Urmașul Angelei Merkel, despre atacul lui Vladimir Putin: „Vrea să șteargă Ucraina de pe hartă“

Urmașul Angelei Merkel, despre atacul lui Vladimir Putin: „Vrea să șteargă Ucraina de pe hartă“

Cancelarul german, Olaf Scholz, avertizează că Ucraina ar putea fi „ștearsă de pe hartă“, în urma unui atac militar rus în întreaga țară. Declarațiile urmașului Angelei Merkel vin în contextul în care astăzi, 24 februarie, Rusia a invadat Ucraina, sub pretextul apărării separatiștilor din Donbas. Populația pleacă masiv din țară, sunt cozi imense în Kiev, iar bilanțul arată deja sumbru. Mai multe detalii, în continuare.

Urmașul Angelei Merkel, despre atacul lui Putin

Cancelarul german, Olaf Scholz, a avertizat joi, 24 februarie, cu privire la o încercare a lui Vladimir Putin de a „șterge“ Ucraina „de pe hartă“, atacând întreaga țară militar, conform AFP.

„Este o încercare de a muta violent granițele în Europa sau chiar de a șterge o țară întreagă de pe harta lumii“, a declarat cancelarul într-un discurs televizat.

„Ne confruntăm cu începutul unui război cum nu a existat de mai bine de 75 de ani în Europa“, a adăugat urmașul Angelei Merkel.

În dimineața zilei de astăzi, acesta a spus că operaţiunea militară rusă lansată în Ucraina este „o încălcare flagrantă“ a dreptului internaţional.

„Germania condamnă cât se poate de ferm acest act lipsit de scrupule al preşedintelui (Vladimir) Putin. Suntem solidari cu Ucraina şi cu locuitorii săi“, a mai transmis Olaf Scholz într-un comunicat.

Este dezastru în Ucraina. Lucrurile au luat o întorsătură nefastă după ce președintele Vladimir Putin a anunțat o operațiune militară în țară, pentru a-i „apăra pe separatiștii“ din estul acesteia. Astăzi, au fost raportate explozii în Odesa, Mariupol, Harkov, Nipru, Kramatorsk și la aeroportul din Kiev. De asemenea, trupe rusești din direcția Belarus au intrat într-o zonă din apropierea fostei centrale nucleare de la Cernobîl.

„În 1986, lumea a văzut cel mai mare dezastru tehnologic la Cernobîl. Dacă Rusia continuă războiul, Cernobîl se poate întâmpla din nou în 2022“, a scris Ministerul ucrainean de Externe pe Twitter.

Citește și: Cât a scăzut bursa din Rusia după invadarea Ucrainei. Situație fără precedent

„Vrea să șteargă Ucraina de pe hartă“

Totodată, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat că forțele rusești încearcă să preia controlul asupra centralei nucleare.

„Forțele de ocupație rusești încearcă să pună mâna pe [centrala nucleară] Cernobîl. Apărătorii noștri își sacrifică viețile pentru ca tragedia din 1986 să nu se repete.

Aceasta este o declarație de război împotriva întregii Europe“, a transmis Zelenski.

În jurul orei 21, Ministrul Sănătății din Ucraina înștiința că 57 de oameni au fost omorâți, iar 169 au fost răniți astăzi. În urma bombardamentului a fost ucis și un minor, conform informațiilor transmise de Centrul de presă al Serviciului de Stat de Urgență din Ucraina.

„Un băiat minor a fost ucis în explozie. Câteva persoane au fost rănite. Au fost scoşi 15 locuitori din clădire, iar incendiul a fost stins“, a scris serviciul pe Facebook.