Unde a fost surprins Eduard Novak zilele acestea. Ministrul Tineretului și Sportului urmează sfatul Anei Maria Popescu, vicecampioana olimpică la spadă, și merge să ia aurul la Tokio. El va participa la Jocurile Paralimpice care vor avea loc între 24 august-5 septembrie tot în capitala Japoniei. Dar Novak a ales să se pregătească într-o altă țară decât cea în care este ministru.
Eduard Novak merge „pe urmele” îndemnului dat de Ana Maria Popescu, vicecampioana olimpică de la spadă. Cei doi au avut o dispută verbală pe marginea bugetului alocat sportului românesc de ministrul pe care Novak îl conduce. Ministrul a declarat că nici cu 5 milioane de lei în plus, Ana Maria Popescu nu ar fi cucerit aurul olimpic. La revenirea în țară, marea campioană i-a dat replica.
Îmi doresc foarte mult să ajungeți dumneavoastră la Tokyo și să luați aurul acela pe care eu n-am fost în stare să-l iau. Credeam că mă așteptați cu cecul ăla de 5 milioane (n.r. – de lei)”, a spus Ana Maria Popescu chiar în fața ministrului Eduard Novak.
Acum, Novak se confruntă fix cu problema subfinanțării și a lipsei investițiilor în sport de care vorbea multipla medaliată olimpică, mondială și europeană.
Eduard Novak (45 de ani) va participa la Jocurile Paralimpice ce vor avea loc tot la Tokio, în perioada 24 august-5 septembrie. El concurează în proba de ciclism în care a câștigat deja un aur, la Londra 2012 și două medalii de argint (Londra și Rio 2016). Dar lipsa unei infrastructuri propice chiar sportului pe care îl practică l-a determinat pe Novak să aleagă să se antreneze într-o altă țară. El s-a deplasat în Bulgaria, la Plovdiv, lucru confirmat de șeful delegației paralimpice a României, Ciprian Anton.
La Izvorani suntem cei care reprezintă atletismul şi tir cu arcul, judo se află în momentul de faţă în izolare la Cluj-Napoca şi ciclismul în Bulgaria, la Plovdiv. Respectăm regulile impuse de organizatorii Jocurilor Paralimpice de la Tokyo şi avem această perioadă de 14 zile de stat în bula sanitară. Echipa de ciclism se va afla în zona de bulă în Bulgaria, pentru că doar acolo au velodrom şi au şi şosea pentru exersarea tehnicilor lor înainte de a pleca spre Tokyo”, a declarat Ciprian Anton pentru Agerpres.
Dacă la sfârşitul secolului XIX, România avea un velodrom modern pentru epoca respectivă, construit din lemn, acum singura construcţie de acest tip, este cea din cadrul Complexului Sportiv Dinamo. Dar aceasta este construită acum aproape 70 de ani, în 1952, și a devenit impracticabilă din cauza stării de degradare avansate. Alături de Eduard Novak, în proba de ciclism va concura și Eduard Moescu.
Delegația paralimpică a României e compusă din 7 sportivi care vor concura la 5 discipline. Eduard Novak a practicat patinajul viteză, în tinerețe, câștigând mai multe titluri de naționale. La 20 de ani a suferit un accident de mașină în urma căruia i-a fost amputat piciorul drept.