Un student din România are șanse să fie declarat „Tânărul european al anului”, după 20 de ani, de către fundația ce a implementat proiectul „Parlamentul European al Tinerilor”. Timp de 25 de ani, Fundația Schwarzkopf-Stiftung Junges Europa desemnează premiul pentru tineri activi în comunitate. Până în acest moment, un singur român a fost desemnat câștigător, în anul 2001, prin Daciana Oana Măilățescu.
După 20 de ani, constățeanul Alexandru Manda, în vârsta de 21 de ani, are șanse la marele premiu. Este student în anul III la Facultatea de Drept din București. Alexandru a reușit să ajungă pe scurta listă a celor cinci tineri ce au șanse să câștige premiul „Tânărul european al anului” și recunoașterii europene. Acesta a aflat că este nominalizat cu ajutorul unei rețea de asociații și organizații de tineret din Europa pentru a câștiga premiul Fundației Schwarzkopf-Stiftung Junges.
„Unul dintre motivele principale pentru care am fost nominalizat este angajamentul civic de luptă pentru acces gratuit la o educaţie de calitate pentru toţi copiii, indiferent de mediul în care locuiesc, de veniturile părinţilor, etnie sau altele”, spune Alexandru Manda.
Premiul este acordat tinerilor europeni cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani. De regulă, sunt cei care s-au remarcat în ceea ce privește dedicarea și angajamentul lor în sprijinul înțelegerii internaționale și al integrării Europei. Premiul constă în 5.000 de euro, iar suma este destinată finanțării unui stagiu cu durata de șase luni a Parlamentul European sau, la alegere, o altă instituție europeană. De asemenea, suma se poate folosi și pentru finanțarea unui proiect ce promovează integrarea europeană.
Alexandru este membru fondator al Asociației Elevilor din Constanța. O asociație pe care a și condus-o timp de mai mult timp în calitate de președinte. În acea perioadă, lupta în instanță cu Radu Mazăre, primarul Constanței de pe atunci. Scopul său era ca elevii să beneficieze de transport în comun gratis. În momentul de față, tânărul este senator al Universității din București. Reprezintă studenții și este membru în Consiliul Director al Asociației Studenților în Drept. De asemenea, este și membru în Consiliul Facultății de Drept din București.
Alex este managerul proiectului „Școli curate” și a creat harta națională a burselor școlare. Este un document ce scoate la iveală cruntul adevăr. 94,44% din localitățile din România nu respectă legea în ceea ce privește acordarea burselor școlare.
„În prezent lucrăm în cinci judeţe din România, în peste 450 de localităţi unde creştem comunităţi active de elevi pentru a deveni tineri lideri civici în educaţie pentru a se lupta pentru accesul liber la educaţie şi buna guvernare în educaţie. Vrem să creştem o comunitate la nivel local, nu vrem să le rezolvăm noi nişte probleme din biroul de la Bucureşti”, spune Alexandru.