Conflictul nebăgat în seamă din centrul Europei. Ce face Ungaria acum în plin război Rusia – Ucraina, decizia lui Viktor Orban

Conflictul nebăgat în seamă din centrul Europei. Ce face Ungaria acum în plin război Rusia - Ucraina, decizia lui Viktor Orban

În timp ce toată lume se concentrează pe războiul Rusia – Ucraina, în sânul Europei se derulează un conflict nebăgat în seamă. În baza unui decret din 1945, Slovacia continuă să confiște pământ de la etnicii maghiari, timp în care premierul ungar, Viktor Orban, încearcă să-şi crească po­pu­laritatea folosindu-se de niște programe agre­sive bazate pe fonduri ale contribuabililor ungari. Mai multe detalii, în continuare.

Premierul Ungariei, Viktor Orban
Premierul Ungariei, Viktor Orban

Conflictul nebăgat în seamă din centrul Europei

Pământurile etnicilor maghiari continuă să fie confiscate de Slovacia, după cum se plânge guvernul de la Budapeste, având ca temei un decret din anul 1945. Pe de altă parte, folosindu-se de unele programe agre­sive bazate pe fonduri ale contribuabililor ungari, premierul ungar, Viktor Orban, încearcă să-şi crească po­pu­laritatea şi influenţa în această țară, iritând autoritățile de acolo.

În ultima vreme, folosindu-se de Decretele lui Benes, statul slovac a confiscat sute de hectare de pământ de la etnicii maghiari. Decretele lui Benes sau, în conformitate cu denumirea oficială, Decretele președintelui Republicii (dekrety presidenta republiky), au vizat problema exproprierii și expulzării germanilor din Sudeți și a ungurilor din Slovacia la sfârștiul celui de-al doilea război mondial.

În viziunea Suediei, decretele sunt depășite, lucru pe care-l punctează deja de decenii, însă cu toate astea, continuă să le aplice în cazurile în care are de câştigat, susţine Janos Fiala-Butora, avocat etnic magiar din Slovacia, potrivit Hungary Today.

„Nu mi-aş fi putut imagina că în secolul XXI, în Uniunea Europeană, se pot întâmpla astfel de lucruri“, spune el.

Citește și: Florin Cîțu, anunț de ultimă oră despre consecințele războiului dintre Rusia și Ucraina. Ce a spus despre gazele pe care le are România

Ce face Ungaria acum în plin război Rusia – Ucraina

În anul 2020, astfel de practici erau declarate ilegale de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, însă lucrurile nu s-au schimbat prea mult de atunci, în parte pentru că UE și Comisia par indiferente cu privire la situație.

Pe de altă parte, premierul ungar, Viktor Orban, încearcă să influenţeze re­pre­zentarea politică a minorităţilor maghiare din alte ţări, folosindu-se de banii con­tribuabililor ungari pentru a renova bi­serici, castele şi grădiniţe din Slovacia.

Prin astfel de programe, Orban încearcă să își întărească poziția de acolo. Între timp, războiul dintre Rusia și Ucraina escaladează, cu toate că au început deja negocierile.