02 mart. 2023 | 15:47

Unde se pot schimba bancnotele deteriorate. Primeşti bani noi la schimb

Diverse
Unde se pot schimba bancnotele deteriorate. Primeşti bani noi la schimb
Ce poți face cu o bancnotă deteriorată?

Fiecare dintre noi le avem în portofel, le folosim aproape zilnic și, din păcate, nu se poate fără ele. Este vorba de bancnotele de zi cu zi, de la cele de 1 leu și până la cea de 500 de lei, aceasta din urmă fiind cea mai mare bancnotă ca valoare în circulație pe teritoriul României. Dar, ca orice alt lucru, și bancnotele se pot deteriora, iar asta ar putea să-ți creeze mari probleme la cumpărături, având în vedere că agenții comerciali cu greu le acceptă. Așa că, ne-am gândit să-ți spunem unde se pot schimba bancnotele deteriorate, și ceea ce este mai important, este că primeşti bani noi la schimb.

Ce poți face cu o bancnotă deteriorată?

În general, dacă nu știai, majoritatea bancnotelor sunt făcute dintr-un material denumit polimer, iar bancnotele emise de BNR, făcute din acest material, sunt înnoite de bancă odată la câțiva ani. Înainte existau bancnote de hârtie, dar unul dintre cele mai mari argumente de vânzare este incredibil de puternic în comparație cu vechile bancnote de hârtie. În orice caz, înainte de a fi emise pe piață, se fac anumite monstre și sunt testate în toate modurile imaginabile pentru a verifica rezistența acestora, de la mașina de spălat, și până la alte metode de testare de stres al materialului.

S-a ales trecerea la bancnotele din polimer deoarece bancnotele de înaltă calitate îngreunează trecerea sau menținerea în circulație a bancnotelor contrafăcute și contribuie la reducerea la minimum a problemelor legate de echipamentele de acceptare sau de distribuire a bancnotelor.

Vezi și: Bancnotele româneşti de care trebuie să te fereşti. Bani falşi, depistaţi de o companie de curierat

Cu toate acestea, din cauza unor incidente și a unor dezastre naturale, bancnotele pot fi deteriorate dincolo de uzura normală, ceea ce le face improprii pentru tranzacții sau ca rezervă de avere. Printre bancnotele deteriorate se numără bancnotele cu bucăți semnificative lipsă, deteriorate excesiv de căldură sau de alți factori de mediu sau care au fost contaminate.

Atunci când se prezintă astfel de bancnote, este posibil ca instituțiile de depozitare autorizate să nu poată rambursa deținătorilor valoarea integrală a acestora. Acest lucru se poate datora incertitudinii cu privire la valoarea lor sau problemelor de sănătate și siguranță legate de manipularea bancnotelor.

Dar, așa cum spuneam, și acest material, polimerul, are un anume grad de rezistență iar bancnotele au și ele viața lor, când vorbim de uzură. Nu de puține ori s-ar putea să te fi trezit că ai o bancnotă în portofel deteriorată, sau chiar ruptă, iar asta îți va face grea misiunea de a cumpăra ceva cu ea.

Majoritatea agenților economic vor refuza să primească bancnotele deteriorate sau chiar rupte. Așa că singura variantă, într-o astfel de situație, este să le schimbi, dar ți-ai pus întrebarea unde se pot schimba bancnotele deteriorate? Dacă nu știi, citește mai departe, îți vom spune noi unde.

Vezi și: Ce trebuie să faci dacă ai o bancnotă ruptă sau alterată. În ce locații se acceptă astfel de bani

Află unde se pot schimba bancnotele deteriorate

În ceea ce privește acest aspect, BNR are o politică extrem de strictă, iar normele implementate de instituția bancară spun că „Bancnotele care sunt evaluate ca improprii circulației nu pot fi recirculate. În această categorie sunt incluse bancnotele uzate, deteriorate și fără putere circulatorie.

Vezi și: Ce se întâmplă, de fapt, dacă te duci cu bani rupți la Lidl și încerci să plătești cu ei

Dar, în anumite cazuri, bancnotele deteriorate pot fi schimbate, dar numai în urma unui proces de evaluare și verificare a respectivelor bancnote, iar asta se face de singura instituție acreditată să facă asta, și anume Banca Națională a României, fiind de altfel organismul care și emite bancnotele și monedele de circulație națională. Dacă vorbim de bancnotele deteriorate, BNR explică care sunt acele bancnote care pot fi catalogate în acest mod, dacă se pot schimba, și care este valoarea de rambursare după colectarea acestora:

„În categoria „Bancnote deteriorate” se încadrează următoarele tipuri de însemne monetare:

a) bancnotele cărora le lipsește maximum 40% din suprafață, prin tăiere, decupare, rupere etc., dar la care elementul de identificare este complet și lizibil, cel puțin într-o singură poziție;

b) bancnotele obținute prin lipirea mai multor fragmente ale aceleiași bancnote și care prin reconstituire formează minimum 60% din suprafață, iar elementul de identificare este complet și lizibil, cel puțin într-o singură poziție;

c) bancnotele la care, prin expunere la o sursă de căldură, dimensiunile inițiale s-au micșorat prin contractare şi încrețire, dar nu prezintă lipsuri din suprafață, iar elementul de identificare este vizibil, în ambele poziții;

d) bancnotele care prezintă lipsă din suprafața de maximum 40%, prin ardere în urma expunerii la o sursă de căldură, iar fragmentul rămas are dimensiunile inițiale micșorate prin contractare şi încrețire şi la care elementul de identificare este vizibil parțial sau în totalitate, în ambele poziţii, şi lizibil, cel puţin într-o poziţie;

e) bancnotele care au suprafața întreagă, dar sunt inscripționate cu desene sau cuvinte lizibile în spectrul ultraviolet, pătate sau impregnate cu substanțe speciale, rezultate din folosirea acestora de către instituțiile specializate ale statului în scopuri bine justificate, cum ar fi în vederea desfășurării anchetelor sau organizării unor flagrante de către organele de urmărire penală etc.;

f) bancnotele maculate cu cerneală ca urmare a activării dispozitivelor antifurt pentru protejarea numerarului în tranzit, dar care au suprafața întreagă şi elementul de identificare este complet și vizibil, în ambele poziții, şi este lizibil, cel puțin într-o poziție.

Bancnotele deteriorate se schimbă şi se plătesc cu 100% din valoarea nominală”, se arată în normele impuse de BNR referitoare la aceste bancnote.

Vezi și: Banca din România care cumpără bani vechi. Ce poți să faci dacă s-au rupt sau deteriorat

Concluzie

Așadar, acum știi unde se pot schimba bancnotele deteriorate și care sunt criteriile de evaluare a acestora, Banca Națională a României fiind singurul organism bancar care le poate schimba. Dar, este de preferat să nu se ajungă aici, așa că mare atenție la ce bancnote ai sau primești.

Parteneri
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Redactia.ro
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce a avut de spus la adresa foștilor chefi din cooking show-ul Antenei 1
Click.ro
NU le RECUNOȘTI! Cum arătau divele din România acum 30 de ani! Transformare ȘOCANTĂ
Vocea.biz
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și a mâncat un chips extrem de picant
Digi24
Cum a apărut îmbrăcată o actriță din Rusia la Cannes. Toată lumea vorbește despre rochia ei!
Unica.ro
Tânără de 21 de ani, ucisă cu sânge rece de iubit, în Sibiu. Bărbatul a fost orbit de furie
Spynews
Regula este obligatorie pentru absolut toți posesorii de mașini. Legea de la care nimeni nu poate face excepție
Capital.ro
De la 1 iulie, se scumpesc carburanţii. Cu cât va plăti mai mult un şofer român pentru plinul la maşină
Antena 3
Fosta soție a unui actor celebru a ajuns să doarmă pe străzi și să mănânce din gunoaie. Cum a fost surprinsă? Atrăgea toate privirile când apărea în public
Avantaje
PENSIE sau INDEMNIZAȚII LUNARE? Confuzie majoră privind BANII PENSIONARILOR
Mediaflux
Florin Piersic, noi declarații de pe patul de spital. Marele actor așteaptă cu nerăbdare să se întoarcă pe scenă
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții. Invitații au privit uimiți ce scoate din valiză
Antena 1
WOW! Carmen Iohannis i-a ȘOCAT pe toți! Cum a apărut în public: s-a văzut...
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro