Rusia a capturat Cernobîl. Ultima veste venită din Ucraina

Rusia a capturat Cernobîl. Ultima veste venită din Ucraina
Trupele rusești a pătruns în zona de lângă Cernobîl

Trupe rusești din direcția Belarus au intrat joi într-o zonă din apropierea fostei centrale nucleare de la Cernobîl, a declarat un consilier al ministrului ucrainean de interne, în timp ce luptele continuă în întreaga țară. În același context, conducerea locală ucraineană din regiunea Donețk a declarat că forțele rusești au lovit un spital de acolo, omorând patru persoane.

Update 24 februarie 2022

Forțele rusești au preluat controlul asupra centralei de la Cernobîl din nordul Ucrainei, locul celui mai grav dezastru nuclear din lume, în prima zi a invaziei multiple a Rusiei în Ucraina, a declarat pentru CNN o purtătoare de cuvânt a Agenției de Stat a Ucrainei pentru gestionarea zonei de excludere, Evgeniya Kuznetsovа.

„Când am venit la birou astăzi dimineață [la Kiev], s-a dovedit, că conducerea [centralei nucleare de la Cernobîl] plecase.

Așa că nu era nimeni care să dea instrucțiuni sau să apere”, a spus Evgeniya Kuznetsovа.

Anterior, joi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că forțele rusești încearcă să preia controlul asupra centralei nucleare.

„Forțele de ocupație rusești încearcă să pună mâna pe [centrala nucleară] Cernobîl. Apărătorii noștri își sacrifică viețile pentru ca tragedia din 1986 să nu se repete.

Aceasta este o declarație de război împotriva întregii Europe”, a scris Zelenski pe Twitter.

Ministerul ucrainean de Externe a reluat avertismentul președintelui, evocând spectrul unui alt dezastru nuclear în oraș.

„În 1986, lumea a văzut cel mai mare dezastru tehnologic la Cernobîl. Dacă Rusia continuă războiul, Cernobîl se poate întâmpla din nou în 2022.”, a scris ministerul pe Twitter.

Trupele rusești pătrund în zona de lângă Cernobîl

După declanșara ofensivei, s-au anunțat lupte și la Cernobîl, în apropiere de instalația nucleară unde, în urma exploziei reactorului din 1986, au avut loc scurgeri de radiații.

Parcă anticipând siutația, autoritățile ucrainene au inițiat o strategie defensivă pentru zona de excludere de la Cernobîl încă din ianuarie, unul dintre cele mai radioactive locuri de pe Pământ, care se află pe drumul cel mai scurt dintre Rusia și capitala Ucrainei, Kiev.

Trupele ucrainene se luptă în această după-amiază cu forțele rusești pentru controlul zonei de excludere de la Cernobîl, la 100 de kilometri nord de capitala Kiev, pe fondul temerilor că bătălia ar putea avaria instalațiile de depozitare a deșeurilor nucleare, provocând o cădere radioactivă care ar putea acoperi Europa.

Anton Gherșcenko, consilier la Ministerul Afacerilor Interne, a declarat cu puțin timp înainte de ora 15:00 că forțele rusești au intrat în zonă și se luptă cu unitățile de polițiști de frontieră.

„Dacă instalațiile de depozitare sunt distruse, norul radioactiv ar putea acoperi Ucraina, Belarus și UE”, declară Anton Gherșcenko.

Kievul a ordonat civililor să se adăpostească în adăposturi antiaeriene, pe fondul temerilor că Rusia este pe cale să lovească capitala ucraineană. Trupele Kievului se luptă pentru controlul unui aerodrom cheie aflat la aproximativ 15 mile distanță.

Primarul capitalei, Kiev, a declarat că patru stații de metrou vor fi folosite ca adăposturi antiaeriene, în timp ce conducerea locală ucraineană din regiunea Donețk a declarat că forțele ruse au lovit un spital din această regiune, omorând patru persoane.

