Unde sunt amplasate secțiile de votare pentru românii din diaspora. Aici poți vota la referendum și europarlamentare

Unde sunt amplasate secțiile de votare pentru românii din diaspora. Aici poți vota la referendum și europarlamentare

Toți românii din diaspora vor putea să-și exprime dreptul de a vota la alegerile europarlamentare și la referendum. În acest articol vei afla unde poți să votezi dacă locuiești în străinătate și ce acte sunt necesare pentru a ți se permite să ajungi la urne.

Secții de votare pentru românii din diaspora: ce drepturi ai dacă locuiești în străinătate

Pe 26 mai 2019, au loc alegerile europarlamentare și referendumul privind tema Justiției din România. Românii care locuiesc în țara lor, în România, știu deja unde pot vota pentru că secțiile de votare vor fi organizate la fel ca până acum. De asemenea, știi că ai nevoie doar de un buletin valid (să nu fie expirat) pentru a ți se permite accesul la urne.

Românii din diaspora pot vota doar în secții special organizate pentru ei, dar cert este că atât timp cât încă mai ai cetățenia română, poți să-ți exerciți dreptul de a vota pentru țara ta de origine.

Dacă ești român și locuiești în străinătate, ai următoarele opțiuni pentru alegerile europarlamentare:

  • fie te înscrii pe listele electorale ale statului de rezidență și alegi dintre candidații statului respectiv;
  • fie votezi candidații României.

Secții de votare pentru românii din diaspora: unde votezi și ce faci dacă nu ai o secție apropiată

Accesează acest site pentru a vedea unde va fi cea mai apropiată secție de votare din orașul sau din țara în care locuiești.

Dacă ți se pare că secția de votare este prea departe de orașul sau localitatea unde stai în prezent, poți trimite AICI un email, în care să ceri organizarea uneia mai aproape de tine. Acela este un formular în care completezi datele tale personale și le trimiți către Autoritatea Electorală Parlamentară (din România, evident) și către Ministerul Afacerilor Externe.

Acest formulat nu-ți garantează că vei avea o secție de votare mai aproape de tine, dar informezi autoritățile române de necesitatea mai multor secții pentru diaspora.

Câte secții vor fi și de ce acte ai nevoie ca să votezi

Anul acesta, românilor din diaspora li s-a promis că va fi un număr record de secții de votare (la alegerile europarlamentare anterioare, din 2009 și 2014, au fost 190). Anul acesta, doar în Italia vor fi 76 de secții, dintre care cinci vor fi la Roma. În Spania vor fi deschise 50 de secţii de votare, iar în Germania vor fi 25. Acestea sunt statele unde se află cei mai mulți români.

Ca să poți vota, ai nevoie de unul dintre următoarele acte:

  • cartea de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletin de identitate;
  • pașaport diplomatic (tipărit sau în format electronic);
  • pașaport de serviciu (tipărit sau electronic);
  • pașaport obișnuit (tipărit sau electronic);
  • pașaport simplu temporar;
  • carnetul de serviciu militar pentru elevii înscriși la școlile militare.

Dacă votezi pentru candidații români ai nevoie de un pașaport valid (chiar și cel temporar), carte de identitate (chiar și provizorie) sau buletin.