22 mart. 2023 | 13:48

Lovitură oficială pentru clienții Euroins din România. Ce trebuie să știe milioane de oameni

Utile
Lovitură oficială pentru clienții Euroins din România. Ce trebuie să știe milioane de oameni
Ce înseamnă falimentul Euroins pe piața românească a polițelor RCA

Piața polițelor RCA este zguduită de un nou faliment, cel al companiei Euroins, după o decizie anunțată de ASF. În acest context, așa cum este anticipat deja, prețurile vor resmiți o nouă creștere, fenomenul întâmplându-se și la momentul falimentului declarat pentru City Insurance și retragerea Uniqa Asigurări, dar statul a reușit să intervină pe ultima sută de metri. Cei care au de suferit sunt chiar asigurații, iar astăzi asistăm la o nouă lovitură oficială pentru clienții Euroins din România.

Ce înseamnă falimentul Euroins pe piața românească a polițelor RCA

Ca urmare a unei decizii ASF, instituția fiind acuzată în presa bulgară de compania Eurohold, prorpietara companiei românești, care susține că Euroins România este stabilă din punct de vedere financiar și încearcă să atragă sprijin în Bulgaria și în Europa, toată piața românească a polițelor RCA este dată peste cap.

Deși prețurile au crescut, iar intervenția statului de a plafona prețurile a venit recent, nimic nu mai poate împiedica intrarea în procedura de faliment, deși atât ASF, Euroins, instituția  de reglementare din Bulgaria, și oficialii companiei bulgărești Eurohold, erau chemați la raport în Parlament.

O nouă lovitură oficială pentru clienții Euroins din România

În cursul acestei zile a fost publicat în Monitorul Oficial documentul care atestă procedura de intrare în faliment a celui mai mare asigurător din acest moment, document semnat de ASF. Asta înseamnă că, în mod oficial, toți asigurații care au polițe RCA deja emise de compania falimentară, și anume aproximativ 2,8 milioane de români, pot depune cererile de despăgubire către Fondul de Garantare a Asiguraţilor.

Oricum, anunța recent ASF, polițele RCA emise vor avea termen de valabilitate de 90 de zile de la data intrării în faliment a asigurătorului, urmând ca în această perioadă, doar dacă se dorește, să se depună cererea de trecere către un alt asigurător din cei 6 rămași în mod oficial pe piață.

„Polițele de asigurare încheiate de clienți la Euroins România rămân valabile, conform prevederilor legale, încă 90 de zile după data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment.

Astfel, șoferii care aveau polițe RCA la această societate vor putea circula în continuare pe drumurile publice, rămânând asigurați până la data respectivă”, se arată în comunicatul organizației, care cuprinde 20 de societăți de asigurare din România.”, anunță ASF.

Guvernul a plafonat prețurile RCA

Deși erau anticipate, încă din noiembrie 2022, creșterile de prețuri la aceste polițe de asigurare civilă, statul român a părut impasibil și fără nici măcar o reacție în acest sens. Dar această nouă lovitură oficială pentru clienții Euroins din România, i-a determinat în cele din urmă pe guvernanți să intervină în piață, luând decizia în regim de urgență de a plafona prețurile la nivelul datei de 1 martie 2022. Decizia a venit ca urmare a unui proiect anunțat tot de ASF în urmă cu câteva zile:

„Autoritatea de Supraveghere Financiară va înainta o propunere de revenire la prețurile practicate de companiile de asigurări cu un an în urmă, adică prețurile din martie 2022.

Această propunere este rezultatul unei analize efectuate de Autoritate cu principalele societăți de asigurări din piață, analiză realizată pentru a găsi o soluție care să vină în sprijinul asiguraților RCA, să protejeze consumatorii fără să aducă perturbări majore în piață.

Potrivit acestei propuneri, asigurătorii vor oferi polița de răspundere civilă auto la prețurile practicate cu un an în urmă.”

Noul faliment a dat peste cap, încă odată, întreaga piață, iar prețurile, deși plafonate, vor suferi modificări importante, ca urmare a dispariției a încă unui competitor important, cum este Euroins.

Digisport.ro
Unde s-a angajat Neil Lennon, după ce n-a rezistat decât 6 meciuri în România
Stirile PROTV
Ce făcuse șoferul strivit de tramvai în București chiar înainte de tragicul accident. ANIMAȚIE GRAFICĂ cu momentul impactului
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Ce scria CIA despre Nicolae Ceaușescu în ultimele sale zile de viață. Spionii din timpul Revoluției
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Cum este raiul în realitate: relatarea unui reputat neurochirurg care a intrat în comă. „A fost dovada incontestabilă a realității experienței mele”
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Ceaiul care te va ajuta să dormi ca un bebeluș. E preparat din coaja unui fruct regăsit în orice magazin
Click.ro
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
O bancă celebră pune pe liber mii de oameni. Angajați care rămân pe drumuri
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
România și Ungaria sunt obligate. S-a dat ordin de la UE. Am ajuns de râs în Europa
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
Răsturnare de situație în ALEGERILE din SUA! ADEVĂRUL despre TRUMP și KAMALA
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro