Situație dificilă pentru românii care aveau asigurări la compania Euroins, având în vedere că ASF a retras autorizația de funcționare. Iată ce trebuie să faci pentru denunțare poliță Euroins ca să îți recuperezi banii și să îți poți face o altă asigurare.
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis retragerea autorizației de funcționare a societății Euroins România, constatând semnele stării de insolvență a companiei.
De asemenea, Consiliul a decis promovarea de către ASF a unei cereri de deschidere a procedurii de faliment și de numire a Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) în calitate de administrator interimar al societății. În perioada februarie 2020 – ianuarie 2023, ASF a amendat Euroins cu peste 16 milioane de lei în total, sancțiuni rezultate în urma a 17 acțiuni de control.
„Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis retragerea autorizației de funcționare a Euroins România, constatând semnele stării de insolvență a societății.
De asemenea, Consiliul a decis promovarea de către ASF a unei cereri de deschidere a procedurii de faliment și de numire a Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) în calitate de administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului.
Atribuțiile conducerii societății sunt suspendate prin lege. Mandatul FGA încetează odată cu numirea lichidatorului judiciar”, precizează ASF.
La data de 30.06.2022, societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) sunt necesare fonduri în valoare de 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR, fonduri în valoare de 1,75 miliarde lei.
„Decizia de retragere a autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție”, precizează ASF.
Decizia Consiliului ASF se bazează pe o analiză amplă a situației Euroins România, spun reprezentanții ASF.
„În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor intense acțiuni de control care au avut ca rezultat evidențierea situației reale a companiei.
În perioada februarie 2020 – ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat 26 de sancțiuni la Euroins, rezultând amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate în urma a 17 acțiuni de control.
Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de către instanțele de judecată la care societatea s-a adresat în contestarea măsurilor”, precizează ASF.
Pentru o documentație completă privind rezultatele procesului de supraveghere și control, ASF pune la dispoziție Sinteza deciziilor luate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară în ceea ce privește Euroins România.
De asemenea, istoricul acțiunilor de control, precum și detalii privind neregulile identificate la Euroins România pot fi consultate pe site-ul ASF. În același loc sunt menționate și motivele pentru care ASF a decis să nu aprobe transferul de active către societatea EIG Re, înregistrată în Bulgaria.
Eurohold Bulgaria AD, compania-mamă a Euroins România, precizează că va demara procesul de contestare a deciziei privind procedura de faliment și consideră măsura ASF ca fiind abuzivă și absolut iresponsabilă. Eurohold acuză un atac organizat împotriva Euroins și precizează că ASF, „instituția care nu a reușit să oprească trei falimente în industria asigurărilor, de data aceasta nu a reușit să înțeleagă un contract de reasigurare”.
Premierul României, Nicolae Ciucă, a declarat pe 22 martie, înainte de ședința de Guvern, că susține intrarea băncii de stat CEC pe piața asigurărilor, fie prin înființarea unei noi companii, fie prin preluarea unei companii de pe piață.
El a precizat că CEC ar trebui să aibă o divizie de asigurări în cel mult trei luni, potrivit News.ro.
Ministrul Finanțelor, Adrian Caciu, a declarat anterior, în contextul scandalului legat de insolvența Euroins și de creșterea tarifelor la asigurările de răspundere civilă (RCA), că a cerut băncii CEC să depună documentele de autorizare la autoritatea de piață ASF și că are la dispoziție o lună pentru a obține autorizația de funcționare.
Euroins este al doilea dintre cei doi mari asigurători care intră în faliment în decurs de nu mai mult de un an. Ambele companii dețineau anterior o cotă de piață cumulată de 80% pe segmentul asigurărilor RCA – cel mai mare de pe piața asigurărilor din România.
Prețurile au crescut după căderea City Insurance (primul dintre cei doi) anul trecut, dar Guvernul vrea acum să plafoneze comisioanele practicate de asigurătorii care au rămas pe piață timp de șase luni.
Fondul de Garantare a Asiguraților a explicat cum pot fi denunțate polițele RCA făcute la Euroins.
FGA spune că polițele sunt în continuare în vigoare până când titularul poliței denunță contractul, se împlinește termenul de 90 de zile de la decschiderea falimentului sau lichidatorul judiciar numit de instanță denunță polițele de asigurare, după ce a informat asiguratul în prealabil.
FGA spune polița RCA făcută la Euroins este în continuare în vigoare până ”nu se împlinește termenul legal de 90 de zile, de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, moment în care polițele de asigurare încetează de drept”.
O altă situație în care asigurarea nu mai este valabilă este cea în care ”lichidatorul judiciar numit de instanță odată cu deschiderea în instanță a procedurii falimentului, denunță polițele de asigurare, cu informarea prealabilă a asiguratului”.
Ce trebuie să faci pentru denunțare poliță RCA Euroins:
Pentru denunțare poliță RCA Euroins, clienții trebuie să trimită o notificare de reziliere la Euroins. Cererea se poate găsi pe site-ul Euroins România SA – www.euroins.ro. După ce ai completat-o, o trimiți pe adresa de mail reziliere@euroins.ro.
Se numește Cerere de plată privind acordarea restituirii de primă și o găsești pe www.fgaromania.ro.
Solicitarea trebuie să fie însoțită de următoarele documente:
FGA va înregistra cererile de plată și le va analiza în ordinea primirii și înregistrării.