România a obținut un împrumut de la Uniunea Europeană la dobânzi avantajoase pentru susținerea demersurilor autorităților autorităților din România pentru protejarea cetățenilor și atenuare a consecințelor socio-economice generate de pandemia de coronavirus.
Ministerul Finanțelor Publice a anunțat vineri că, în ședința de Guvern din 1 octombrie, a fost aprobat Memorandumul cu privire la încheierea Acordului de împrumut dintre UE și România, în valoare de 4,099 miliarde de euro, în cadrul instrumentului european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență ca urmare a epidemiei de coronavirus (SURE).
Potrivit Ministerului de Finanțe, împrumutul va susține măsurile adoptate de Guvern în contextul generat de criza COVID-19, în perioada februarie – august 2020, pentru protejarea angajaților și persoanelor care desfășoară o activitate independentă, cu scopul de a reduce incidența șomajului pierderea veniturilor.
Conform evaluării Comisiei Europene, printre măsurile ca vor fi susținute, eligibile în cadrul instrumentului SURE, se regăsesc:
Acordarea acestui împrumut se face în baza Regulamentului (UE) 2020/672.
Caracteristicile împrumutului acordat României sunt:
Din partea României, ministrul Finanțelor Publice va semna Acordul de împrumut. După ce ambele părți vor semna, Acordul de împrumut va fi supus aprobării, conform legislației în vigoare, prin act normative cu putere de lege.
Alături de România, în cadrul acestui instrument au accesat finanțare alte 15 state membre, printre care Italia, Spania, Polonia, Portugalia, Belgia. Dintr-un total de 100 mld. EUR puse la dispoziție de Uniunea Europeană în cadrul acestui instrument valoarea cumulată a împrumuturilor acordate până în prezent se ridică la circa 87,4 miliarde euro.