Aglomerație mare la Vama Borș. Oamenii așteaptă opt ore pentru a trece granița către Ungaria

Aglomerație mare la Vama Borș. Oamenii așteaptă opt ore pentru a trece granița către Ungaria
Aglomerație mare la vama din Borș

Este aglomerația mare în aceste momente la Vama Borș, acolo unde oamenii așteaptă ore întregi să iasă din țară. Mașinile așteaptă până la 8 ore și jumătate, iar la Borș II timpul de așteptare este aproape la fel de mare, în jur de 6 ore.

Aglomerație la granițele din vestul țării

Conform datelor furnizate în timp real pe site-ul Poliției de Frontieră, la vama Borș oamenii stau în mașini până la 8 ore, așteptând să treacă granița. Poliția a afișat 500 de minute de așteptare pentru autoturisme. De asemenea, la Borș II se înregistrează 350 de minute de așteptare. Potrivit polițiștilor, sunt mulți cetățeni ucraineni care ies din țară.

Situație asemănătoare și la Vama Nădlac 2, acolo unde oamenii stau mai bine de patru ore. Poliția de Frontieră spun că unul dintre motive este lipsa de personal din partea autorităților maghiare. La fel de mult se stă și la Vama Petea, Urziceni sau Valea lui Mihai și Săuceni.

Despre timpii mari de așteptare au discutat astăzi Bogdan Aurescu, ministrul de externe și Péter Szijjártó. Autoritățile române au solicitat proceduri de control mai rapide la graniță în cazul cetățenilor ucraineni care nu au pașaport biometric, utilizarea tuturor benzilor de acces și suplimentarea personalului.

Conform unui comunicat al Ministerului român de Externe, șeful diplomației ungare e precizat că autoritățile din Budapesta permit intrarea persoanelor fără pașaport biometric și că vor fi făcute demersuri în scurt timp pentru ca trecerea frontierei să aibă loc cât mai repede.

Vama din România care stă închisă

Vama Siret este plină de refugiați care fug din calea războiului, însă mai este un punct de trecere în apropiere care stă închis de zece ani. Este vorba despre Vama din Racovăț, pentru care statul român a plătit 3,5 milioane de euro, însă nu este folosită. Motivul? Ei bine, autoritățile din România nu au reușit să se înțeleagă cu cele din Ucraina la nivel diplomatic pentru a deschide vama.

În anul 2010, Vama din Racovăț a fost închisă deoarece nu respecta normele Schengen de securitate cu statele extra-comunitare. Partea din România a fost reabilitată cu 3,5 milioane de euro, lucrările fiind finalizate în anul 2015. Conform înțelegerii, și cei din Ucraina ar fi trebuit să facă lucrări de modernizare, însă nu au mai fost finalizate.

Prefectul din Botoșani a solicitat deschiderea de urgență a vămii din Racovăț, având în vedere că lucrările ucrainenilor au ajuns la 90%. De asemenea, și primarul din Pomârla, acolo unde se află vama, spune că deschiderea acesteia, mai ales în aceste vremuri, este vitală pentru refugiați.