Transfăgărășanul și Transalpina au căpătat de-a lungul anilor renumele de cele mai frumoase drumuri de la noi din țară. Cele două se numără printre obiectivele turistice pe care foarte mulți doresc să le viziteze. Problema este că de cele mai multe ori acestea sunt aglomerate. Iată unde să mergi dacă e aglomerat pe Transfăgărășan sau Transalpina. Sigur nu ai auzit de Transursoaia.
Transursoaia se află în judeţul Alba. Aceasta este o zonă magică din Țara Moţilor. Este vorba despre o șosea îngustă care șerpuiește printre munți. Are o lungime de 80 de km care îi conduce pe turiști într-un peisaj minunat.
Transursoaia urcă până la 1300 de metri altitudine, pornind din localitatea Alba și ajungând până la Huedin. Drumul urcă și coboară în pante abrupte, fiind foarte îngust în unele locuri. Este asemănat cu Transalpina de mulți turiști, deoarece este are multe curbe. Frumusețea locurilor poate fi admirată de turiști, pentru care s-au amenajat parcări din loc în loc.
Iată ce părere au turiștii care au ajuns deja pe Transursoaia, în ceea ce privește peisajul rar și drumul șerpuit din județul Alba, potrivit stirileprotv.ro:
”Ne place enorm, aerul e curat, proaspăt, peisajele sunt mirifice şi oamenii calzi. E drumul care şerpuieşte şi peisaje spectaculoase. Noi am fost când eram copii mici şi drumul nu era făcut”. declara încântată o turistă.
Peisajul natural este unul mirific chiar de la ivirea zorilor. Negura învăluie casele moților și îmbie la descoperirea frumuseților locului și la drumeții până în creierii munților. Lacul Beliș este unul din obiectivele turistice care poate fi vizitat.
“Vrem să mergem la cascada Valul Miresei şi am venit pe Transursoaia. Traseul mi s-a părut foarte frumos. Mie îmi place combinaţia asta între păşune şi pădure şi faptul că e mai sălbatic. Nu e atât de multă lume”. după cum declara o turistă.
Cei care doresc să simtă natura din plin, lasă mașinile parcate în localitate și pornesc cu bicicletele pe drumul șerpuit.
”În câte zile îi veţi parcurge? În trei zile, duminică seară ajung la maşină în Albac. Este mai uşor şi mai frumos să descoperi zona pe două roţi? Da. Observ mult mai multe lucruri decât cu maşina. Simţi mirosul fânului, culegi mure, afine, zmeură”. spunea un biciclist.
Autoritățile din zona Transursoaia, au modernizat drumul, ceea ce a dus după părerea localnicilor, la dezvoltarea zonei. Acesta a fost motivul care a dus la creșterea considerabilă a numărului de turiști. Moții și-au transformat casele în pensiuni. Prețurile chiriilor din zonă stau în felul următor:
”Îi întâmpinăm cu produse tradițioanale specific munţilor Apuseni şi cu nişte brânzeturi deosebite. Caşcaval cu merişoare, cu nuci, cu mărar şi brânzeturi cu un gust deosebit”. declara Cristina Nicola – proprietar casă de închiriat.
“De când s-a asfaltat drumul, acum 4 ani, sunt tot mai mulţi trecători, tot mai mulţi turişti care întreabă de locuri de cazare, de unde se poate vizita”. este afirmația Mihaelei Nicola – altă proprietară a unei case de închiriat.