Țara care are cel mai mare val de căldură din ultimii 150 de ani. Canicula face ravagii

Țara care are cel mai mare val de căldură din ultimii 150 de ani. Canicula face ravagii
Cele mai ridicate temperaturi din Japonia

Canicula face ravagii în România și în restul Europei, însă o țară a înregistrat cea mai mare temperatură din ultimii 150 de ani. Japonia este lovită de cel mai mare val de căldură, ultimul la fel de violent fiind în 1875. Cu ce temperaturi au de a face japoenzii?

Cel mai grav val de căldură din Japonia

În Japonia s-au înregistrat deja cinci zile consecutive cu maxime de peste 35 de grade Celsius. Și țara noastră se confruntă cu temperaturi asemănătoare acum, însă pentru ei este un lucru extrem de neobișnuit pentru această perioadă.

De regulă, luna iunie este, pentru japonezi, una foarte ploioasă. Cu toate acestea, sezonul umed s-a terminat cu 22 de zile mai repede. Din cauza valului de căldură, autoritățile japoneze au făcut apel la cetățeni să economisească energia acolo unde este posibil.

Aceștia au fost sfătuiți să folosească înțelept aerul condiționat, deoarece rețeaua națională este solicitată la maxim, în timp ce numărul persoanelor cu insolație a crescut. În Tokyo s-au înregistrat cinci zile consecutive cu temperaturi de peste 35 de grade, lucru care nu s-a mai întâmplat din 1875.

Într-un oraș la nord-vest de capitală, Isesaki, s-a înregistrat un record de 40,2 grade Celsius, aceasta fiind cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în luna iunie în țara asiatică.

Rare sunt zilele în care temperaturile din Japonia trec de 40 de grade Celsius. Maxima absolută din toate timpurile este de 41,1 grade Celsius, în localitatea Kumagaya.

Temperaturi extrem de mari și în Europa

De la an la an, valurile de căldură au devenit din ce în ce mai violente și mai frecvente din cauza schimbărilor climatice induse de om, spun specialiștii. De la începutul erei industriale, lumea s-a încălzit cu circa 1,1 grade Celsius. Experții sunt de părere că temperaturile vor continua să crească.

La fel ca și Japonia, mai multe țări din Europa au fost lovite de temperaturi care au bătut recordurile. Putem luat ca și exemplu Franța, acolo unde s-au înregistrat, pe 18 iunie, în localitatea Biarritz, 42,9 grade Celsius.

De asemenea, în Germania, localitatea Cottbus, s-au înregistrat 39,2 grade Celsius pe data de 19 iunie. Poate că cea mai mare temperatură s-a înregistrat în Spania, localitatea San Sebastian, acolo unde au fost 43,5 grade Celsius.

Din nefericire, căldura extremă din această perioadă și ploile insuficiente au dus la o reducere semnificativă a debitelor mai multor râuri importante din Europa.