Unde au fost transferaţi toţi banii Euroins, de fapt. Aşa au rămas fără asigurare milioane de şoferi români

de: Ștefan R. Apostol
30 03. 2023

Falimentul companiei de asigurări Euroins România se pare că este departe de a se fi finalizat. Conform unei noi investigații jurnalistice, Euroins ar fi mutat sume considerabile de bani în contul unei terțe companii care aparține aceluiași grup bulgar, Eurohold, compania mamă a asigurătorului român. Investigația a scos la lumină, în cele din urmă, unde au fost transferaţi toţi banii Euroins, de fapt, iar dmersul este modalitatea prin care aşa au rămas fără asigurare milioane de şoferi români.

Adevărul din spatele falimentului Euroins România și transferul de bani

Pe 21 martie, într-o conferință de presă susținută la București, holdingul Eurohold a avertizat că decizia ASF de revocare a licenței și de intrare în faliment va duce la rezilierea tuturor contractelor de reasigurare ale companiei românești și va avea consecințe financiare grave pentru asigurații români.

Conform celor relatate în comunicat, restituirea licenței Euroins România va scuti contribuabilii români de „pierderi de 1 miliard de euro și va permite companiei-mamă, Euroins Insurance Group AD (EIG) să continue să sprijine dezvoltarea companiei”, anunța conducerea Eurohold Bulgaria AD în cadrul unei conferințe de presă susținută la București.

Conferința de presă a fost organizată cu referire la decizia ASF din 17 martie de revocare a licenței și de deschidere a procedurii de insolvență a Euroins România, numind Fondul de Garantare (FGA) în calitate de administrator temporar al companiei.

La reuniune au participat Assen Christov și Kiril Boshov, președintele consiliului de supraveghere și, respectiv, al consiliului de administrație al Eurohold, precum și Tanja Blatnik, director executiv al Euroins România.

Au fost prezentate date și fapte concrete, care confirmă stabilitatea financiară și solvabilitatea Euroins România, precum și o cronologie completă a evenimentelor legate de cazul cu acordurile de reasigurare.

De asemenea, au fost făcute noi dezvăluiri despre persoanele care au interes în destabilizarea companiei și a pieței de asigurări din România în ansamblu, precum și despre motivele pentru care întreprind aceste acțiuni ilegale.

Vezi și: Lovitură oficială pentru clienții Euroins din România. Ce trebuie să știe milioane de oameni

O investigație jurnalistică arată unde au fost transferaţi toţi banii Euroins, de fapt

În urma consultării mai multor documente, și în baza unor declarații date de către un avertizor de integritate bulgar, publicația Libertatea.ro a reușit să facă traseul banilor, despre care sursa bulgară spune că au dispărut din conturile asigurătorului român, bani ce au ajuns prin intermediul unei alte companii din cadrul grupului Eurohold, EIG Re, în vistieria acestuia.

Vezi și: Denunțare poliță RCA Euroins. Pașii pe care trebuie să îi urmezi 

Conform declarațiilor, Euroins România ar fi transerat aproxmativ 1,58 de miliarde de lei către EIG Re, suma reprezentând de fapt toți banii și instrumentele financiare ale companiei românești, iar concluzia specialistului bulgar, conform publicației amintite, este că „Euroins a rămas o scoică goală, cum se numesc în domeniul financiar companiile golite premeditat de valoare”:

„Euroins România a cedat tot ce are către o firmă a acelorași acționari, sub pretextul reasigurării. Firma din grup a pus însă o clauză în contract: dacă statul preia Euroins, atunci toate activele cedate rămân la noi.

Iar statul român, normal că a preluat Euroins, pentru că însuși contractul a agravat problemele de solvabilitate, care oricum existau. Și, atunci, toți banii și instrumentele financiare, tot patrimoniul valoros al Euroins a rămas în Bulgaria.

E furt cu premeditare: Euroins a cedat tot, iar statul român, adică cetățenii, vor trebui să plătească”, a mai spus avertizorul, conform Libertatea.ro.

Vezi și: Ce se întâmplă cu asigurările RCA de la Euroins. Compania a făcut anunţul pentru şoferii din România

Contractul între Euroins și EIG Re ar fi fost semnat în 9 februarie

Conform documentelor studiate de publicația amintită, contractul între Euroins și EIG Re ar fi fost semnat în 9 februarie, iar efectele acestuia sunt retroactive, asta însemnând că inclusiv prima perioadă a anului, de la 1 ianuarie, întră sub incidența acestui contract. În același timp, mai spun cei de la Libertatea, valoarea contractului și datele furnizate de ASF, pe baza cărora declara falimentul, sunt exact aceleași sume:

„Contractul pe care-l publicăm arată că Euroins România a cedat în reasigurare 97% din daunele întâmplate până la 31 decembrie 2022 și 87% din daunele ce urmau să se petreacă în 2023.

Pentru acoperirea daunelor, Euroins a transferat către EIG Re active în valoare de 1,58 de miliarde de lei, din care 855 de milioane de lei în numerar și instrumente financiare, la care se adaugă alte 732 de milioane de lei creanțe din reasigurări.”, spun jurnaliștii Libertatea.

Documentele de investigație au scos la iveală mai muilte nereguli, deși grupul Eurohold neagă și la această oră aceste informații. Iar ca o ironie, grupul anunța pe 17 martie, data la care ASF dceclanșa falimentul Euroins, că EIG confirmă stabilitatea tuturor celorlalte activități și filiale ale sale din afara Euroins România.