Uniunea Europeană, un nou împrumut pentru România. Câți bani a primit Guvernul

Uniunea Europeană, un nou împrumut pentru România. Câți bani a primit Guvernul
Câți bani a primit Guvernul.

România a obținut un împrumut de la Uniunea Europeană la dobânzi avantajoase pentru susținerea demersurilor autorităților autorităților din România pentru protejarea cetățenilor și atenuare a consecințelor socio-economice generate de pandemia de coronavirus.

Uniunea Europeană, un nou împrumut pentru România

Ministerul Finanțelor Publice a anunțat vineri că, în ședința de Guvern din 1 octombrie, a fost aprobat Memorandumul cu privire la încheierea Acordului de împrumut dintre UE și România, în valoare de 4,099 miliarde de euro, în cadrul instrumentului european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență ca urmare a epidemiei de coronavirus (SURE).

Potrivit Ministerului de Finanțe, împrumutul va susține măsurile adoptate de Guvern în contextul generat de criza COVID-19, în perioada februarie – august 2020, pentru protejarea angajaților și persoanelor care desfășoară o activitate independentă, cu scopul de a reduce incidența șomajului pierderea veniturilor.

Masurile care vor fi susținute, eligibile în cadrul SURE

Conform evaluării Comisiei Europene, printre măsurile ca vor fi susținute, eligibile în cadrul instrumentului SURE, se regăsesc:

  • șomajul tehnic;
  • programul de muncă flexibil;
  • alte astfel de scheme destinate unor categorii de liber profesioniști a căror activitate a fost redusă/întreruptă urmare a pandemiei COVID-19;
  • sporuri și alte măsuri similare acordate personalului medical pentru recunoașterea meritelor acestora.

Acordarea acestui împrumut se face în baza Regulamentului (UE) 2020/672.

Caracteristicile împrumutului

Caracteristicile împrumutului acordat României sunt:

  • perioada de tragere a sumelor împrumutului  este de 18 luni de la data intrării în vigoare a Deciziei Consiliului Uniunii Europene (respectiv până la sfârșitul lunii martie 2022);
  • împrumutul poate fi disponibilizat în maximum 8 tranșe;
  • valoarea tranșelor și calendarul de disponibilizare vor fi stabilite de Comisie, prin consultare cu statul membru;
  • maturitatea medie a împrumutului este de 15 ani;
  • împrumutul va fi acordat în aceiași termenii financiari în care Comisia s-a împrumutat de pe piață pentru disponibilizarea acestuia, la care se adaugă eventuale costuri/cheltuieli efectuate de Comisie pentru contractarea respectivei finanțări. Având în vedere reputația Uniunii Europene, susținută și întărită în cadrul acestui instrument prin mecanismul de garantare de către statele membre,  împrumutul contractat va fi la costuri avantajoase.

Acordul va fi semnat de ministrul Finanțelor Publice

Din partea României, ministrul Finanțelor Publice va semna Acordul de împrumut. După ce ambele părți vor semna, Acordul de împrumut va fi supus aprobării, conform legislației în vigoare, prin act normative cu putere de lege.

Câți bani a primit Guvernul
Un nou împrumut pentru România.

Alături de România, în cadrul acestui instrument au accesat finanțare alte 15 state membre, printre care Italia, Spania, Polonia, Portugalia, Belgia. Dintr-un total de 100 mld. EUR puse la dispoziție de Uniunea Europeană în cadrul acestui instrument valoarea cumulată a împrumuturilor acordate până în prezent se ridică la circa 87,4 miliarde euro.