O navă turcească lovită de bombe

Loviturile aeriene rusești au lovit instalații militare din întreaga țară, în timp ce forțele terestre s-au deplasat dinspre nord, sud și est, forțând mulți ucraineni să își părăsească locuințele în zgomotul bombardamentelor.

Între timp, Turcia a anunțat că una dintre navele sale a fost lovită de o ‘bombă’ în largul coastei Odesa, unde au loc de asemenea lupte. Turcia este membră a NATO, și pe fondul temerilor că războiul din Ucraina ar putea absorbi rapid și alte state și ar putea declanșa un conflict total în Europa, autoritățile turce au decis să fie mai vigilente în zonele apropite de conflict.

Asaltul rușilor asupra Ucrainei

Asaltul a început cu câteva ore înainte de răsăritul soarelui, cu o serie de atacuri cu rachete împotriva unor localități din apropierea capitalei Kiev, precum și cu utilizarea artileriei cu rază lungă de acțiune împotriva orașului Harkov, în apropiere de granița cu Rusia. Acesta s-a extins rapid în centrul și estul Ucrainei, în timp ce forțele rusești atacau țara din trei părți, confom CNN.

Armata ucraineană lupta în această după-amiază în aproape toate regiunile țării, luptând cu rușii pentru controlul bazelor militare, aeroporturilor, orașelor și porturilor, după un baraj de rachete de croazieră și bombe ghidate care au vizat depozite de muniție și radare, la primele ore ale dimineții.

Până joi după-amiază, bătăliile erau în desfășurare la Kiev, de-a lungul graniței nordice cu Belarus, în Luhansk și Donețk în est și în jurul Khersonului, pe râul Dneiper și în orașele portuare Odessa și Mariupol în sud.

Forțele ucrainene păreau să opună o rezistență dură în jurul orașului Harkov, în est, unde au fost fotografiate mai multe tancuri și vehicule blindate rusești care au fost distruse de forțele Kievului – cu cadavrele zăcând pe străzi. De asemenea, doi soldați ruși au fost capturați de forțele Kievului în zonă.

Dar luptele păreau să decurgă mai puțin bine în sud, unde tancurile rusești au ieșit din Crimeea, în apropiere de Kherson, și s-au îndreptat spre râul Nipru, unde s-au unit cu mai multe elicoptere și au capturat centrale electrice, un steag rusesc fiind văzut ridicat deasupra centralei hidroelectrice Kakhovka la începutul după-amiezii.

Lupte pentru controlul orașului Sumy

Unități ale poliției de frontieră au declarat că luptă pentru controlul orașului Sumy din estul țării împotriva forțelor rusești, în timp ce lupte aprige au avut loc și în Donețk și Luhansk împotriva rebelilor pro-ruși care au lansat un atac din enclavele deținute de rebeli.

Estimările privind numărul de morți și răniți erau aproape inexistente la începutul după-amiezii. Un oficial ucrainean a declarat că sute de persoane au fost ucise în primele lupte, în timp ce un alt oficial a estimat bilanțul morților la 40 de ucraineni și 50 de ruși.

Orașele portuare Mariupol și Odesa atacate

Orașele portuare Mariupol și Odesa, unde se află principalele baze navale ale Ucrainei, au fost, de asemenea, atacate, deși Odessa părea să rămână sub control ucrainean până joi după-amiază. Petrolierele rusești au blocat Strâmtoarea Kerch, tăind accesul la Mariupol.

Volodimir Zelenski, într-o alocuțiune adresată națiunii joi dimineață, a declarat că istoria Ucrainei s-a schimbat acum pentru totdeauna și că Rusia s-a angajat pe calea răului, comparând atacul rusesc cu cel al forțelor lui Hitler în cel de-al Doilea Război Mondial, dar el promis să riposteze, afirmând că armata a provocat deja pierderi serioase Rusiei.

Putin a lansat un avertisment înfricoșător pentru orice țară care se gândește să vină în ajutorul Ucrainei, promițând „consecințe mai mari decât oricare dintre cele cu care v-ați confruntat în istorie. Sper că am fost auzit”.