Piața polițelor RCA este zguduită de un nou faliment, cel al companiei Euroins, după o decizie anunțată de ASF. În acest context, așa cum este anticipat deja, prețurile vor resmiți o nouă creștere, fenomenul întâmplându-se și la momentul falimentului declarat pentru City Insurance și retragerea Uniqa Asigurări, dar statul a reușit să intervină pe ultima sută de metri. Cei care au de suferit sunt chiar asigurații, iar astăzi asistăm la o nouă lovitură oficială pentru clienții Euroins din România.
Ca urmare a unei decizii ASF, instituția fiind acuzată în presa bulgară de compania Eurohold, prorpietara companiei românești, care susține că Euroins România este stabilă din punct de vedere financiar și încearcă să atragă sprijin în Bulgaria și în Europa, toată piața românească a polițelor RCA este dată peste cap.
Deși prețurile au crescut, iar intervenția statului de a plafona prețurile a venit recent, nimic nu mai poate împiedica intrarea în procedura de faliment, deși atât ASF, Euroins, instituția de reglementare din Bulgaria, și oficialii companiei bulgărești Eurohold, erau chemați la raport în Parlament.
În cursul acestei zile a fost publicat în Monitorul Oficial documentul care atestă procedura de intrare în faliment a celui mai mare asigurător din acest moment, document semnat de ASF. Asta înseamnă că, în mod oficial, toți asigurații care au polițe RCA deja emise de compania falimentară, și anume aproximativ 2,8 milioane de români, pot depune cererile de despăgubire către Fondul de Garantare a Asiguraţilor.
Oricum, anunța recent ASF, polițele RCA emise vor avea termen de valabilitate de 90 de zile de la data intrării în faliment a asigurătorului, urmând ca în această perioadă, doar dacă se dorește, să se depună cererea de trecere către un alt asigurător din cei 6 rămași în mod oficial pe piață.
„Polițele de asigurare încheiate de clienți la Euroins România rămân valabile, conform prevederilor legale, încă 90 de zile după data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment.
Astfel, șoferii care aveau polițe RCA la această societate vor putea circula în continuare pe drumurile publice, rămânând asigurați până la data respectivă”, se arată în comunicatul organizației, care cuprinde 20 de societăți de asigurare din România.”, anunță ASF.
Deși erau anticipate, încă din noiembrie 2022, creșterile de prețuri la aceste polițe de asigurare civilă, statul român a părut impasibil și fără nici măcar o reacție în acest sens. Dar această nouă lovitură oficială pentru clienții Euroins din România, i-a determinat în cele din urmă pe guvernanți să intervină în piață, luând decizia în regim de urgență de a plafona prețurile la nivelul datei de 1 martie 2022. Decizia a venit ca urmare a unui proiect anunțat tot de ASF în urmă cu câteva zile:
„Autoritatea de Supraveghere Financiară va înainta o propunere de revenire la prețurile practicate de companiile de asigurări cu un an în urmă, adică prețurile din martie 2022.
Această propunere este rezultatul unei analize efectuate de Autoritate cu principalele societăți de asigurări din piață, analiză realizată pentru a găsi o soluție care să vină în sprijinul asiguraților RCA, să protejeze consumatorii fără să aducă perturbări majore în piață.
Potrivit acestei propuneri, asigurătorii vor oferi polița de răspundere civilă auto la prețurile practicate cu un an în urmă.”
Noul faliment a dat peste cap, încă odată, întreaga piață, iar prețurile, deși plafonate, vor suferi modificări importante, ca urmare a dispariției a încă unui competitor important, cum este Euroins.