23 mart. 2023 | 12:58

Denunțare poliță RCA Euroins. Pașii pe care trebuie să îi urmezi 

Știri generale
Denunțare poliță RCA Euroins. Pașii pe care trebuie să îi urmezi 
Ce spune FGA

Situație dificilă pentru românii care aveau asigurări la compania Euroins, având în vedere că ASF a retras autorizația de funcționare. Iată ce trebuie să faci pentru denunțare poliță Euroins ca să îți recuperezi banii și să îți poți face o altă asigurare.

Euroins, în insolvență. ASF i-a retras autorizația

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis retragerea autorizației de funcționare a societății Euroins România, constatând semnele stării de insolvență a companiei.

De asemenea, Consiliul a decis promovarea de către ASF a unei cereri de deschidere a procedurii de faliment și de numire a Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) în calitate de administrator interimar al societății. În perioada februarie 2020 – ianuarie 2023, ASF a amendat Euroins cu peste 16 milioane de lei în total, sancțiuni rezultate în urma a 17 acțiuni de control.

„Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis retragerea autorizației de funcționare a Euroins România, constatând semnele stării de insolvență a societății.

De asemenea, Consiliul a decis promovarea de către ASF a unei cereri de deschidere a procedurii de faliment și de numire a Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) în calitate de administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului.

Atribuțiile conducerii societății sunt suspendate prin lege. Mandatul FGA încetează odată cu numirea lichidatorului judiciar”, precizează ASF.

La data de 30.06.2022, societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) sunt necesare fonduri în valoare de 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR, fonduri în valoare de 1,75 miliarde lei.

„Decizia de retragere a autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție”, precizează ASF.

Decizia Consiliului ASF se bazează pe o analiză amplă a situației Euroins România, spun reprezentanții ASF.

„În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor intense acțiuni de control care au avut ca rezultat evidențierea situației reale a companiei.

În perioada februarie 2020 – ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat 26 de sancțiuni la Euroins, rezultând amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate în urma a 17 acțiuni de control.

Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de către instanțele de judecată la care societatea s-a adresat în contestarea măsurilor”, precizează ASF.

Pentru o documentație completă privind rezultatele procesului de supraveghere și control, ASF pune la dispoziție Sinteza deciziilor luate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară în ceea ce privește Euroins România.

De asemenea, istoricul acțiunilor de control, precum și detalii privind neregulile identificate la Euroins România pot fi consultate pe site-ul ASF. În același loc sunt menționate și motivele pentru care ASF a decis să nu aprobe transferul de active către societatea EIG Re, înregistrată în Bulgaria.

Eurohold Bulgaria AD, compania-mamă a Euroins România, precizează că va demara procesul de contestare a deciziei privind procedura de faliment și consideră măsura ASF ca fiind abuzivă și absolut iresponsabilă. Eurohold acuză un atac organizat împotriva Euroins și precizează că ASF, „instituția care nu a reușit să oprească trei falimente în industria asigurărilor, de data aceasta nu a reușit să înțeleagă un contract de reasigurare”.

Ce spun autoritățile române

Premierul României, Nicolae Ciucă, a declarat pe 22 martie, înainte de ședința de Guvern, că susține intrarea băncii de stat CEC pe piața asigurărilor, fie prin înființarea unei noi companii, fie prin preluarea unei companii de pe piață.

El a precizat că CEC ar trebui să aibă o divizie de asigurări în cel mult trei luni, potrivit News.ro.

Ministrul Finanțelor, Adrian Caciu, a declarat anterior, în contextul scandalului legat de insolvența Euroins și de creșterea tarifelor la asigurările de răspundere civilă (RCA), că a cerut băncii CEC să depună documentele de autorizare la autoritatea de piață ASF și că are la dispoziție o lună pentru a obține autorizația de funcționare.

Euroins este al doilea dintre cei doi mari asigurători care intră în faliment în decurs de nu mai mult de un an. Ambele companii dețineau anterior o cotă de piață cumulată de 80% pe segmentul asigurărilor RCA – cel mai mare de pe piața asigurărilor din România.

Prețurile au crescut după căderea City Insurance (primul dintre cei doi) anul trecut, dar Guvernul vrea acum să plafoneze comisioanele practicate de asigurătorii care au rămas pe piață timp de șase luni.

