România se confruntă cu exodul tinerilor din cadru medical și din multe alte domenii, astfel că România rămâne de la an la an cu mai puțină forță de muncă, ceea ce aduce presiune mai mare în economie. Din acest motiv, Florin Cîțu a abordat, miercuri, această problemă, afirmând că este nevoie de o reformare a sistemului de educaţie şi de sănătate din România, astfel încât, tinerii şi cadrele medicale să nu mai opteze pentru munca în străinătate.
Salariile atractive și condițiile de muncă din afară aproape că îi obligă pe tinerii proaspăt absolvenți să ia drumul străinătății. Din păcate, în decursul a 12 luni de conducere PNL, 858 de medici au părăsit România, motiv de îngrijorare pentru premier.
Astfel, Florin Cîțu a explicat că dorește să ia măsuri menite să-i determine pe medici să aleagă să rămână în țara în care s-au format și au urmat facultatea. Acesta a dezvăluit că ar fi o reușită uriașă ca medicii plecați să revină în țară, dar și atragerea unor alți medici calificați din alte sisteme ar fi un obiectiv. Pe viitor, se dorește ca medicii tineri să fie determinați de noile condiții pentru a profesa în țara lor.
„Ceea ce putem noi să facem este să reformăm acest sistem şi să îl modernizăm, ca pe viitor să nu mai plece nimeni. Dacă putem să atragem înapoi românii care au plecat, este foarte bine, dacă vrem să atragem alţi medici calificaţi din alte sisteme, este iarăşi foarte bine.
Dar noi ce putem să facem este să facem acest sistem pe care îl avem, şi educaţia şi sănătate, un sistem din care lumea să nu mai vrea să mai plece. Este obiectivul unu. După aceea să poată să vină şi alţii este perfect”, a declarat premierul, încadrul unei conferințe de presă.
Întrebat dacă are un mesaj pentru tinerii care intenționează să părăsească țara, acesta a transmis că „Mesajul este clar – Vom face ca România să îşi dorească să rămână în România”.
Premierul României a explicat care sunt diferențele majore dintre valul trei al pandemiei și valul patru. Potrivit acestuia, în acest moment, înainte de sosirea valului patru, Ministerul Sănătății ar trebui să fie pregătit să acționeze corespunzător, fără a mai exista presiune pe sistemul medical.
„Încă din timpul valului trei şi pe partea de final a valului trei, am spus foarte clar că nu vom renunţa la capacităţile noastre pentru COVID. În acelaşi timp, am spus că vreau să avem un sistem creat prin care să putem să transferăm rapid, dacă este nevoie, din sistemul non-COVID în COVID paturi în secţiile ATI.
Sunt sigur că Ministerul Sănătăţii a ţinut cont de ceea ce am spus atunci şi o să fie pregătit pentru valul patru”, a afirmat Cîţu, după şedinţa de Guvern, la Palatul Victoria.
Prim-ministrul a menționat, de asemenea, avantajele pe care le avem în această perioadă, astfel că toată lumea se poate vaccina pentru a evita dezvoltarea formelor grave ale bolii.
„În valul trei încă primeam doze puţine de vaccin. Este o diferenţă, aş zice eu, vitală în ceea ce priveşte lupta cu acest virus. Vaccinul este singura soluţie, avem vaccin, trebuie să ne vaccinăm.
Dvs. vă uitați la numărul de persoane vaccinate, eu mă uit la număr de persoane infectate. Trebuie să ne uităm la toți indicatorii. Guvernul României a făcut tot! Vaccinarea nu e obligatorie în România, dar dacă suntem responsabili trebuie să ne vaccinăm”, a transmis Florin Cîţu.