Pentru ca oamenii să aibă încredere în bancnotele în lei, acestea trebuie să fie autentice și să aibă un aspect și o senzație de înaltă calitate. Prin urmare, băncile verifică toate bancnotele euro pentru a se asigura că sunt autentice și că nu sunt deteriorate sau murdare înainte de a le emite din nou.
Băncile dispun de echipamente de procesare a bancnotelor complet automatizate pentru a verifica bancnotele pe care le primesc și pentru a le sorta în vederea menținerii unor standarde înalte de calitate. Bancnotele murdare sau deteriorate sunt distruse.
Bancnotele deteriorate sau distruse (de exemplu, parțial arse, tăiate sau descompuse) și care îndeplinesc anumite criterii sunt înlocuite de către băncile din România. De exemplu, o bancă națională va înlocui o bancnotă deteriorată dacă mai mult de jumătate din aceasta este prezentă sau dacă se poate dovedi că partea lipsă (mai mare) a bancnotei a fost distrusă. Bancnotele distruse sau deteriorate în mod intenționat nu sunt înlocuite.
În principiu, înlocuirea este gratuită. Banca Națională a României se ocupă cu preschimbarea bancnotele. Instituția îți oferă bancnote noi în schimbul celor vechi și foarte uzate.
Operațiunea este gratuită, dar unele bancnote pot fi refuzate la bancă. BNR acceptă pe cele care pot fi identificate fără probleme, dar refuză banii care nu au toate elementele de identificare pe ele sau din care lipsește o suprafață mai mare de 40%.
Elementele de identificare sunt fereastra transparent, firul de siguranță și elementul de suprapunere, filigranul, microtextul, banda iridescentă, dar și imprimarea în relief și altele.
Și bancnotele și monedele care au ieșit din circulație pot fi schimbate gratuit și cu menținerea valorii lor. Acest lucru se face pe termen nelimitat și este complet gratuit.
BNR face preschimbarea de bancnote în sediile din București, dar și din orașe precum Cluj, Timiș, Constanța, iași și Dolj. De altfel, este recomandat să faci o programare la ghișeu,ca să eviți aglomerația.