Un fermier din Buzău a inovat usturoiul românesc. El cultivă un soi nou, care a fost botezat Benone, după numele celebrului cântăreț de muzică populară, Benone Sinulescu.
Acest tip de usturoi este mai dulceag, mai aromat, dar și mai iute decât cel din import, susțin creatorii acestui usturoi, și anume, specialiștii Stațiunii de Cercetare Legumicolă Buzău.
Decis să relanseze tradiția cultivării usturoiului în apropiere de Râmnicu Sărat, buzoianul Valentin Jecu a apelat acum cinci ani la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare în Legumicultură din Buzău ca să-i dezvolte un sortiment de usturoi rezistent și gustos.
Acești cercetători au reușit să preia astfel de la grădinarii din Râmnicelu soiurile locale aflate în pericol de dispariție și să dezvolte alte soiuri noi. Dintre aceste soiuri, usturoiul Benone a fost deja omologat și mai este puțin până să ajungă pe mesele românilor.
”În acest moment avem cultivată o suprafaţă de 15 hectare numai cu soiul Benone, dezvoltat împreună cu Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău. În primul şi în primul rând, are acel gust unic, acel gust dulce-acrişor-iute, pe care nu-l mai are niciun alt soi de usturoi pe care îl găseşti pe piaţă. Calităţile vin şi din terenul zonei, care îi dă aceste calităţi unice”, a spus Valentin Jecu, potrivit adevărul.ro.
De menționat este că usturoiul Benone creşte pe terenuri fertile din Râmnicelu, o localitate situată lângă Râmnicu Sărat și vestită la nivel naţional pentru gustosul usturoi. Solul bun, dar şi priceperea generaţiilor de cultivatori au făcut ca acest usturoi să dobândească multe calităţi.
”Trebuie să ştim că usturoiul are cerinţe speciale de sol şi de climă. Nu se obţin rezultate bune pe tot teritoriul ţării noastre ci numai în zone pretabile pentru usturoi, în luncile râurilor, în zone cu teren uşor nisipos, cu drenaj bun, aşa cum este în apropierea albiei râului Râmnicu Sărat”, a spus și cercetătorul Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură.
Usturoiul Benone o să ajunge la sfârşitul lunii iunie în pieţele din Buzău, Vrancea şi Bucureşti. De altfel, printre primii clienţi se va număra şi celebrul Benone Sinulescu, reprezentativ pentru judeţul de la Curbura Carpaţilor.
Usturoiul Benone o să fie ambalat în plase de rafie, în cantităţi mici, ca să reziste multe luni în condiţii minime de păstrare. De asemenea, pentru noul sortiment, fermierul din comuna Râmnicelu a primit deja comenzi de la câţiva producători buzoieni de cârnaţi de Pleşcoi, precum şi de la un supermarket din Vrancea.