28 feb. 2022 | 14:00

Conflictul nebăgat în seamă din centrul Europei. Ce face Ungaria acum în plin război Rusia – Ucraina, decizia lui Viktor Orban

Știri generale
Conflictul nebăgat în seamă din centrul Europei. Ce face Ungaria acum în plin război Rusia - Ucraina, decizia lui Viktor Orban

În timp ce toată lume se concentrează pe războiul Rusia – Ucraina, în sânul Europei se derulează un conflict nebăgat în seamă. În baza unui decret din 1945, Slovacia continuă să confiște pământ de la etnicii maghiari, timp în care premierul ungar, Viktor Orban, încearcă să-şi crească po­pu­laritatea folosindu-se de niște programe agre­sive bazate pe fonduri ale contribuabililor ungari. Mai multe detalii, în continuare.

Premierul Ungariei, Viktor Orban

Premierul Ungariei, Viktor Orban

Conflictul nebăgat în seamă din centrul Europei

Pământurile etnicilor maghiari continuă să fie confiscate de Slovacia, după cum se plânge guvernul de la Budapeste, având ca temei un decret din anul 1945. Pe de altă parte, folosindu-se de unele programe agre­sive bazate pe fonduri ale contribuabililor ungari, premierul ungar, Viktor Orban, încearcă să-şi crească po­pu­laritatea şi influenţa în această țară, iritând autoritățile de acolo.

În ultima vreme, folosindu-se de Decretele lui Benes, statul slovac a confiscat sute de hectare de pământ de la etnicii maghiari. Decretele lui Benes sau, în conformitate cu denumirea oficială, Decretele președintelui Republicii (dekrety presidenta republiky), au vizat problema exproprierii și expulzării germanilor din Sudeți și a ungurilor din Slovacia la sfârștiul celui de-al doilea război mondial.

În viziunea Suediei, decretele sunt depășite, lucru pe care-l punctează deja de decenii, însă cu toate astea, continuă să le aplice în cazurile în care are de câştigat, susţine Janos Fiala-Butora, avocat etnic magiar din Slovacia, potrivit Hungary Today.

„Nu mi-aş fi putut imagina că în secolul XXI, în Uniunea Europeană, se pot întâmpla astfel de lucruri“, spune el.

Citește și: Florin Cîțu, anunț de ultimă oră despre consecințele războiului dintre Rusia și Ucraina. Ce a spus despre gazele pe care le are România

Ce face Ungaria acum în plin război Rusia – Ucraina

În anul 2020, astfel de practici erau declarate ilegale de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, însă lucrurile nu s-au schimbat prea mult de atunci, în parte pentru că UE și Comisia par indiferente cu privire la situație.

Pe de altă parte, premierul ungar, Viktor Orban, încearcă să influenţeze re­pre­zentarea politică a minorităţilor maghiare din alte ţări, folosindu-se de banii con­tribuabililor ungari pentru a renova bi­serici, castele şi grădiniţe din Slovacia.

Prin astfel de programe, Orban încearcă să își întărească poziția de acolo. Între timp, războiul dintre Rusia și Ucraina escaladează, cu toate că au început deja negocierile.

Parteneri
Care este ultima dorință a lui Celine Dion. Artista suferă de o boală incurabilă, dar speră la o minune
Redactia.ro
Ieri legendă, azi ”terorist”! A fugit din țară, iar acum e șofer și vânzător de cărți: ”Mi-a luat tot”
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
GALERIE FOTO Imagini apocaliptice din Grecia. Cerul a devenit portocaliu și Atena abia se mai vede
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
AUSTRIA poate îngropa România. Ne decid soarta. S-a anunțat azi, 24 aprilie
Capital.ro
Colosul străin care a preluat compania ce produce una dintre cele mai iubite pâini din România
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro