Valeriu Gheorghiță, anunț oficial despre vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani. Când va începe

Valeriu Gheorghiță, anunț oficial despre vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani. Când va începe
Valeriu Gheorghiță anunță startul campaniei pentru copii cu vârste între 5 și 11 ani

Pe 10 decembrie a fost anunțată la nivel european lansarea vaccinului COVID-19 de la Pfizer/BioNTech pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Campania de vaccinare va începe la 13 decembrie, în condițiile în care țările își extind programele de vaccinare pentru a include copiii mici. Decizia vine pe fondul îngrijorărilor legate de valul de infecții de pe continent și de noua variantă Omicron. Pentru România, Valeriu Gheorghiță a făcut astăzi anunțul oficial referitor la noua campanie de vaccinare.

UE anunță campania de vaccinare din 13 decembrie

Cursa pentru vaccinul COVID-19 s-a axat inițial pe protejarea persoanelor în vârstă și a celor vulnerabile din punct de vedere medical, înainte de a trece treptat la restul populației adulte și apoi la copii. Conform celor mai recente cifre din UE, 82,2 % din populația adultă din blocul comunitar a primit cel puțin o doză de vaccin, iar 13,4 % au primit o doză de rapel. Apariția variantei Omicron și sosirea iernii au pus din nou în centrul atenției campaniile de vaccinare.

Așa se face că Pfizer a anunțat vaccinul pentru persoanele cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani. Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat utilizarea vaccinului Pfizer pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani în luna mai a acestui an.

Autorizarea pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani s-a făcut în luna noiembrie. Este primul vaccin COVID-19 care primește o astfel de aprobare în UE. Se așteaptă ca implementarea să înceapă la grupa de vârstă 5-11 ani începând cu 13 decembrie în unele țări europene.

Studiile arată o eficiență de 90,7% la vaccinul Pfizer

Autorizarea pentru copiii de 12-15 ani s-a bazat pe un studiu la care au participat 2.259 de copii din această grupă de vârstă. Studiul a arătat că răspunsul imunitar al acestora a fost comparabil cu cel al celor din grupa de vârstă 16-25 de ani.

Niciunul dintre copiii care au primit vaccinul nu a dezvoltat COVID-19, comparativ cu 16 care au dezvoltat COVID-19 după ce au primit un placebo. Pentru cei cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani a fost efectuat un studiu similar cu 2000 de copii.

Aceștia au primit o doză mai mică decât cei cu vârsta de 12 ani și peste. Dintre cei 1.305 copii care au primit vaccinul, trei au dezvoltat COVID-19, comparativ cu 16 dintre cei 663 de copii care au primit un placebo. Acest lucru înseamnă că, în acest studiu, vaccinul a avut o eficiență de 90,7 la sută în prevenirea COVID-19 simptomatic.

Vaccinul Moderna încă în teste

În luna iulie, EMA a aprobat vaccinul Moderna pentru utilizarea la grupa de vârstă 12-17 ani. De data aceasta, un studiu efectuat pe 3.732 de copii din această grupă de vârstă a arătat că niciunul dintre cei care au primit vaccinul nu a contractat COVID-19, comparativ cu patru în grupul placebo. Utilizarea vaccinului Moderna în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani este în prezent evaluată de către EMA.

Valeriu Gheorghiță anunță startul campaniei pentru copii cu vârste între 5 și 11 ani

Dacă la nivel european campania va începe din 13 decembrie, așa cum anunța EMA, Valeriu Gheorghiță anunță că în România campania va începe la jumătatea lunii ianuarie 2022. Ca în cazul adulților, copii cu vârste între 5 și 11 ani vor fi vaccinați în centrele de vaccinare, numai însoțiți de părinți și cu acordul acestora. În acest caz, părinții vor avea de completat un formular, prin care își vor da acordul pentru vaccinarea minorilor.

„Conform calendarului de livrare preconizat, foarte probabil că vom recepționa doze de vaccin de tip pediatric de la compania Pfizer în luna ianuarie, ca atare cel mai probabil în a doua parte a lunii ianuarie vom putea debuta campania de vaccinare adresată acestei grupe de vârstă.

În ceea ce privește campania de vaccinare de pregătire pentru copiii cu grupa de vârstă 5-11 ani, a fost deja optimizată platforma de programare și Registrul Electronic Național de Vaccinare, ele vor fi deschise în momentul în care vom anunța debutul efectiv al campaniei de vaccinare.”, a anunțat, joi, Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV.

Lista țărilor din Uniunea Europeană unde se vor damara noile campania de vaccinare

În continuare este prezentată o listă a țărilor din Uniunea Europeană, cu detalii privind introducerea vaccinului pentru copii și reglementările specifice fiecărei țări, conform agenției Reuters:

 • Austria: În Austria, unele provincii au vaccinat copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani cu o doză mai mică de vaccin pentru adulți chiar înainte de recomandarea UE.
 • Belgia: Încă se așteaptă undă verde din partea Consiliului Superior al Sănătății și a Comitetului de Bioetică, așteptată pe 16 decembrie.
 • Bulgaria: Încă nu există planuri de vaccinare a copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.
 • Croația: Ar trebui să înceapă la câteva zile după sosirea vaccinului.
 • Cipru: Ministerul Sănătății din Cipru, potrivit presei locale, va primi primele doze de vaccinuri COVID-19 pentru copii pe 13 decembrie, urmând ca vaccinările să înceapă pe 16 decembrie. Ministerul Sănătății, considerând că beneficiile vaccinării depășesc riscurile, a decis pentru vaccinarea universală a copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.

 

Doze de vaccin pentru 700.000 de copii în Cehia

 • Republica Cehă: A precomandat vaccinuri pentru 700.000 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani în vară.
 • Danemarca: Campania de vaccinare a început la sfârșitul lunii noiembrie vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, afirmând că nu mai este timp de pierdut pe fondul creșterii numărului de infecții în rândul celor mai tineri Potrivit autorităților sanitare daneze, vaccinul Pfizer COVID-19 va fi oferit în urma autorizației, și a instrucțiunilor date de EMA.
 • Estonia: Campania de vaccinare va începe în a doua jumătate a lunii decembrie. Cursul de vaccinare constă în două doze care se administrează la un interval de șase săptămâni. Unui copil care suferă în prezent de o boală acută nu i se administrează un vaccin. Există o recomandare separată în ceea ce privește persoanele care suferă de imunodeficiență, inclusiv copiii imunodeficienți, care precizează că aceștia au nevoie de trei doze pentru vaccinarea inițială. Vaccinarea va începe în centrele de sănătate de familie și în spitale și, cu condiția ca livrările să permită, ulterior va fi posibil ca vaccinul să fie disponibil pe scară mai largă la diferiți furnizori de servicii, precum și să se ia în considerare vaccinarea copiilor în școli și, de asemenea, în locurile publice de vaccinare și în farmacii.

 

Medici germani au început deja să vaccineze copiii sub 12 ani

 • Finlanda: Nu există încă o dată confirmată Copiii din Finlanda cu vârsta de 5 ani și peste ar trebui să fie vaccinați împotriva COVID-19 dacă ei sau cineva din gospodăria lor prezintă un risc ridicat de infecție severă, a recomandat Institutul finlandez de sănătate, optând împotriva vaccinării tuturor copiilor. citiți mai mult.
 • Franța: Campania de vaccinare va începe din 15 decembrie. Vaccinarea va fi deschisă persoanelor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani care sunt supraponderale sau care au o patologie de risc și se va face pe bază de voluntariat.
 • Germania: Unii medici germani au început deja să vaccineze copiii sub 12 ani cu o doză mai mică de vaccin pentru adulți, dar mulți au așteptat decizia comisiei consultative de vaccinare din Germania, STIKO, campaniile de vaccinare pentru copii fiind deja pregătite în întreaga țară. TIKO recomandă ca vaccinul să fie administrat copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani cu afecțiuni preexistente și spune că și alte persoane ar putea solicita acest lucru.
 • Grecia: Înscrierea pentru copii a fost deschisă la 10 decembrie, primul transport de vaccinuri Pfizer/BioNTech pentru copii este planificat să sosească la 13 decembrie, iar vaccinările încep la 15 decembrie. Ministerul Sănătății. Potrivit presei locale, vaccinarea copiilor se va face în structurile de asistență medicală primară și în spitale.

 

În Ungaria 138.000 de doze de vaccin de la Pfizer/BioNTech

 • Ungaria: Campania de vaccinare va începe din 15 decembrie. Se așteaptă ca Ungaria să primească 138.000 de doze de vaccin de la Pfizer/BioNTech, primul transport fiind suficient pentru a vaccina 69.000 de copii.
 • Irlanda: Se preconizează că va începe în ianuarie. Copiii cu o afecțiune subiacentă, care trăiesc cu un copil mai mic cu nevoi medicale complexe și care trăiesc cu un adult imunocompromis vor fi vaccinați în mod prioritar. Planul de administrare a vaccinărilor va fi publicat în zilele următoare, a declarat guvernul pe 8 decembrie.
 • Italia: Campania de vaccinare va începe din 15 decembrie, a precizat guvernul pe site-ul său. Va fi administrată o doză redusă, iar vaccinarea va avea loc în două doze la trei săptămâni distanță. Regiunile și provinciile, care vor putea vaccina copiii începând cu 16 decembrie.
 • Letonia: Consiliul Național de Imunizare din Letonia preconizează că vaccinarea copiilor ar putea începe la sfârșitul lunii decembrie. A doua doză pentru copii este recomandată să fie administrată la trei luni după prima.
 • Lituania: Programat să înceapă pe 15-16 decembrie, când vaccinurile vor fi livrate către unitățile sanitare de vaccinare.
 • Luxemburg: Nu există încă planuri oficiale.

 

Olanda va anunța zilele astea startul pentru campania de vaccinare

 • Malta: Campania de vaccinare începe din 14 decembrie. Potrivit ministrului Sănătății, Chris Fearne, copiii vulnerabili vor fi vaccinați primii. Vaccinul este disponibil prin intermediul entităților guvernamentale și prin intermediul unui număr de medici generaliști (GP) care și-au înregistrat interesul de a administra vaccinul.
 • Olanda: Urmează să fie anunțată zilele acestea. Consiliul de Sănătate olandez a sfătuit la 10 decembrie guvernul să facă posibilă vaccinarea împotriva coronavirusului pentru toți copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, după ce anterior recomandase doar copiilor cu probleme de sănătate subiacente să fie vaccinați împotriva COVID-19. citeste mai mult.
 • Polonia: Campania este așteptată în jurul datei de 15 decembrie.
 • Portugalia: Potrivit organismului guvernamental portughez de sănătate, primele 300.000 de vaccinuri pentru copii vor sosi pe 13 decembrie și pe parcursul lunii ianuarie. Calendarul de vaccinare va fi prezentat pe 10 decembrie. Doza pentru copii va fi mai mică, aproximativ o treime din cea a unui adult. Inoculările vor începe „probabil” de la cei care au 11 ani și vor avansa progresiv până la cei care au cinci ani, a declarat premierul Antonio Costa.

 

Slovacia vaccinează din 17 decembrie

 • Slovacia: Vaccinurile ar trebui să ajungă pe 17 decembrie. Înregistrarea a fost lansată doar pentru copiii cu imunitate limitată, urmând ca înregistrarea pentru toți copiii să fie disponibilă imediat după 13 decembrie.
 • Slovenia: Nu există încă planuri oficiale.
 • Spania: Campania de vaccinare ar trebui să înceapă odată cu sosirea primelor doze, programată pentru 13 decembrie. Ulterior, acestea vor fi distribuite între comunitățile autonome, care vor putea începe procesul pe 15 decembrie. Se recomandă să fie vaccinați mai întâi cei mai mari copii din această grupă de vârstă și cei cu cele mai mari vulnerabilități, potrivit unei purtătoare de cuvânt a Ministerului Sănătății. Totuși, este vorba de o abordare flexibilă, a cărei punere în aplicare va depinde de comunitățile autonome. Autoritățile regionale vor fi cele care vor trebui să stabilească regulile privind vaccinarea copiilor.
 • Suedia:  Nu există încă planuri oficiale.
Urmăriți Playtech.ro și pe