Vești bune pentru România, în contextul războiului din Ucraina. Uniunea Europeană a anunțat că va oferi țării noastre un ajutor semnificativ, de 24 de milioane de euro. Când vor ajunge banii la autoritățile de la noi din țară și cum vor fi investiți.
Comisia Europeană a dat undă verde unei inovații românești în domeniul investițiilor portuare, aprobând o schemă de sprijin în valoare de 24 de milioane de euro (echivalentul a 118,6 milioane lei).
Scopul este să promoveze dezvoltarea porturilor maritime și interioare într-un context dominat de tensiunile geopolitice legate de conflictul dintre Rusia și Ucraina. Anunțul oficial a fost făcut printr-un comunicat de presă emis de Reprezentanța Comisiei Europene în România.
Această schemă de sprijin a primit aprobarea Comisiei Europene, pentru a face față crizelor și a promova tranziția către o economie mai sustenabilă, mai puțin dependentă de combustibili fosili.
“Prin intermediul acestei scheme de ajutoare în valoare de 24 de milioane de euro, România va putea să sprijine operatorii portuari privați afectați de criza actuală, permițându-le să sporească capacitatea suprastructurii porturilor și să facă față fluxurilor de trafic crescute.
Prin această măsură va fi optimizată capacitatea de operare în porturile maritime și fluviale din România, pe unde tranzitează mărfuri dinspre și înspre Ucraina, ceea ce va contribui în același timp la eforturile UE de a stabiliza piețele globale de aprovizionare cu alimente și de a îmbunătăți securitatea alimentară la nivel mondial”, a declarat Didier Reynders, comisarul UE responsabil cu politica în domeniul concurenței.
Acest cadru a fost adoptat de Comisia Europeană la data de 9 martie 2023 și permite statelor membre să susțină proiecte în sectoarele cruciale pentru avansarea agendei de mediu și reducerea impactului asupra resurselor naturale.
Trebuie subliniat faptul că acest cadru a fost adaptat și extins în urma crizei geopolitice actuale, inițiate de conflictul dintre Rusia și Ucraina. Anterior, el a fost deja modificat de două ori, în data de 20 iulie 2022 și, respectiv, la 28 octombrie 2022, pentru a permite statelor membre să acorde sprijin economic în aceste circumstanțe critice.
Măsura are ca obiectiv corectarea deficiențelor legate de infrastructura porturilor, inclusiv îmbunătățirea capacității de transport a mărfurilor pe distanțe scurte și extinderea spațiilor de stocare temporară, conform declarațiilor Comisiei Europene.
Scopul este de a simplifica transportul cerealelor și a facilita tranzitul prin porturile românești, care se confruntă cu o creștere semnificativă a volumului de trafic de mărfuri. Cererile sunt tot mai mari și necesită ajutor imediat.
Comisia Europeană a evaluat că schema de ajutoare propusă de România este esențială, adecvată și proporțională pentru a aborda o perturbare semnificativă a economiei unui stat membru, în conformitate cu prevederile articolului 107, alineatul (3), litera (b) din Tratatul asupra Funcționării Uniunii Europene (TFUE) și criteriile stabilite în cadrul temporar de criză și de tranziție.
Te-ar putea interesa și: Produsele interzise în România. Ar uma un val de controale, Comisia Europeană a lansat deja propunerea
Având în vedere aceste aspecte, Comisia a acordat aprobarea pentru implementarea acestei măsuri în conformitate cu regulile Uniunii Europene privind ajutoarele de stat.
Comisia Europeană a examinat schema de ajutoare propusă de România și a concluzionat că aceasta se conformează prevederilor stabilite în cadrul temporar de criză și de tranziție. În mod specific, ajutorul acordat nu va depăși suma de 2 milioane de euro pentru fiecare beneficiar și va fi disponibil până la data de 31 decembrie 2023, conform informațiilor furnizate de sursa menționată.