colegii NHS (sistemul britanic de sănătate, n.r.) și vor lua legătura cu persoanele care ar fi putut să fie în contact strâns cu pacientul respectiv, pentru a le oferi informații și sfaturi privind sănătatea.”, spun reprezentanții instituției.
„Variola maimuței” este considerat un virus viral întâlnit destul de rar, dar care se poate răspândi și la oameni și care face parte din aceeași familie virală cu variola, căreia i se atribuie, doar în secolul trecut, moartea a 300 până la 500 de milioane de oameni. În urmă cu aproape jumătate de secol, variola a fost declarată complet eradicată.
„Important de subliniat că variola maimuței nu se răspândește ușor de la om la om, iar riscul general pentru publicul larg este foarte scăzut”, a spus Colin Brown din cadrul UKSHA.
Pentru prima oară când s-a auzit de ”variola maimuței” pe pământ european a fost în anul 2018, tot în Regatul Unit, unde mai multe cazuri au fost descoperite de specialiștii din domeniul Sănătății.
Virusul a fost depistat în statele aflate în centrul și vestul Africii, aproape de pădurile tropical. Acesta se poate lua prin contactul cu animale infectate, cum ar fi maimuțe, șobolani și veverițe, sau prin obiecte contaminate cu virus, precum așternuturile și îmbrăcămintea.
La om se pot resimți simptome precum febra, durerile de cap, umflături, dureri de spate, dureri de mușchi și stare generală de epuizare.