MAE, anunț oficial despre alegeri. Câte buletine de vot sunt trimise în diaspora

MAE, anunț oficial despre alegeri. Câte buletine de vot sunt trimise în diaspora

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a început să trimită în străinătate materialele necesare pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, dar și pe cele pentru referendum.

Ministerul Afacerilor externe anunță că, pentru românii din străinătate, vor fi deschise 441 de secții de vot. În total, vor fi trimise peste hotare peste patru milioane de buletine de vot, atât pentru alegeri, cât și pentru referendum.

1.333.500 de buletine de vot sunt pentru alegerea candidaţilor României în Parlamentul European, pentru întrebarea nr. 1 de la referendumul naţional, respectiv pentru întrebarea nr. 2 de la referendumul naţional.

Unde pot vota românii în străinătate la alegerile europarlamentare

Ministerul de Externe de la București insistă că a luat toate măsurile necesare pentru ca scrutinul din străinătate să se desfășoare fără incidente.

”Ministerul Afacerilor Externe a început expedierea materialelor necesare votării către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, în vederea asigurării bunei desfăşurări în cadrul secţiilor de votare din străinătate a alegerilor europarlamentare şi a referendumului naţional din 26 mai. Menţionăm că este cel mai mare număr de buletine de vot distribuite secţiilor de votare din străinătate la un proces electoral, Ministerul Afacerilor Externe asigurându-se că vor fi îndeplinite toate condiţiile pentru ca votul la scrutinele din 26 mai 2019 să se desfăşoare în cele mai bune condiţii”
Ministerul Afacerilor Externe

În cele 441 secţii de votare pe care MAE le deschide în străinătate, vor fi trimise 4.000.500 de buletine de vot, atât pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru referendumul naţional pe justiție.

”Numărul buletinelor de vot a fost stabilit ca urmare a estimărilor realizate de misiunile diplomatice, ţinând cont de prezenţa la vot la procesele electorale anterioare şi distribuţia teritorială a comunităţilor româneşti, precum şi de estimările privind intenţia participării la vot realizate pe baza informaţiilor transmise şi a intenţiilor exprimate de cetăţenii români în cadrul consultărilor pe care misiunile diplomatice ale României le-au organizat cu comunităţile româneşti din străinătate”
Ministerul Afacerilor Externe

În străinătate vor fi trimise și alte materiale necesare votului: timbre autocolante, ştampile cu menţiunea ”VOTAT”, ştampile de control, modele de liste electorale suplimentare şi de procese-verbale pentru consemnarea rezultatelor votării.

Lista secţiilor de votare organizate în străinătate şi adresele locurilor de desfăşurare a votării pot fi consultate pe pagina de internet a MAE.

În total, Autoritatea Electorală Permanentă anunţă că a comandat pentru secţiile care vor fi deschise în România şi în străinătate la alegerile europarlamentare, 21.437.959 de buletine de vot, 19.846.745 de timbre autocolante şi 95.797 de ştampile cu menţiunea „VOTAT”.

  • Detalii despre cum poți vota în străinătate poți găsi AICI.