Un val de aer fierbinte lovește România! În ultimele zile, atât în Europa, cât și în estul continetului, temperaturile au fost cât de cât rezonabile. Valorile s-au încadrat în media normală pentru luna iulie. Din păcate, meteorologii anunță, începând de vineri, 15 iulie a.c, că un val de aer fierbinte lovește România. Valul de căldură va fi resimțit și în restul Europei. La nivel local, a fost emisă noua prognoză, și aflăm ce temperaturi anunță meteorologii, după vremea răcoroasă din ultimele zile.
Finalul lunii iunie, și începutul lunii iulie, a adus cele mai mari valori termice, caniculare, în Europa. În capitala Spaniei, temperatura s-a apropiat de 40 de grade Celsius, iar valul de căldură este prognozat să cuprindă Europa în zilele următoare.
Sudul Spaniei ar putea atinge miercuri 42 de grade, mai spun meteorologii. În iulie, cea mai mare parte a țării s-ar putea apropia de 40 de grade, potrivit agenției meteorologice Aemet din țară.
Astfel de temperaturi ridicate apar de obicei mai târziu în timpul verii. De asemenea, vânturile sudice aduc praful saharian în nord, înrăutățind calitatea aerului și reducând vizibilitatea.
Un sistem de înaltă presiune plutește în atmosferă deasupra Europei, capturând căldura într-un efect numit uneori „dom de căldură”. Oamenii din Paris, Roma și Londra se pregăteau pentru condiții toride.
„Valul de căldură se va intensifica pe parcursul săptămânii. Se va înrăutăți pe zi ce trece.”, a declarat Mika Rantanen, cercetător la Institutul meteorologic finlandez.
Vremea caniculară oferă un alt exemplu al impactului pe care îl vor avea schimbările climatice. Dependența țărilor de arderea combustibililor fosili face ca planeta să fie tot mai fierbinte.
Este pentru a doua oară în mai puțin de o lună când temperaturile au depășit 40 de grade în Spania. Specialiștii spun că este o căldură neobișnuită pentru această perioadă a anului. Aenția meteorologică spaniolă a emis zeci de avertismente în întreaga țară.
În Cordoba, temperatura maximă ar putea ajunge la 43 de grade Celsius, a precizat agenția.
Pe 11 iulie ANM a emis noua prognoză meteo pentru această săptămână, dar și pentru săptămâna viitoare. Din păcate, informațiile nu sunt din cele mai bune, prognoza vorbind de valori termice caniculare, începând din 15 iulie, în aproape toată țara.
De exemplu, în Banat, din 14 iulie, termometrul va arăta valori maxime de 31-34 de grade, iar în Crișana valorile maxime vor ajunge la 30-34 de grade.
ANM precizează că pentru Tansilvania și Maramureș, începând cu 15 iulie, valorile termice maxime vor fi cuprinse înrte 27 și 32 de grade, iar în Moldova și Dobrogea vor ajunge între 31 și 35 de grade.
În Muntenia și Oltenia, ANM prognozează valori maxime cuprinse între 30 și 34 de grade, cu minime care nu vor trece de 18 grade.
Prețurile energiei electrice au crescut, deoarece temperaturile au determinat cererea de electricitate pentru funcționarea aparatelor de aer condiționat. Prețurile la gazele naturale au sărit marți pe piețele europene, deoarece valul de căldură crește cererea de răcire, ceea ce restrânge și mai mult oferta.
Există, de asemenea, riscul ca randamentele cerealelor să fie și mai mult reduse. Recoltele de grâu se apropie, și au fost deja amenințate de una dintre cele mai călduroase și mai secetoase primăveri din ultimul secol, ceea ce a redus condițiile într-un moment în care aprovizionarea la nivel mondial este redusă din cauza războiului din Ucraina. Grâul este la câteva săptămâni distanță de recoltare.
Vezi aici prognoza ANM pentru perioada 11 – 23 iulie 2022
Pentru ziua de azi, ANM a emis o avertizare de Cod Galben, pentru județele Suceava și Neamț, valabil până la ora 14:00
Conform avertizării fenomenele vor apărea în zona de munte, la peste 1.800 m, unde vor fi intensificări ale vântului, cu viteze de peste 90-100 km/h.