Klaus Iohannis a avut, marți, 29 august, prima apariție publică după două săptămâni în care România a fost lovită de un val de tragedii: 2 Mai, Botoșani, Crevedia și Alba. Și comunicarea pe Facebook a fost mai rară – singurul mesaj al șefului statului, după Ziua Marinei de pe 15 august, a fost în urma exploziei de la Crevedia.
Klaus Iohannis a mers, marți, la Spitalul Clinic de Urgență București pentru a-i vizita pe pompierii răniți în urma exploziei de sâmbătă seara de la Crevedia.
„Am avut în ultimele săptămâni tragedie după tragedie. Am avut tragedia de la 2 Mai, am avut tragedia de la Botoșani, am avut tragedia de la Crevedia, am avut pe urmă tragedia de la Alba.
Sigur, toate pot fi clasificate ca accidente, dar cred că autoritățile, instituțiile abilitate trebuie să meargă mult, mult mai mult în profunzime. Întrebarea pe care cred că ne-o punem toți este de ce s-a ajuns până aici? De ce nu s-a prevenit ce a putut fi prevenit?”, a spus Klaus Iohannis, marți.
Șeful statului a ajuns la spital în jurul orei 15:00 și a stat în jur de 40 de minute, după care a susținut și o scurtă conferință de presă.
Pe pagina de Facebook a președintelui au apărut și poze din timpul vizitei de la spital. Klaus Iohannis este surprins de fotograf în timp ce discută cu unul dintre pacienți și este înconjurat de cadrele medicale din spital. În scurta sa declarație de presă Iohannis le-a mulțumit medicilor de la spital pentru modul în care au intervenit în situația de la Crevedia.
Tot azi, Klaus Iohannis a avut programat la ora 11:00 o întâlnire cu șefii de misiuni diplomatice, a șefilor oficiilor consulare și a directorilor Institutelor culturale românești cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomației Române.
Evenimentul a avut loc la Palatul Cotroceni, iar șeful statului a susținut un scurt discurs despre importanța diplomației românești în contextul războiului din Ucraina.
„Dumneavoastră v-ați aflat, de nenumărate ori, în prima linie a efortului de gestionare a efectelor acestui război, punând în mișcare mecanismele și instrumentele diplomatice și consulare, propunând abordări inovative și demonstrând constant relevanța unei diplomații eficiente.
Au trecut mai bine de 18 luni de la declanșarea războiului de către Rusia, iar solidaritatea României față de Ucraina a rămas de neclintit. Am primit peste 5,7 milioane de ucraineni, am coagulat eforturi umanitare internaționale de anvergură, am facilitat tranzitul a peste 22,5 milioane de tone de produse agricole ucrainene prin România”, și-a început Klaus Iohannis discursul.
Ultima apariție a șefului statului, potrivit agendei oficiale, a fost pe 15 august de Ziua Marinei. Klaus Iohannis și alți oficiali au fost prezenți la Constanța pentru a participa la festivități.
Din data de 15 august și până pe 29 august pe agenda oficială a președintelui nu a mai fost programat niciun eveniment, potrivit Administrației Prezidențiale.
În această perioadă în țara noastră au avut loc mai multe tragedii printre care amintim:
Și comunicarea pe Facebook a președintelui a lipsit în perioada menționată. Singurul mesaj venit pe Facebook, a fost cel în urma exploziei de la Crevedia.
„O nouă tragedie a zguduit în această seară România și sunt profund îndurerat că exploziile de la Crevedia s-au soldat cu victime. Transmit condoleanțe familiilor îndurerate și le urez însănătoșire grabnică celor răniți.
În acest moment, prioritatea zero este să le oferim celor afectați tot sprijinul necesar și să le facilităm accesul la tratament în regim de urgență. De îndată ce situația din zona de risc va fi stabilizată, trebuie demarată rapid o anchetă pentru a afla dacă legea și regulile au fost încălcate.
Solicit autorităților luarea de măsuri urgente pentru cei răniți astfel încât tragediile din trecut să nu se mai repete”, a fost mesajul transmis de Klaus Iohannis, în noaptea tragediei, însă nu a mers acolo.
La Crevedia a mers, duminică, premierul Marcel Ciolacu, alături de Cătălin Predoiu, ministrul de Interne.
„Am mers la Crevedia ca să mă asigur că toți oamenii afectați de explozie au unde să stea la noapte și că vor fi ajutați să își repare casele. Vom evalua pagubele și vom acorda un sprijin din fondul de rezervă al Guvernului.Vreau să fiu foarte clar: toți vinovații direcți sau morali pentru această tragedie vor plăti, indiferent cine sunt și ce funcții ocupă. Legea trebuie aplicată la virgulă!”, a transmis atunci Marcel Ciolacu pe Facebook.
În noaptea tragediei Marcel Ciolacu a mers la Ministerul Afacerilor de Interne. „Prioritatea noastră, în acest moment, este să salvăm cât mai multe vieți ale celor care au suferit răni grave în urma exploziilor de la Crevedia. A fost activat Mecanismul de protecție civilă al UE și 4 pacienți vor fi transferați rapid în spitale din Europa, imediat după ce vor fi stabilizați de către medici”, spunea atunci Marcel Ciolacu.