Pământul pe care locuim poate fi un loc de basm, sau un adevărat ucigaș, dacă luăm în considerare diversitatea sa, și aici vorbim de la diversitatea biologică și până la cea termică. În acest context, ne-am decis să-ți spunem unde se înregistrează cea mai scăzută temperatură din lume, dar și un adevărat record de diferență de 85.6 grade Celsius, pe teritoriul aceleiași țări. Citește mai departe și fii informat!
Terra este spectaculoasă, prin diversitatea pe care o are, din toate punctele de vedere. Aici găsești locuri exact ca pe Lună sau Marte, dar și locuri pline de viață, păduri exotice și locuri parcă scoase din poveștile bunicilor.
Vezi despre: Record istoric de temperaturi în Spania. Joi au înghețat termometrele. Atenționare pentru români
Dar, Terra poate fi și ucigașul silențios, care te poate lovi exact când te aștepți mai puțin, iar dovezile despre puterea naturii le vedem aproape în fiecare zi. De la cutremure, inundații, alunecări de teren, etc.
În această hiodiversitate a naturii Terrei există și un loc unde se înregistrează cea mai scăzută temperatură din lume, dar și un adevărat record de diferență de 85.6 grade Celsius, pe teritoriul aceleiași țări.
Dacă nu știai unde se înregistrează cea mai scăzută temperatură din lume, îți spunem noi. Este vorba de cel mai îndepărtat loc, și anume Oimiakon, în republica Sakha, unde temperatura a coborât la -61,1 de grade.
„Sub -60 de grade Celsius este un fenomen rar și nu a mai fost observat în afara platoului Groenlandei din emisfera nordică de 10 ani”, a scris joi pe Twitter meteorologul Scott Duncan.
De cealaltă parte, apropos de extremele vremii Terrei, în Shatoi, în sudul republicii Cecenia, la 6.000 de kilometri distanță de Oimiakon, conform datelor meteo înregistrate aici, temperatura a ajuns la 24,5 de grade.
Află despre: Avertisment meteo: Temperaturile vor scădea până la -50 de grade Celsius. Zonele din lume lovite de un ger năprasnic
Terra este plină de anomalii de temperatură și nivelurile extreme de precipitații. Dar, în această zonă a lumii fenomenele, spun specialiștii, sunt de fapt noua normalitate. Aceiași meteorologi explică și motivele din spatele acestor schimbări drastice, spunând că, de fapt, schimbările climatice se accelerează.
Aceleași rapoarte mai arată că Rusia este țara care se încălzește de trei ori mai repede decât întreaga planetă. Iar, în acest cotext, noua amploare a fenomenelor climatice extreme ar putea fi mai vizibile decât în alte părți.
„În anii 2020 trebuie să acordăm o atenție deosebită valurilor de căldură și secetei din sudul Rusiei și precipitațiilor mai extreme în alte părți ale țării”, a declarat pentru The Moscow Times Alexei Kokorin, șeful departamentului de cercetare în domeniul climei și energiei din cadrul World Wildlife Foundation (WWF) Rusia, Alexei Kokorin.
Recordul mondial de temperatură scăzută a fost stabilit la stația Vostok, Antarctica, la 21 iulie 1983, ca fiind de -89,4 grade celsius. Cu toate acestea, temperatura reală raportată a fost de -89,2 grade, așa cum se arată în jurnalul pe care îl publica Dr. Stephen Warren, de la Universitatea din Washington, într-o poză făcută la biroul meteorologic din Vostok în ianuarie 1991.
Conform acestuia, această înregistrare a fost confirmată și de Institutul de Cercetări Arctice și Antarctice din Sankt Petersburg la acea vreme.
„Răcirea extremă a fost rezultatul absenței radiației solare, a cerului senin, a amestecului vertical redus, a aerului liniștit pe o perioadă lungă de timp și a înălțimii mari a stației”, se arăta în acest raport.
Citește și: Temperatură de -53,5 grade în termometre. Țara care a fost înghițită de o iarnă cumplită. E stare de urgență
Anterior locul unde s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură din lume era tot Vostok, unde a fost înregistrată o valoare record, de -88,3°C, la 24 iulie 1960, confirmată de valorile extreme de temperatură, precipitații și presiune înregistrate la nivel mondial de către Departamentul de Comerț al SUA și Administrația Serviciilor de Științe ale Mediului.