Ceea ce se întâmplă cu vremea în Europa este fără precedent. Meteorologii emit alerte după alerte, mii de incendii de vegetație izbucnind în țări precum Spania, Portugalia, Grecia, Italia sau România. Experții vorbesc despre o „cupolă de foc” deasupra bătrânului continent. Pentru prima dată în istoria Angliei, a fost declanșată stare de „urgență națională” din cauza caniculei extreme.
Vestul, sudul și sud-vestul Europei par să fie cele mai afectate de căldura sufocantă. Termometrele trec de 40-45 de grade Celsius la umbră, iar disconfortul termic este foarte ridicat. Autoritățile au de-a face cu incendii forestiere devastatoare, o consecinţă a unui val de căldură care ar putea doborî mai multe recorduri de temperatură, avertizează meteorologii.
„Temperaturi excepţionale, posibil record sunt preconizate pentru luni, apoi din nou marţi”, a atenționat Met Office din Marea Britanie. „Nopţile ar putea, de asemenea, să fie excepţional de călduroase pentru Regatul Unit, în special în zonele urbane. Această situaţie ar putea avea impact pe scară largă asupra oamenilor şi infrastructurii”, au avertizat meteorologii britanici.
Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Anglia a fost de 38,7 grade Celsius, în grădina botanică a Universităţii Cambridge, la data de 25 iulie 2019. Met Office spune că există o șansă de 80% ca valorile termice să depășească recordul de acum trei ani, notează Sky News.
În Franța, mobilizarea pompierilor a continuat pentru lichidarea focului, mai ales în Gironde, unde aproape 10.000 de hectare de pădure au fost mistuite de flăcări uriașe începând de marţi. La malul Oceanului Atlantic, în bazinul turistic Arcachon, salvatorii au operat controcronometru pentru stingerea incendiilor.
„În această seară, ne aflăm la 3.200 de hectare arse, faţă de 3.150 de dimineaţă, la La Teste-de-Buch; perimetrul este aproape constant, însă incendiul nu este adus sub control în totalitate”, au declarat autoritățile locale.
Spre interiorul ţării lui Macron, căldura extremă continuă să pârjolească două regiuni mici, cu „peste 7.000 de hectare” mistuite de flăcări. În total, au fost mobilizaţi peste 1000 de pompieri și mai mult de 14.000 de persoane au fost evacuate din calea flăcărilor.
În Portugalia, incendiile din ultima săptămână au provocat doi morţi şi aproximativ 60 de răniţi, plus pagube – între 12.000 şi 15.000 de hectare de pădure şi tufăriş au fost mistuite. În țara vecină – Spania – , zeci de incendii continuă să facă ravagii din nord până în sud. În regiunea Extremadura, o porţiune a autostrăzii A5, care leagă Madridul de Portugalia, ar putea fi redeschisă traficului după ce a fost închisă mai bine de 12 ore din cauza unui incendiu. Agenţia spaniolă de Meteorologie a anunțat peste 40 de grade Celsius, chiar 44.