Valul 5 al pandemiei de covid, lângă România. Explozie de îmbolnăviri în Ungaria

Valul 5 al pandemiei de covid, lângă România. Explozie de îmbolnăviri în Ungaria
Ce spun autoritatile de la noi

Nu doar România se confrunta cu un nou val covid. Puțin mai departe, vecinii noștri se confrunta cu valul 5 al pandemiei, iar cazurile au început să crească incontrolabil. Este vorba despre Ungaria, unde în ultimele 24 de ore au murit 392 de oameni din cauza covid. Autoritatile din Romania ar trebui sa fie in alerta, pentru ca si tara noastra se poate confrunta cu un al 5-lea val.

Ungaria, copleșită de cazuri covid-19

Valul 5 al pandemiei a ajuns la granita cu România, chiar în Ungaria, acolo unde în ultimele 24 de ore s-au descoperit 27.209 noi cazuri de covid.

În spitalele din Ungaria se află aproape 7.00 de pacienți, dintre care 663 au nevoie de aparate pentru a respira.

În Ungaria, aproape 63% din populație a fost vaccinată cu ambele doze, iar țara a luat decizia ca cetățenii să se poată vaccina fără să se înregistreze înainte.

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a declarat că spitalele au 10 zile la dispoziție pentru a se hotărî dacă tratează sau nu pacienți exclusiv covid-19.

El a mai spus că este importantă pregătirea pentru valul 5 al pandemiei. Cseke Attila a cerut DSP-urilor din țară să fie în alertă în perioada următoare.

Ce spun autoritățile din România

Autoritățile spun că am ieșit din valul 4 al pandemiei și cazurile covid-19 sunt din ce în ce mai puțin pe zi. Cu toate acestea, ministrul Sănătății cere autorităților să fie vigilente, pentru că dacă populația se relaxează prea mult, numărul cazurilor ar exploda, din nou.

Unii manageri de spitale au solicitat ca unitățile să rămână spitale exclusiv covid-19, în timp ce altele vor să își deschidă secțiile pentru pacienții bolnavi cronic.

Raed Arafat a transmis și el un mesaj, pe Facebook, unde a postat un grafic cu țările și procentul de vaccinare, dar și numărul de morți de covid-19 din fiecare țară, arătând că România și Bulgaria se află printre ultimele locuri la vaccinare și primele la decesele cauzate de Sars Cov2.

„Cifrele vorbesc! Corelarea intre procentul de persoane vaccinate si numarul deceselor la 1 milion de locuitori pe o perioada de 14 zile spune totul!”, a declarat Arafat.

În grafic se arată că țări precum Danemarca, Spania, sau Belgia au peste 80% din populație vaccinată cu ambele doze, iar numărul deceselor în aceste țări nu trece de 30, în cazul Belgiei, 10 în cazul Danemarcăi și 4 în Spania.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI