Una din legumele preferate ale românilor este din nou în prim-plan pentru meniul de zi cu zi. Primăvara vine cu cele mai proaspete și delicioase legume și fructe, dar una dintre ele este de-a dreptul magică în dreptul beneficiilor sale. Despre ce e vorba și cum ai putea să o consumi?
Primăvara vine cu cele mai multe bogății! Sezonul în cauză aduce oamenilor fructe și legume care mai de care mai proaspete și mai sănătoase. Leurda este una din plantele de sezon care este delicioasă și are multe beneficii pentru organism.
De asemenea, este considerată o minune a naturii și poate fi folosită în multe rețete, deși puțini români știu să o pună în evidență în farfurii. Aceasta mai este cunoscută și sub numele de „usturoiul ursului” tocmai pentru că și are un gust asemănător usturoiului.
Ea crește în mod sălbatic, își păstrează însușirile nealterate și conține carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru şi proteine.
Planta are un efect depurativ, detoxifiant, antiseptic, antiviral, antimicrobian și un rol imunomodulator, mai cu seamă că are asupra organismului o acțiune antihipertensivă, vasodilatatoare periferică, fiind un fluidifiant sangvin şi antiplachetar sangvin. Se recomandă a fi consumată ca atare, proaspătă, în salate sau în preparate reci, dar este perfectă și în divere combinații gătite.
Tratează afecțiunile gastrointestiale
Purifică organismul
Tratează afecțiunile sistemului nervos
Ameliorează problemele renale
Tratează boli respiratorii
Previne apariția afecțiunilor la nivelul creierului
Tratează reumatismul
Vindecă rănile
Tratează afecțiunile cardiovasculare
Înlătură efectele fumatului
4 legături de leurdă
3 legături de ștevie un ardei gras roșu
100 ml suc de roșii
2 cepe
condimente după gust
ulei de măsline
100 g leurdă
70 g muguri de pin
60 g ulei de măsline extravirgin
½ linguriță de sare
2 legături ceapă verde
10 legături leurdă
un morcov
8-10 ouă de prepeliță (sau 5 ouă de găină)
100 ml smântana
500 ml bors
o legătură marar
sare
2 linguri ulei
1 ceapă mărunțită
1 lingură ulei de floarea soarelui
250 g cartofi tăiați în formă de cubulețe
125 g leurdă tocată mărunt
1 l supă de legume sau apă
1 linguriță de bulion
puțină zeamă de lămaie
sare și piper după gust
Dacă vrei să mănânci leurdă și atunci când nu este în sezon, cea mai simplă metodă pentru a te bucura de ea este să o congelezi. Spală frunzele bine, usucă-le și presează-le ușor după ce le bagi în pungi pentru a scoate aerul.