Îți place să grădinărești sau să îngrijești plante în locuința ta? Chiar dacă sunt automat mai protejate decât cele expuse în mediul exterior, trebuie să fii atentă la spațiile în care le ții, în mod deosebit în sezonul rece. Ce spun specialiștii despre locurile în care florile se pot ofili și, în cele din urmă, muri.
Dacă vrei să adaugi un plus de frumusețe și prospețime locuinței tale, plantele de apartament reprezintă o opțiune excelentă. Așezate lângă șemineu sau în baia fără ferestre, pe pervaz sau în colțurile umbrite ale casei, florile pot juca rolul unor piese decorative rafinate, perfecte cu decorul tău.
Cu toate acestea, organizarea plantelor de apartament doar respectând capriciile tale poate să facă mai mult rău decât bine. Când florile de apartament nu beneficiază de condițiile ideale de creștere și dezvoltare, își pierd rapid strălucirea. Nu mai reprezintă un plus astfel nici din punct de vedere estetic.
Pentru a crește cele mai sănătoase plante de apartament, este bine să fii atentă la locurile din locuința ta unde le așezi. Specialiștii te sfătuiesc să eviți zonele cu curent de aer din casă. Ține florile departe de uși și ferestre, în special de cele ce sunt frecvent deschise, mai ales în sezonul rece.
Unele gospodine acordă mai multă atenție spațiilor cu lumină și procesului de hidratare, când vine vorba despre îngrijirea plantelor de apartament. Multe pierd din vedere variațiile prea mari de temperatură, cauzate de circulația curenților de aer în locuință.
Plantele de apartament sunt extrem de sensibile la fluctuațiile de temperatură. Când sunt expuse unui mediu în care curenții devin ba calzi, ba reci, frunzele lor se pot îngălbeni și în cele din urmă pot muri. De asemenea, frunzele pot deveni focare pentru boli, când variațiile de temperatură sunt prea mari.
Așadar, în funcție de planta pe care o ai, este bine să le ții cât mai departe de curenții reci ce pot intra în locuință inclusiv prin ușile de la terasă. Florile pot dezvolta simptomele unei plante udate excesiv, adică frunze oficilite și creștere pipernicită, din cauză că briza rece împiedică uscarea solului.
Citește și: Ce pui la rădăcina plantelor ofilite pentru a le înviora. Îşi revin imediat cu acest amestec
Mai mult decât atât, supuse la temperaturi foarte scăzute, frunzele plantelor se pot confrunta și cu gerul, ceea ce dăunează mult sănătății și dezvoltării lor. Unele gospodine folosesc pături, dacă nu pot așeza florile în spații protejate din casă, pentru a le ocroti de curenții de aer rece, ce pot afecta și mugurii.
Citește și: Ce să plantezi în curte în luna noiembrie. Florile și plantele care sunt ideale în final de toamnă
Totodată, prea multă căldură este dăunătoare plantelor de apartament. Și aceasta poate să conducă la apariția de arsuri solare la nivelul frunzelor. Își modifică, în primă fază, culoarea, devenind galbene, după care se transformă în maro și, în cele din urmă, mor.