02 feb. 2023 | 14:28

Bancnotele româneşti de care trebuie să te fereşti. Bani falşi, depistaţi de o companie de curierat

Social
Bancnotele româneşti de care trebuie să te fereşti. Bani falşi, depistaţi de o companie de curierat
Cum a primit un curier bani de jucarie

Poliția a intrat pe fir în cazul apariției pe piață a unui lot de bancnote false. Acestea au ajuns în circulație după ce un curier le-a primit ca plată. Așadar, care sunt bancnotele româneşti de care trebuie să te fereşti.

Un curier a fost plătit cu bancnote de jucărie. Cum a luat omul țeapa

Este informația momentului în România după ce au fost descoperite mai multe bancnote false pe piață. Românii trebuie să știe care sunt bancnotele de care trebuie să se ferească ca să nu fie păcăliți.

Alerta a apărut după ce un curier al unei companii de curierat a fost plătit cu bani de jucărie, anunță compania, adaugând că astfel de acțiuni sunt regretabile.

Polițiștii au intrat pe fir

Reprezentanții companiei mai anunță că se cooperează deja cu poliția în acest caz. Astfel, firma Curiera Transport Solutions a transmis un comunicat de presă prin care anunță că un angajat care se afla pe traseu a fost plătit cu bani de jucărie. Banii falși au fost inserați printre cei autentici.

Banii falși îi imită foarte bine pe cei originali, fiind aproape identici, astfel că nu au putut fi identificați la ramburs.

Ce scria pe bancotele de jucărie

Pe bancnotele false primite de angajat se poate observa mențiunea „PLAY MONEY”, adică bani de jucărie și mențiunea „PROP MONEY” (bani falși pentru recuzită).

„Astfel de acțiuni sunt regretabile și de netolerat. Curiera Transport Solutions cooperează deja cu organele abilitate și ne dorim pe această cale să îi avertizăm și pe ceilalți furnizori de servicii de curierat de incident pentru a spori atenția în cazul colectărilor de tip ramburs”, spune Silvia Duță, CEO & Fondator.

Bancnote fase apar mereu în piață

Un număr de 2.871 de bancnote false româneşti au fost expertizate la BNR anul trecut, cu 27,5% mai puţine faţă de anul 2020, potrivit  raportului BNR pentru anul 2021.

Dintre acestea, cea mai mare distribuţie a falsurilor a fost înergistrată în luna august 2021, respectiv 685 de bancnote.

Bancnota cu cel mai mare număr de falsuri descoperite a fost cea de 100 de lei, cu 2.697 de bucăţi, urmată de bancnota de 200 de lei, cu 143 de falsuri, şi bancnota de 50 de lei, cu doar 23 de falsuri.

De ce apar mai multe bancnote false în luna august

Bancnotele românești au mai multe elemente de siguranță. Cu cât valoarea bancnotei este mai mare, cu atât și numărul de elemente de siguranță este mai crescut, anunță oficialii BNR.

În plus, aceștia au spus și de ce luna august este cea în care sunt descoperite cele mai multe bancnote contrafăcute în circulație.

„Se pare că are legătură cu circulația banilor, cu faptul că oamenii merg mai des la piață, la târg, în călătorii, în vacanțe”, spunea Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Capital.ro
Top 5 alimente care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate | Dr. Cezar: ”E favorizantă pentru apariția cancerului”
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Cine PIERDE bani din PENSIE imediat. ANUNȚUL ministrul MUNCII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro