Dr. Anthony Fauci, anunț important despre eficiența dovedită a vaccinului Pfizer împotriva tulpinii Omicron. Ce protecție asigură, de fapt

Dr. Anthony Fauci, anunț important despre eficiența dovedită a vaccinului Pfizer împotriva tulpinii Omicron. Ce protecție asigură, de fapt
Anthpny Fauci, medic și imunolog al Casei Albe

În cursul zilei de miercuri, imunulogul expert al guvernului american a transmis că dozele de rapel ale vaccinurilor existente pe piață funcționează perfect împotriva tulpinii Omicron, nemai fiind nevoie de ajustări la compoziția acestor seruri. Acesta a mai atras atenția asupra faptului că schema de vaccinare completă a fost compromisă de noua variantă Covid, însă rezultatele vaccinării sunt încă eficiente.

Ce grad de protecție oferă vaccinarea cu două doze împotriva tulpinii Omicron

Consilierul medical șef al Casei Albe, Dr. Anthony Fauci, a declarat, miercuri, că doza a treia a vaccinului produs de Pfizer ne apără foarte bine împotriva tulpinii Omicron, nemaifiind nevoie să se aștepte un vaccine specific împotriva aceste tulpini.

De asemenea, medicul a explicat că și persoanele vaccinate cu schema complete, adică două doze, sunt protejate, însă într-un grad mai scăzut față de protecția față de tulpina Delta.

Astfel, potrivit specialistului, eficiența privind protecția împotriva tulpinii Omicron a scăzut de la 80% la 30%.

„Schemele noastre de vaccin de rapel funcționează împotriva tulpinii Omicron. În acest moment, nu este nevoie de un amplificator specific variantei”, a declarat miercuri, imunologul Anthony Fauci.

Acesta a mai oferit o veste bună cu privire la vaccinarea cu două doze, indicând exemplul cetățenilor din Africa de Sud, acolo unde spitalizarea pacienților infectați cu tulpina Omicron s-a redus cu 70%.

„Evident, acest lucru este în scădere semnificativă, dar există menținerea unui grad de protecție împotriva spitalizării”, a spus Fauci.

Mesajul transmis de Anthony Fauci cetățenilor

În cadrul aceleiași intervenții, imunologul le-a transmis cetățenilor un mesaj în care a citit date de la Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie, concluzionând că vaccinarea cu doza de rapel reduce cu până la 75% dezvoltarea unor forme grave generate de tulpina Omicron.

„Și astfel mesajul rămâne clar. Dacă sunteți nevaccinat, vaccinați-vă și, în special din cauza Omicronului; dacă sunteți complet vaccinat, faceți-vă vaccinul de rapel”, a spus Fauci.

Prezent în cadrul conferinței a fost coordonatorul de răspuns COVID al Casei Albe, Jeff Zients, care a citat date de la CDC din SUA, concluzionând cu faptul că persoanele nevaccinate au de opt ori mai multe șanse să ajungă la spital și de 14 ori mai mari să moară în cazul contactării virusului, spre deosebire de persoanele vaccinate cu schema completă.

Rochelle Walensky, director la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, a dezvăluit că 36 de state au detectat până în prezent tulpina Omicron, iar această variantă ar reprezenta, conform datelor, aproximativ 3% din cazurile de COVID la nivel național.

Cu toate acestea, specialista crede că numărul real al infecțiilor cu Omicron sunt probabil mult mai mari în New York și New Jersey, reprezentând aproximativ 13% din cazuri.