Cât a scăzut bursa din Rusia după invadarea Ucrainei. Situație fără precedent

Cât a scăzut bursa din Rusia după invadarea Ucrainei. Situație fără precedent
Cat a scazut bursa din Rusia dupa invadarea Ucrainei. Situatie fara precedent

În urma declanșării războiului din Ucraina, pe piețele de capital din întreaga lume s-au înregistrat scăderi importante ale indicilor bursieri. Însă cea mai dramatică scădere a suferit-o principalul indice bursier rusesc MOEX, care a încheiat ședința de joi cu un minus de 33%.

Bursa din Rusia a scăzut dramatic după invadarea Ucrainei

Potrivit Moscow Times, indicele de referință MOEX al bursei din Moscova a cunoscut o depreciere de peste 28 de procente în primele 30 de minute de tranzacționare. Scăderea a venit ca urmare a anunțului țărilor occidentatle de a institui sancțiuni dure ca măsură punitivă la decizia lui Vladimir Putin de a lansa o acțiune militară în Ucraina.

Astfel, principalul indice bursier rusesc a atins cel mai scăzut nivel din ultimii ani.

Tranzacționarea pe bursa de la Moscova a fost suspendată timp de trei ore după deschiderea piețelor financiare. Măsura a fost luată pentru a permite Băncii centrale a Rusiei să stabilească un pachet de sprijin de urgență ce constă în intervenția pe piețele valutare și injectarea de lichidități băncilor, scrie Profit.ro.

„Pentru a stabiliza situația de pe piața financiară, Banca Rusiei a decis să înceapă intervenții pe piața valutară și să efectueze operațiuni pentru a oferi lichiditate suplimentară sectorului bancar”, se arată într-un comunicat al băncii centrale ruse.

De asemenea, autoritatea bancară a precizat că „va asigura menținerea stabilității financiare și continuitatea funcționării instituțiilor financiare, folosind toate instrumentele necesare”, se arată în același comunicat.

Cele mai importante companii rusești, printre care Gazprom și Lukoil, au suferit scăderi de 55%, respectiv 46%, de dimineață, pierzând astfel sute de miliarde de dolari din valoarea de capitalizare.

Bitcoinul a scăzut și el

În contextul escaladării conflictului din Ucraina, piețele europene au cunoscut și ele scăderi importante la deschidere. Indicele pan-european STOXX 600 a scăzut cu 2,75%, ajungând la cel mai mic nivel din mai 2021, iar indicele DAX 30 de la Frankfurt a scăzut cu 3,7%. La Londra, indicele FTSE 100 a avut un declin de 2,3%.

Nici pe piețele americane situația nu a fost mai bună. Indicele S&P 500 a fost în scădere cu 2,3%, iar Nasdaq futures a fost cu 2,8% mai slab.

De asemena, indicii pan-asiatici au suferit o scădere de de 2,6%, acțiunile australiene au scăzut cu peste 3%, iar cele chineze cu 1,3%.

Efectele conflictului din Ucraina au fost resimțite și în piața de criptomonede. Cea mai importantă monedă virtuală, Bitcoinul, a scăzut sub pragul de 35.000 de dolari pentru prima dată în ultima lună.

Urmăriți Playtech.ro și pe