Când nu mai sunt în vigoare polițele RCA Euroins

Fondul de Garantare a Asiguraților a explicat cum pot fi denunțate polițele RCA făcute la Euroins.

FGA spune că polițele sunt în continuare în vigoare până când titularul poliței denunță contractul, se împlinește termenul de 90 de zile de la decschiderea falimentului sau lichidatorul judiciar numit de instanță  denunță polițele de asigurare, după ce a informat asiguratul în prealabil.

FGA spune polița RCA făcută la Euroins este în continuare în vigoare până ”nu se împlinește termenul legal de 90 de zile, de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, moment în care polițele de asigurare încetează de drept”.

O altă situație în care asigurarea nu mai este valabilă este cea în care ”lichidatorul judiciar numit de instanță odată cu deschiderea în instanță a procedurii falimentului, denunță polițele de asigurare, cu informarea prealabilă a asiguratului”.

Denunțare poliță RCA Euroins

Ce trebuie să faci pentru denunțare poliță RCA Euroins:

Pentru denunțare poliță RCA Euroins, clienții trebuie să trimită o notificare de reziliere la Euroins. Cererea se poate găsi pe site-ul Euroins România SA – www.euroins.ro. După ce ai completat-o, o trimiți pe adresa de mail reziliere@euroins.ro.

  • Apoi, trebuie să trimiți la FGA o cerere de restituire. Completezi online formularul privind restituirea pe site-ul FGA.

Se numește Cerere de plată privind acordarea restituirii de primă și o găsești pe www.fgaromania.ro.

Solicitarea trebuie să fie însoțită de următoarele documente:

  • Împuternicire / Procură, dacă este cazul
  • Copie act identitate 
  • Copie poliță de asigurare
  • Copie dovada plății primelor de asigurare, în cazul plății primelor în rate
  • Dovada denunțării contractului de asigurare înregistrată / transmisă la asigurător.

 FGA va înregistra cererile de plată și le va analiza în ordinea primirii și înregistrării.

PlaySport
WOW! CUM POATE SĂ ARATE! Au apărut primele imagini cu maşina de 2,7 milioane de euro a lui Țiriac! A aşteptat 5 ani să o primească
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj FOTO
Ego.ro
SCANDAL! EA e amanta care i-a spart casa celebrului milionar român! Nu are pic de rușine!
Digi24
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și nu mai vor să plece
Cancan.ro
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Stirile PROTV
Tentativă de asasinare a lui Zelenski. Presupusul criminal, un polonez, s-a oferit să ajute serviciile speciale ruse
Romania TV
Bomba bombelor în showbiz! Imagini cu amanta secretă a lui Alexandru Ciucu, a ţinut-o la secret 10 ani. Este celebră!
Capital.ro
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
EVZ.ro
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
Adevarul
Ce trebuie să facem cu molozul și alte deșeuri din construcții. Depozitarea ilegală poate aduce sancțiuni uriașe
BZI.ro
Cât costă să petreci 1 Mai în complexul Andreei Esca! Vilele luxoase sunt în Valea Zânelor
Spynews.ro
Știrile Antena Stars. Soțul Mariei Roman de la Mireasa a fost găsit! Unde se află bărbatul / VIDEO
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
După această imagine, a urmat un DEZASTRU! Finalul depășește orice imaginație FOTO
Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Transformarea fizică a Serenei Williams. Cum arată acum și ce spune legendara sportivă despre corpul ei
Digisport.ro
O româncă trage un semnal de alarmă: „Nu mai e de trăit în Italia”. Ce fenomen periculos a observat
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
O vedetă PRO TV, decizie de neînțeles. De ce s-a retras din televiziune
EVZ.ro
Cum recunoști carnea alterată. Este extrem de periculoasă pentru sănătate
Spynews
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Capital.ro
Simona Bucura Oprescu, anunț important pentru românii care se vor pensiona în viitor: ”De acum încolo vom avea aceste condiții!”
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
RUSIA AMENINȚĂ România! Avertisment ȘOCANT venit de la Kremlin!
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Soțul Mariei Roman de la Mireasa a fost găsit! Unde se află bărbatul / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro