Va fi obligatorie a treia doză de vaccin în România? Anunţul clar făcut de Florin Cîţu

Va fi obligatorie a treia doză de vaccin în România? Anunţul clar făcut de Florin Cîţu
Va fi obligatorie a treia doză de vaccin în România?

Florin Cîțu, premierul României, a declarat azi, la Parlament, că Guvernul are în vedere relaxări de la data de 1 august și că singura pregătire pentru un potențial val 4 de infectări cu coronavirus este vaccinarea.

Va fi obligatorie a treia doză de vaccin în România?

Florin Cîțu a spus că specialiștii analizează posibilitatea administrării celei de-a treia doze de vaccin anti-covid și că “așa arată direcția în care merg discuțiile”.

„Relaxări, nu restricții. Nu scăpăm de mască la interior, deocamdată. Sunt relaxări mai mult pentru evenimente în spațiu în aer liber, cu un număr mai mare de participanți. Ora nu se schimbă, rămâne tot ora 2 noaptea. Nu sunt foarte multe relaxări. Așa cum arată acum situația, mergem cu ce avem, cu excepția evenimentelor.

Suntem încă într-o situație foarte bună. Avem și condiții la intrarea în țară pe care nu le modificăm. Suntem precauți. Singura pregătire pentru valul 4 este vaccinarea.

Rămân vaccinuri și pentru a treia doză. Așteptăm decizia, dar specialiștii se îndreaptă spre acest lucru. Ei ne vor spune că trebuie administrată. Așa arată direcția în care merg discuțiile”, a spus Florin Cîțu.

Premierul a mai declarat că obligarea medicilor să se vaccineze nu este o variantă. El a mai spus că a discutat cu Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, despre variantele de legislație prin care să fie testați obligatoriu medicii.

Ce a declarat și Valeriu Gheorghiță

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a spus că vor avea loc mai multe ședințe cu experții din domeniu pentru a se analiza datele și studiile științifice, înainte de a se lua o decizie în acest sens.

“Este o preocupare pe care și noi o avem. Vom avea mai multe întâlniri cu experții pentru evaluarea datelor științifice publicate la nivel internațional. Sunt câteva categorii de risc care sunt luate în calcul sau sunt avute în vedere, și aici mă refer la persoanele care au un risc foarte expus de expunere, cum este personalul medical și persoanele care sunt vulnerabile.

Vom decide la momentul potrivit dacă se va pune problema să facem o a treia doză. Este un aspect la care suntem foarte atenți iar în perioada următoare vom avea mai multe ședințe de lucru.

Dacă va fi nevoie de o a treia doză, vom folosi aceeași infrastructură. Trebuie făcute anumite update-uri ale softurilor”, a declarat medicul.

În ce privește situația epidemiologică actuală, colonelul a spus că există o tendință de creștere a numărului de noi cazuri de infectări cu noul coronavirus.

“În perioada 11-17 iulie, la nivel european se constată o creștere a ratei de notificare a cazurilor la interval de 14 zile cu 64,3%. Această tendință de creștere este observată în 20 de țări europene. Marea majoritate a cazurilor sunt raportate la persoane tinere, 15-24 de ani, creșterea fiind limitată la persoanele peste 65 de ani, care într-un procent semnificativ sunt deja vaccinate.

Datele din România ne arată că avem o creștere a numărului de cazuri pe săptămână, media cazurilor, cu 38,9% față de săptămâna precedentă. Estimările ne arată că acest coeficient este chiar 1,1, însă există o ușoară tendință de a înregistra o creștere a numărului de cazuri”, a spus Valeriu Gheorghiță.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI