Românii așteptau cu nerăbdare relaxarea măsurilor, iar acum se bucură de o vară deosebită, după o lungă perioadă încercată de care a avut parte România. Totuși, masca rămâne o barieră puternică și în aceste clipe. Valeriu Gheorghiță vine cu detalii despre ce s-ar putea întâmpla în viitor.
Restricțiile în România s-au relaxat deja de o vreme bună, iar românii sunt cei mai fericiți pentru că și-au reluat viața de unde au lăsat-o într-o mare măsură. Valeriu Gheorghiță a subliniat, însă, că masca rămâne cea mai importantă măsură de protecție în zonele aglomerate unde riscul de infectare este încă mare.
De asemenea, autoritățile mențin regula importantă rămasă cu purtatul acesteia în spațiile publice din interior. Coordonatorul campaniei de vaccinare a declarat că prin vaccin nu putem preveni 100% din infecțiile asimptomatice, ci 50-60% din acestea:
„Putem să ne infectăm, să facem forme asimptomatice sau ușoare, să intrăm în contact cu o persoană vulnerabilă și să transmitem boala, chiar dacă statistic, riscul de a o transmite e cu 50% mai scăzut.”
Întrebat despre valul 4 și despre obligativitatea purtării măștii peste tot într-un astfel de scenariu, medicul a răspuns că acum s-a renunțat la această măsură, dar nu înseamnă că nu trebuie să fie purtată în zone aglomerate unde expunerea la persoane e crescută.
De asemenea, acesta a mai detaliat și că este foarte greu de estimat cum va fi situația în viitor. Medicul a adus aminte de situația din Israel care impune în prezent purtarea măștii sanitare în anumite condiții, în contextul creșterii numărului de infectări care fac și forme ușoare.
În privința administrării serului împotriva COVID-19 în rândul românilor, doctorul a spus că totul rămâne voluntar și așa va rămâne: „Nu se pune problema să devină obligatorie. Acum, doar cine nu vrea nu se vaccinează.
Numărul celor care doresc să se imunizeze e în scădere acum, dar anticipăm ca într-o lună, va crește.” Totodată, el a subliniat că România face parte din statele care are grad mic de vaccinare și automat suntem cu mult mai expuși în fața valului 4.
„Vorbim de o pandemie de mai mult de un an, moment în care bună parte dintre persoanele care au trecut prin boală sunt în afara perioadei de protecție”, a afirmat medicul în cursul zilei de duminică, la emisiunea „În fața ta.”