Un român a răsturnat un rezervor plin cu 1.000 de litri de motorină în plină stradă. Ce a urmat

Un român a răsturnat un rezervor plin cu 1.000 de litri de motorină în plină stradă. Ce a urmat
Un roman a rasturnat un rezervor plin cu 1.000 de litri de motorina in plina strada. Ce a urmat

Pe fondul unor zvonuri răspândite în mediul online, potrivit cărora litrul de carburant va ajunge să coste 11 lei într-un timp foarte scurt, miercuri seară, românii au făcut cozi kilometrice la toate benzinăriile din țară. Oamenii au așteptat ore în șir pentru a alimenta, iar mulți dintre ei au venit la benzinărie și cu recipiente de diferite dimensiuni pentru a fi siguri că își asigură stocul de combustibil pentru o perioadă mai lungă. Este și cazul unui bărbat din Tecuci care și-a umplut un rezervor de 1.000 de litri cu motorită, pe care l-a răsturnat chiar la ieșirea din peco.

1.000 de litri de motorină s-au dus pe apa sâmbetei

Incidentul s-a petrecut în fața unei benzinării din orașul Tecuci. După ce a așteptat timp îndelungat pentru a-și umple rezervorul de o tonă cu combustibil, bărbatul a ieșit din stația de carburanți, iar după doar câțiva metri parcurși rezervorul a căzut din mașină și toată motorina s-a vărsat pe șosea. 

Incidentul se putea transforma rapid într-unul tragic având în vedere pericolul mare de incendiu chiar lângă stația de combustibil. Pompierii au sosit imediat la fața locului cu o autospecială cu apă și spumă pentru a preîntâmpina un dezastru.

Polițiștii și inspectorii ISU vor verifica dacă bărbatul respecta normele în vigoare de transportare a combustibilului.

Ministrul Energiei îi liniștește pe români: „Nu vorbim de astfel de prețuri în România”

Imaginile cu cozile kilometrice de la benzinăriile din țară au stârnit fie indignare, fie hohote de râs în rândul românilor. Pe internet au apărut diverse memeuri legate de acest subiect, însă lăsând la o parte caracterul amuzant al întâmplării, șoferii care s-au înghesuit la benzinării au avut o justificare: o fotografie pe internet cu o stație de carburanți care afișa prețul de 11 lei pe litru de combustibil și zvonul că de joi acesta ar putea fi costul normal în toate benzinăriile. În plus, s-a spus și că în România s-ar raționaliza benzina și motorina.

Într-o intervenție la postul Digi24, ministrul energiei Virgil Popescu a transmis un mesaj prin care a îndemnat lumea la calm și a dat asigurări că nu se vor scumpi brusc carburanții și că există suficient combustibil în stocuri.

„Este complet nejustificat ceea ce se întâmplă. Nu putem vorbi de lipsă de benzină și de motorină în România la stațiile de alimentare cu carburant. Am discutat cu cei doi mari producători, Petrom și Rompetrol. Nu există niciun motiv să avem cozile acestea.

S-a creat o panică pe fondul unor prețuri care au apărut la niște benzinării de lângă granița româno-ungară. Acolo am văzut în poze un preț de 11 lei complet nejustificat. Românii trebuie să știe că în Ungaria guvernul a pus un plafon pe prețul benzinei și motorinei. Practic există o penurie de carburanți în țara vecină. Benzinăriile din țara vecină sunt deschise cu program, nu sunt deschise non-stop. Acest lucru probabil a început să influențeze prețurile la frontieră în benzinării independente.

Nu vorbim în România de astfel de prețuri, vorbim de prețurile normale și nu vorbim de lipsă de benzină și motorină.

Fac apel la români să nu stea la coadă că vor găsi benzină și motorină și mâine și poimâine și într-o săptămână și peste două săptămâni în benzinării. Nu este niciun motiv pentru a sta la coadă în această seară, noapte. Nu se va dubla prețul, nu va ajunge la 9 lei, nu va ajunge la 10 lei, nu va ajunge la 11 lei.

M-au sunat foarte mulți în această seară. Încerc să-i calmez pe toți.

Suntem cu un război în Ucraina la frontieră, există foarte multe zvonuri, fake-news-uri. Este un război hibrid și ne putem aștepta ca în această perioadă să mai apară tot felul de zvonuri, așa cum a fost și cu valuta. Nu avem probleme nici cu carburanții, nici cu gazele naturale, nici cu aprovizionarea populației. România este o țară stabilă.” – Virgil Popescu.

Ministrul energiei a afirmat că în zilele următoare se vor desfășura controale la stațiile care au crescut nejustificat prețul la combustibil.