15 sept. 2022 | 07:53

Produsele interzise în România. Ar uma un val de controale, Comisia Europeană a lansat deja propunerea

Social
Produsele interzise în România. Ar uma un val de controale, Comisia Europeană a lansat deja propunerea
Comisia Europeană a lansat o nouă propunere legislativă

Uniunea Europeană, prin noi directive încearcă să oprească un flagel care domină anumite segmente de producție de foarte mult timp. În cadrul ședinței de ieri, 14 septembrie, Comisia Europeană a lansat deja propunerea menită să stopeze produse fabricate prin muncă forțată. Decizia propusă va fi sub forma unei noi legislații. Noul document se va adăuga la presiunea americană existentă asupra Chinei, dar care probabil se va modifica înainte de a intra în vigoare, spun surse din cadrul CE. Toate aceste măsuri anunță și care sunt produsele interzise în România, și în tot spațiul comunitar. Surse din cadrul forului european spun că ar uma un val de controale.

Comisia Europeană a lansat o nouă propunere legislativă.

Comisia Europeană a propus miercuri o interdicție la nivelul UE privind produsele fabricate prin muncă forțată. Interdicția se va materializa prin intermediul unei legislații ce va fi votată în Parlamentul European.

Executivul UE nu numește nicio țară în propunerea sa, dar aceasta vine în urma unui apel al Parlamentului European. Încă de acum câțiva ani, P.E. cerea o astfel de lege.

Ulterior, în luna iunie 2022, europarlamentarii au revenit cu această cerere. Parlamentului European a evidențiat preocupările legate de drepturile omului în regiunea chineză Xinjiang.

Grupurile pentru drepturile omului acuză Beijingul de abuzuri împotriva uigurilor. Este vorba de o minoritate etnică majoritar musulmană, în Xinjiang.

„Această propunere va face o diferență reală în combaterea sclaviei moderne”

Conform unor date, întreaga comunitate este supusă la muncă forțată în masă în lagăre de internare. Statele Unite, care acuză China de genocid, au introdus în 2021 o lege care interzice în linii mari importul de bunuri din Xinjiang.

China neagă abuzurile din regiune. Zona în care trăiește această minoritate, este un important producător de bumbac. China furnizează, de asemenea, materiale pentru panouri solare, construite tot aici.

„Această propunere va face o diferență reală în combaterea sclaviei moderne. Afectează milioane de oameni din întreaga lume. Obiectivul nostru este de a elimina de pe piața UE toate produsele fabricate prin muncă forțată, indiferent de locul în care au fost fabricate.

Interdicția noastră se va aplica atât produselor naționale, cât și exporturilor și importurilor. Autoritățile competente și vămile vor lucra mână în mână pentru a face ca sistemul să fie robust.

Am încercat să reducem la minimum sarcina administrativă pentru întreprinderi, cu o abordare adaptată pentru IMM-uri. De asemenea, ne vom aprofunda în continuare cooperarea cu partenerii noștri globali și cu organizațiile internaționale.”, a declarat vicepreședintele executiv și comisarul pentru comerț, Valdis Dombrovskis.

Propunerea trebuie acum să fie discutată și aprobată de Parlamentul European. O aprobare va fi necesară și din partea Consiliului Uniunii Europene. Se dorește ca noua legislație să se aplice la 24 de luni de la intrarea sa în vigoare.

Care sunt produsele interzise în România, și în tot spațiul comunitar

Propunerea UE evidențiază cele 27,6 milioane de persoane despre care Organizația Internațională a Muncii spune că au fost angajate în muncă forțată în 2021, cu 11% mai multe decât în 2016.

Puțin peste jumătate se aflau în regiunea Asia-Pacific, deși cel mai ridicat nivel pe cap de locuitor era în statele arabe. Munca forțată era o problemă și în țările cu venituri ridicate.

Comisia Europeană propune ca agențiile naționale din cele 27 de state membre ale UE să stabilească dacă a fost folosită munca forțată pentru a realiza un produs.

Comisia ar urma să publice deciziile pe un site pentru a ghida autoritățile vamale. Interdicția ar trebui să se aplice tuturor produselor, inclusiv componentelor.

La toate nivelurile de producție, de la extracție sau recoltare până la fabricare, precum și produselor fabricate în UE și exporturilor din UE. Acestea, cu alte cxuvinte, produsele interzise în România, și în tot spațiul comunitar.

Noua lege ar putea să nu conducă la schimbări majore în fluxurile comerciale, dar ar spori presiunea asupra companiilor pentru a monitoriza lanțurile de aprovizionare.

Anna Cavazzini, deputat european al Grupului Verzilor, a salutat această propunere amplă. Europarlamentarul și-a exprimat îngrijorarea că produsele vor fi blocate doar la sfârșitul unei investigații.

Aceeași Anna Cavazzini a afirmat că sarcina probei nu revine companiilor după acuzațiile de muncă forțată, așa cum se întâmplă în Statele Unite.

Parlamentul European și guvernele UE vor modifica aproape sigur propunerea și vor trebui să ajungă la un acord înainte ca aceasta să intre în vigoare.

Parteneri
Cine e tânăra pe care Silviu Prigoană a vrut să o înfieze. "Îmi spunea mereu că ar vrea să locuiesc cu el"
Redactia.ro
Povestea celui mai spectaculos castel din Moldova. A supraviețuit războaielor, comunismului, incendiilor și invaziei sovietice
Click.ro
Vladimir Șkliarov, balerinul-vedetă rus, a murit la vârsta de 39 de ani, după ce a căzut de pe o clădire
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Unica.ro
Costi Ioniță, colaborare spectaculoasă. Ce artiști de renume participă la noul proiect
EVZ.ro
Cât costă o ciocolată caldă și un pahar de vin fiert la Târgul de Crăciun din Craiova. Ce poți cumpăra cu 5 lei 
Spynews
Rusia e în doliu. Toată țara e în lacrimi. A murit brusc
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
AVERTISMENTUL lui TRUMP JR. privind al TREILEA RĂZBOI MONDIAL. Biden încearcă să declanșeze
Mediaflux
Cu ce probleme de sănătate se confruntă Irina Fodor. Ce a pățit prezentatoarea în timpul filmărilor pentru America Express / VIDEO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
De ce s-a mutat Mirela Vaida de la show-urile matrimoniale la Acces Direct. Ce explicație a dat prezentatoarea TV
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro