Valeriu Gheorghiță rupe tăcerea cu privire la administrarea celei de-a treia doze de vaccin. De ce nu este de acord

Valeriu Gheorghiță rupe tăcerea cu privire la administrarea celei de-a treia doze de vaccin. De ce nu este de acord
Valeriu Gheorghiță, adevărul despre administrarea dozei a treia

Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat ce ar trebui să se întâmple în țara noastră pentru a ne proteja cât mai mult de un val patru al pandemiei agresiv și cu transmitere comunitară puternică. Potrivit medicului Valriu Gheorghiță, soluția nu este de a administra cea de-a treia doză de vaccin de la Pfizer, așa cum se dorește, ci de a vaccina mai multe persoane din rândul celor nevaccinate.

Cum putem învinge pandemia de Covid-19, de fapt?

În urmă cu câteva ore, medicul militar Valeriu Gheorghiță a vorbit încadrul emisiunii „În fața ta” despre prevenirea valului patru, în contextul în care compania Pfizer se luptă pentru autorizarea celei de-a treia doze de vaccin în rândul persoanelor deja vaccinate cu scopul de a mări imunitatea față de variantele de virus nou apărute.

Potrivit specialistului, soluția pentru a scăpa de pandemie nu este vaccinarea cu o doză suplimentară a persoanelor care au deja imunitate, ci vaccinarea cu cele două doze stabilite inițial a persoanelor care nu s-au imunizat până acum.

„Faptul că se depun datele științifice care atestă siguranța și eficacitatea unei a treia doze administrate de Pfizer la șase luni este un aspect. Dar asta nu înseamnă că această măsură trebuie să fie adoptată ca politică de vaccinare.

O astfel de măsură se adoptă atunci când datele de zi cu zi îți arată o scădere importantă a eficienței vaccinărilor, dar nu este cazul acum pentru niciuna din variantele virale.

Chiar dacă numărul de cazuri este în creștere, afectează persoanele nevaccinate”, a povestit figura emblematică în toată perioada pandemiei.

Când ar trebui acționat cu cea de-a treia doză, de fapt

Potrivit medicului, cea de-a treia doză ar trebui administrată doar în cazurile în care se descoperă o scădere a eficienței anticorpilor deja existenți. Pentru a evita înmulțirea variantelor virale, este nevoie de vaccinarea a cât mai multe persoane susceptibile să contacteze orice formă de virus.

Valeriu Gheorghiță trage un semnal de alarmă cu privire la accelerarea campaniilor de vaccinare în toate țările, astfel încât transmiterea noilor variante ale virusului să fie una redusă.

„Această a treia doză este în perspectiva variantelor virale în care se observă o scădere a activității neutralizante a anticorpilor. Dacă ne e teamă de variante virale trebuie să creștem numărul de persoane vaccinate, nu să administrăm o a treia doză celor deja vaccinați cu schemă completă.

Este important să accelerăm în mod echitabil campaniile la nivelul tuturor țărilor, așa reducem selectarea noilor variante.

Strategia acum e să creștem numărul celor care se vaccinează cu schemă completă, doar așa vom avea un control bun pe pandemie. Așa reducem presiunea pe spitale și numărul de decese.

Datele de eficiență care sunt acum arată cât se poate de bine, avem deja experiența țărilor cu rată crescută de acoperire vaccinală. Majoritatea țărilor pledează pentru aceeași abordare de creștere a numărului de vaccinați în loc de a-i vaccina pe cei deja vaccinați cu schema completă”, a declarat Valeriu Gheorghiță, pentru Digi24.

 

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI