Anul acesta se anunță o secetă puternică care fa afecta culturile de grâu și pe cele de porumb, floarea soarelui și rapiță, spun agricultorii. Aceștia au dificultăți, iar prognozele arată țara noastră va avea de a face cu o perioadă secetoasă pe viitor.
Fermierii sunt de părere că producția lor din toamnă va fi afectată din cauza secetei. Cu toate acestea, anul acesta nu va fi la fel de dezastruos ca și anul 2020. Chiar dacă condițiile meteo sunt mai prielnice acum, costurile legate de activitatea în agricultură sunt mai mari, iar războiul din Ucraina a avut un impact negativ în acest sens.
„Seceta e în acest moment o problemă pentru agricultură, cu siguranță, chiar dacă nu la nivelul din 2020. Pentru culturile de toamnă, efectele se văd deja, mai ales în Sud și în Moldova. Estimările noastre arată că vom avea până la 9 milioane de tone de grâu în acest an, poate chiar mai puțin.
Situația depinde și de precipitațiile din perioada următoare. Anul trecut am avut 11,3 milioane de tone, în 2020 am avut sub 7 milioane de tone”, a precizat Cristina Cionga, director pentru afaceri europene al Asociației Producătorilor de Porumb din România.
România are o suprafață arabilă mare, motiv pentru care poate asigura mai mult decât hrana necesară populației țării, însă va fi un an greu. Fermierii spun că cele mai „lovite” culturi vor fi cele de toamnă.
“După o iarnă fără prea multă zăpadă, speram să recuperăm în primăvară. Dar e jumătatea lunii mai și nu vedem ploi. Culturile de toamnă intră în consum maxim de apă de la începutul lunii mai, așa că vor fi diminuări semnificative pentru culturile de toamnă, grâu, orz, rapiță”, spune Nina Gheorghiță, vicepreședinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.
Cu toate acestea, reprezentanta LAPAR spune că sunt greu de făcut prognoze în această perioadă. Evoluția culturilor depinde foarte mult și de cantitatea de precipitații din săptămânile care vor urma.
“Am putea vorbi de scăderi de 15-20% față de ce estimam noi. Asta cu condiția să mai plouă. Există anumite zone din Moldova unde situația e mai gravă și comparabilă cu ce se întâmpla acum doi ani”, mai spune aceasta.
Citește și: Se dau bani de la Stat pentru fermieri. Totul e în faza finală, câte sute de mii de euro vor primi