Cum afli cel mai bun preț la motorină sau benzină. Harta pentru orice loc din România

Cum afli cel mai bun preț la motorină sau benzină. Harta pentru orice loc din România
Prețul combustibililor la cote record

În ultimele zile am asistat la o creștere a prețurilor carburanților la pompă. Creșterea prețurilor la pompă la carburanți, probabil a venit ca un răspuns la criza din Ucraina. Turbulențele din statul vecin vor exercita o „presiune suplimentară” asupra prețurilor pe măsură ce evenimentele se intensifică, sunt de părere analiștii. Efectele s-au văzut încă din primele zile. Cât despre România, autoritățile spun că se vor lua măsuri împotriva celor care au mărit prețurile artificial, peste noapte. Pentru a evita panica și aglomerațiile la benzinării, există modalități de a afla prețul exact al unui litru de carburant, cu ajutorul platformei „Monitorul prețurilor”.

De ce a ajuns prețul combustibililor la cote record

În urmă cu două zile, pe 8 martie, românii, după doi ani de restricții pandemice, își făceau planuri de călătorie pentru vacanța din martie și pentru vară. Dar, în ultimele două zile, cel puțin, România se confruntă cu prețuri record la pompă la benzină și motorină.

Ieri, pe 10 martie, în unele zone din țară, românii plăteau și 11 lei pe litrul de benzină și motorină. Autoritățile au racționat imediat, iar premierul și ministrul Energiei Virgil Popescu dădeau garanții că vor soma operatorii să oprească creșterile, artificiale.

„Am vorbit astăzi cu cei doi mari producători din România, adică OMV Petrom și Rompetrol, despre această posibilitate de mărire a prețului la carburanți. Ambii m-au asigurat că nu se pune problema de așa ceva. Există stocuri suficiente în România și că nu se va scumpi combustibilul în țară.

Unul dintre ei, nu dau nume, a spus că este posibilă o creștere cu 15 bani, dar nimic mai mult. Nici vorbă de a ajunge prețurile la sumele care au apărut în mass-media și pe rețelele sociale. Pe această cale, vă rog pe dumneavoastră și pe reprezentanții mass-media să anunțați că totul este în regulă în acest moment.”, declara aseară ministrul Virgil Popescu.

Cu toate astea, fenomenul s-a răspândit rapid, creând panică și cozi interminabile la benzinăriile din toată țara. Dar, pentru a fi mai informați, trebuie să vă spunem că există o modalitate extrem de simplă de a afla prețul real. Cu ajutorul platformei create de Consiliul Concurenței, românii pot afla în timp real inclusiv prețiurile la carburanți.

Citește și: Nicolae Ciucă, anunț categoric despre prețurile la benzină și motorină: ‘Vor fi sancțiuni severe’

„Monitorul prețurilor”, platforma de verificare a prețurilor

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu denumirea, vă putem spune că „Monitorul prețurilor” este o platformă online creată, încă din 2016, și are funcția de a informa românii în timp real asupra prețurilor. Platforma afișează prețurile reale, atât la produsele alimentare, cât și la cele pentru carburanți.

Platforma este și un comparator de prețuri, iar bazele de date ale acesteia sunt din toate magazinele de pe piața din România. În același mod, Monitorul prețurilor va afișa în timp real prețurile la carburanți de la toate stațiile de benzinărie din România, și anume stațiile OMV, LukOil, Petrom, MOL, Socar și Gazprom. Singurele benzinării care nu se regăsesc în platformă sunt cele Rompetrol.

Așa că, dacă aveți vreun dubiu, sau vă aflați pe drumurile României, este bine să verificați prețurile la carburanți, înainte de a pleca totuși, pentru a nu avea surprize.